Ράλι τιμών σε στούντιο και γκαρσονιέρες στο κέντρο της Αθήνας

 16/04/2024    12 : 10 : 35
ακινητα
64 / 100

Ένα «ράλι» τιμών που θυμίζει την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση έχει ξεσπάσει στην αγορά κατοικίας των περιοχών του κέντρου της Αθήνας, όπου υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Σύμφωνα με αναφορές μεσιτών, αλλά και με μια απλή ματιά στις ηλεκτρονικές αγγελίες, διαπιστώνει κανείς ότι οι τιμές κινούνται σε τιμές βορείων προαστίων, συχνά δε τις ξεπερνούν με μεγάλη άνεση…

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι το Κουκάκι, ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για επενδυτές που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στη βραχυχρόνια ενοικίαση. Η άμεση γειτνίαση με το Μουσείο της Ακρόπολης και τα τουριστικά αξιοθέατα της Αθήνας, η πρόσβαση σε σταθμό μετρό (Ακρόπολη) και ασφαλώς η δημοφιλία της περιοχής μεταξύ των ξένων επισκεπτών της ελληνικής πρωτεύουσας, έχουν αναδείξει το Κουκάκι σε βασικό «στόχο» των επενδυτών. Κάπως έτσι, μέσα σε μια δεκαετία, από το 2013 μέχρι σήμερα, οι τιμές πώλησης έχουν φτάσει να τριπλασιαστούν! Πριν από 10 χρόνια η μέση ζητούμενη τιμή για κάποιο από τα ακίνητα της περιοχής, ηλικίας άνω των 50 ετών κατά κανόνα, ήταν της τάξεως των 1.100-1.300 ευρώ/τ.μ.

Σήμερα εντοπίζει κανείς αγγελίες, όπως εκείνη για ένα διαμέρισμα 55 τ.μ. του 1964, ανακαινισμένο το 2017 (προφανώς για αξιοποίηση μέσω κάποιας ψηφιακής πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων), το οποίο πωλείται αντί 260.000 ευρώ ή 4.727 ευρώ/τ.μ.! Επίσης, στο Κουκάκι διαμέρισμα 42 τ.μ. πωλείται αντί 155.000 ευρώ, ή 3.690 ευρώ/τ.μ., ενώ νεόδμητο διαμέρισμα 86 τ.μ. πωλείται αντί 395.000 ευρώ ή σχεδόν 4.600 ευρώ/τ.μ. Πρόκειται για τιμές που συναντά κανείς σε αντίστοιχες κατασκευές των βορείων προαστίων, όπως π.χ. στα Ανάβρυτα στο Μαρούσι, πλησίον του Άλσους Συγγρού.

Ανάλογη εικόνα παρατηρείται όμως και σε άλλες περιοχές, όχι τόσο κοντά στην Ακρόπολη, όπως το Κουκάκι. Για παράδειγμα, στο Μετς νεόδμητο διαμέρισμα 95 τ.μ., 2ου ορόφου, υπό κατασκευή, πωλείται αντί 4.526 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, σπίτι του 1980 σε ημιώροφο με δύο υπνοδωμάτια και επιφάνειας 96 τ.μ., πωλείται αντί ποσού 300.000 ευρώ ή 3.125 ευρώ/τ.μ. Το εν λόγω ακίνητο προωθείται ως επενδυτική ευκαιρία, δείγμα του πόσο έχει διαφοροποιηθεί η αγορά κατοικίας στις περιοχές αυτές του κέντρου της Αθήνας. Ένα ακόμα ανακαινισμένο διαμέρισμα 65 τ.μ. στο Μετς πωλείται αντί 250.000 ευρώ ή 3.846 ευρώ/τ.μ. Το σπίτι είναι κατασκευής του 1980.

Ακόμα, όμως, και σε περιοχές λιγότερο δημοφιλείς για ξένους αγοραστές, όπως π.χ. οι Αμπελόκηποι, οι τιμές είναι πλέον εξωπραγματικές, ιδίως για μικρά διαμερίσματα, όπως στούντιο και γκαρσονιέρες, τα οποία απευθύνονται κατ’ εξοχήν σε επενδυτές και όχι σε ιδιώτες που θα τα χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι για ιδιοκατοίκηση. Για παράδειγμα, στούντιο 22 τ.μ. στους Αμπελοκήπους, στην περιοχή Κουντουριώτικα, πλησίον του γηπέδου του Παναθηναϊκού, πωλείται σήμερα αντί 120.000 ευρώ ή 5.455 ευρώ/τ.μ.! Πρόκειται για σπίτι κατασκευής του 1970, στον τρίτο όροφο, το οποίο ανακαινίστηκε το 2022 και προσφέρει επίσης εντοιχισμένες συσκευές, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στον σταθμό μετρό Αμπελόκηποι.

Η εικόνα αυτή καταδεικνύει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγές όσον αφορά το πρόγραμμα εξασφάλισης άδειας παραμονής μέσω επενδύσεων σε ακίνητα από ξένους από χώρες εκτός ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαΐου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δαπανούν 500.000 ευρώ, αντί για 250.000 ευρώ, για τη λήψη της σχετικής άδειας, εφόσον το ακίνητο που αγοράζουν βρίσκεται στο κέντρο, τα βόρεια και τα νότια προάστια της Αθήνας. Με την κίνηση αυτήν, στόχος είναι να ωθήσει τους ξένους αγοραστές σε άλλες περιοχές, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε Έλληνες να προβούν σε αγορά ακινήτου σε μια αγορά όπου δεν θα χρειάζεται να ανταγωνίζονται για ακίνητα με ανθρώπους, κατά κανόνα, υψηλότερης οικονομικής στάθμης.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, η αγορά έχει πλέον φτάσει σε τέτοιο ύψος τιμών, ώστε θα είναι αρκετά χρονοβόρα η όποια προσαρμογή γίνει, εξαιτίας της στροφής των ξένων σε άλλα σημεία του Λεκανοπεδίου. Παράλληλα, ο «αποκλεισμός» των επενδυτών από τρίτες χώρες δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι ροές επενδυτών, καθώς η αγορά της Αθήνας βρίσκεται πλέον για τα καλά στο στόχαστρο των ξένων. Άλλωστε, εκτός από τους αγοραστές από την Κίνα και την Τουρκία ή άλλες χώρες, ζήτηση για διαμερίσματα προς εκμετάλλευση στο κέντρο της Αθήνας παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και από επενδυτές από άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Γαλλία και η Κύπρος. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ενδιαφέρονται καν για τη λήψη άδειας παραμονής μέσω του σχετικού προγράμματος. Ως εκ τούτου, στην αγορά ακινήτων δεν αναμένουν σημαντική διαφοροποίηση από τον διπλασιασμό του ελάχιστου ύψους επένδυσης για τους επενδυτές από χώρες εκτός ΕΕ, που ενδιαφέρονται για τη λήψη άδειας παραμονής.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}