Ρεύμα: Αυξημένες τιμές παρά την πτώση τιμών στο φυσικό αέριο

Ρεύμα: Αυξημένες τιμές παρά την πτώση τιμών στο φυσικό αέριο
67 / 100

Συνεχίζεται η τάση πτώσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου στα επίπεδα που βρίσκονταν το 2021, ωστόσο οι τελικές χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα αναμένεται και μετά τις αποψινές ανακοινώσεις των τιμολογίων Μαρτίου να παραμείνουν αυξημένες κατά 50% σε σχέση με εκείνην την περίοδο.

Για τη μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών, εκείνων δηλαδή που είναι συμβεβλημένοι με τη ΔΕΗ, οι τελικές χρεώσεις διατηρούνται τους τελευταίους μήνες στα 0,16-0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η αντίστοιχη τιμή έως τον Αύγουστο του 2021 ήταν 0,11 ευρώ και παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο αρκετούς μήνες για όσους κατάφεραν να εξασφαλίσουν σταθερό τιμολόγιο. Ολοι οι υπόλοιποι γνώρισαν τη «γλύκα» της ρήτρας αναπροσαρμογής έτσι όπως εφαρμόστηκε ανεξέλεγκτα από όλους τους παραγωγούς-παρόχους, στέλνοντας τις τιμές στα ύψη και εξασφαλίζοντάς τους σίγουρα κέρδη παρά την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Από το καλοκαίρι του 2022 εφαρμόστηκε το νέο σύστημα με την ανακοίνωση διαφορετικών τιμολογίων κάθε μήνα, την 20ή μέρα του προηγούμενου. Ετσι και σήμερα, 20/2, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, αναμένεται να ανακοινωθούν τα τιμολόγια του Μαρτίου τα οποία πιθανόν να περιλαμβάνουν κάποιες αυξήσεις στις ονομαστικές τιμές. Με την ίδια ρουτίνα, όμως, αναμένεται να ανακοινωθεί κάποια αντίστοιχη αύξηση στην κρατική επιδότηση ώστε η τελική χρέωση να μείνει στα 0,16-0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τους οικιακούς καταναλωτές της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι με τα τιμολόγια του Φεβρουαρίου η κρατική επιδότηση μειώθηκε κάθετα και αυτό είχε συνέπεια τα περισσότερα τιμολόγια των υπόλοιπων προμηθευτών να εμφανίσουν σημαντική αύξηση στην τελική χρέωση.

Κατά τα λοιπά, η Ελλάδα παραμένει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις υψηλότερες χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος παρά την πτώση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου κάτω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

ΠΗΓΗ