Ρήτρα Αναπροσαρμογής: Νέα δικαστική απόφαση δικαίωσης στην Πάτρα

 11/12/2023    01 : 16 : 19
δικαιοσυνη2
74 / 100

Δικαστική απόφαση-σταθμός για τη ρήτρα αναπροσαρμογής καθώς ελληνικό δικαστήριο δικαίωσε 12 πολίτες στην Πάτρα που είχαν κάνει ομαδική αγωγή, την πρώτη συλλογική αίτηση, σε Πανελλήνια κλίμακα.

Συγκεκριμένα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών δικαίωσε τους πολίτες που είχαν προσφύγει κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής και της ΔΕΗ, απαγορεύοντας επί της ουσίας από τον πάροχο να κόψει το ρεύμα στους καταναλωτές που όλο αυτό το διάστημα δεν πληρώνουν το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτή.

Είναι η πρώτη δεδικασμένη υπόθεση ομαδικής αγωγής, σε επίπεδο ασφαλιστικών μέτρων που δικαιώνεται από τα ελληνικά δικαστήρια, απόφαση που ανοίγει ουσιαστικά τον ασκό για αντίστοιχες αιτήσεις που έχουν γίνει.

Θυμίζουμε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα είναι να εκδικαστεί και η υπόθεση της συλλογικής αγωγής στην οποία έχει πρωτοστατήσει το ΙΝΚΑ.

Ρήτρα αναπροσαρμογής – Η απόφαση

Συγκεκριμένα, η απόφαση με εμπεριστατωμένη αιτιολογία πιθανολογεί τουλάχιστον, ότι η συμπερίληψη αυτών των ποσών στους λογαριασμούς είναι πρώτιστα αντισυνταγματική και δευτερευόντως προέκυψε με αδιαφανή τρόπο με έναν μαθηματικό τύπο που την καθιστά καταχρηστική, λόγω του σύνθετου τρόπου υπολογισμού της.

Ειδικότερα, ως προς το τελευταίο, πιθανολογείται ότι ουδέποτε οι αιτούντες ενημερώθηκαν εκ των προτέρων και για την επιβολή της ρήτρας, αλλά και για τον τρόπο υπολογισμού της, γεγονός που την καθιστά ελέγξιμη ως αντίθετη στο δίκαιο του καταναλωτή, εθνικό και ενωσιακό. Το ελάττωμα αυτό σύμφωνα με το Δικαστήριο, συνιστά «ουσιώδη διατάραξη» της συμβατικής ισορροπίας με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκαλείται ματαίωση τελικά του σκοπού της σύμβασης.

Τέλος, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών, ξεπερνάει με επίσης ειδική αιτιολογία το γεγονός ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει κριθεί σύμφωνη με τις επιταγές της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, επιφυλάσσοντας στα ίδια τα Δικαστήρια της χώρας την αυθεντική κρίση περί της νομιμότητάς της η μη. Ξεπερνάει επίσης ως επιχείρημα την επιδότηση από το κράτος μέρους της χρέωσης αναφέροντας ότι αυτή θεσπίστηκε εκ των υστέρων, καταλήγοντας οι καταναλωτές να κινδυνεύουν να υποστούν βαρύτατη προσβολή στην προσωπικότητά τους.

Τι λέει ο δικηγόρος Βασίλης Μάρκου που χειρίστηκε την υπόθεση

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr ο Πατρινός δικηγόρος Βασίλης Μάρκου ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση, «μετά από κάποιες πρώτες θετικές αποφάσεις σε επίπεδο προσωρινών διαταγών, έγινε πράγματι αποδεκτή συλλογική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων Πατρινών συμπολιτών μας κατά της ΔΕΗ.

Αυτό σημαίνει ότι παγώνει η διακοπή του ηλεκτρικού τους ρεύματος για όσο διάστημα δεν πληρώνουν την ρήτρα αναπροσαρμογής. Θυμίζω, ότι η περιβόητη χρέωση που γονάτισε τόσα νοικοκυριά επιβλήθηκε από την ΔΕΗ μονομερώς τον Αύγουστο του 2020 χωρίς προηγούμενη συμφωνία στα συμβόλαια των καταναλωτών, καθώς όλα τα συμβόλαια με την ΔΕΗ ήταν μέχρι τότε σταθερά.

Ήταν μια εξέλιξη σχετιζόμενη άμεσα με την πρόσφατη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την καρτελοποίηση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα. Έτσι, νιώθοντας η επιχείρηση πλέον, ότι δεν κινδυνεύει από τον ανταγωνισμό των άλλων εταιριών θεώρησε ότι μπορεί να επεμβαίνει στους λογαριασμούς των καταναλωτών κατά το δοκούν.

Όμως, η δικαιοσύνη έκανε ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση του ελέγχου των βασικών αρχών του νομικού μας πολιτισμού και της τήρησης των συμφωνημένων, αρχή που ανατρέχει πίσω στο λατινικό δίκαιο. Είναι σημαντικό να περιμένουμε την εξέλιξη της ομαδικής αγωγής που έχει καταθέσει εδώ και καιρό ο ΙΝΚΑ και σε κάθε περίπτωση έχω την αίσθηση ότι ο αγώνας επιστροφής των αδικαιολογήτως καταβληθέντων ποσών από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες είναι ζωντανός και ενδεχομένως γνωρίσουμε στο μέλλον μαζικές αιτήσεις επιστροφής αυτών των ποσών τουλάχιστον από την ΔΕΗ, η οποία ειρήσθω εν παρόδω έχει πλεόνασμα κέρδους εκατομμυρίων ευρώ».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}