Ρεύμα: Αυτές είναι οι επιδοτήσεις για τον Μάρτιο

Τρίτη 04/12/2023    10 : 56 : 05
ρευμα 1
70 / 100

Αμετάβλητη θα παραμείνει τον Μάρτιο η επιδότηση στους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης η ενίσχυση θα ανέλθει σε 4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (40€/MWh), όπως ίσχυσε και τον Φεβρουάριο. Την ίδια επιδότηση θα λάβουν σαν μπόνους και τα νοικοκυριά που ξεπερνούν το συγκεκριμένο πλαφόν κατανάλωσης (δηλαδή για καταναλώσεις από 501 κιλοβατώρες και άνω) υπό την προϋπόθεση ότι θα πετύχουν εξοικονόμηση 15% σε σχέση με πέρυσι.

Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η επιδότηση θα ανέλθει στα 8,4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (84 €/MWh), ενώ για τους αγρότες θα ανέλθει στα 4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (40€/MWh).

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το συνολικό κονδύλι για τις ενισχύσεις θα ανέλθει στα 58,5 εκατ, ευρώ για τον μήνα Μάρτιο.

Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε πως σχεδιάζεται ένα σχήμα επιδοτήσεων ειδικά για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες για όλο το 2023, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων που θεσπίσθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δυνατότητα ένταξης στο σχήμα θα έχουν οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις που κινδυνεύουν από «διαρροή άνθρακα», δηλαδή επιχειρήσεις που η διεθνής ανταγωνιστικότητά τους πλήττεται σημαντικά από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Σε αυτές περιλαμβάνονται εταιρείες όπως χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, επιχειρήσεις παραγωγής χαρτιού, υαλουργίες, βιομηχανίες αλουμινίου και υφαντουργίες. Οι εταιρείες δεν θα πρέπει να έχουν συνάψει συμβάσεις προμήθειας ρεύματος σταθερής χρέωσης, διάρκειας άνω των 12 μηνών, και δεν θα συνάψουν PPAs με ηλεκτροπαραγωγούς.

Προϋπόθεση της επιδότησης είναι η αύξηση του κόστους του ρεύματος να οδηγεί σε μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο. Η επιδότηση θα είναι σταθερή για όλο το 2023 και θα ανέρχεται στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}