Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα «κλειδώνει» όσους φοροδιαφεύγουν
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά εργαλεία, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Οι φορολογικές παγίδες που στήνει η ΑΑΔΕ, θα μπορούν πλέον, να ελέγχουν με μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια, χιλιάδες περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Στη χώρα μας και σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, η φοροδιαφυγή ξεπερνά το 85%, στις μεγάλες υποθέσεις φορολογικής απάτης, ενώ σε «μικρούς» επαγγελματίες, η φοροδιαφυγή κινείται στο 50%.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε η Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), στο 11μηνο του 2023 ολοκληρώθηκαν 1.054 ειδικές έρευνες σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαπιστώθηκαν παραβάσεις και στις 914 από αυτές!
Η παραβατικότητα δηλαδή ανήλθε στο εντυπωσιακό ποσοστό του 86,6%, ενώ τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου από τις συγκεκριμένες υποθέσεις φοροδιαφυγής ανήλθαν στο ποσό των 359,1 εκατ. ευρώ.
Συγχρόνως, σε εξέλιξη βρίσκονται, από το τέλος του Νοεμβρίου, επιπλέον 2.809 έλεγχοι σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, ενώ μέσα στο ενδεκάμηνο του 2023, ξεκίνησαν 1.186 νέες έρευνες.
Σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο Γιάννη Χατζησαλάτα, η διασύνδεση λογισμικών, εξειδικευμένων στον έλεγχο, παράλληλα με τη χρησιμοποίηση της ΑΙ, θα αποτελέσει τον τρόπο για τον έλεγχο της παραβατικότητας.
«Ακόμα δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό, αλλά τα προγράμματα ελέγχου με τη βοήθεια της ΑΙ, θα πρωταγωνιστήσουν. Η ΑΙ μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να ανακαλύπτουμε πράγματα μέσα από νούμερα. Με γρηγορότερο ρυθμό και διαφορετικό τρόπο, από ότι τι κάνουμε σήμερα. Για παράδειγμα, στο θέμα της φοροδιαφυγής στην τέλεση ενός γάμου, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, πολύ γρήγορα επεξεργάστηκαν πολλά δεδομένα. Βλέποντας αυτόματα, τις εταιρείες που «συμμετείχαν» στην εκδήλωση, από αναρτήσεις, βίντεο, προϊόντα, διασταυρώθηκαν πολλά δεδομένα και βρέθηκε κάτι. Σε άλλη περίπτωση, θα θέλαμε πολύ χρόνο και ειδικότερους ελέγχους. Το πως ακριβώς θα μπει στη ζωή μας η ΑΙ, σε αυτόν τον τομέα, είναι λίγο ομιχλώδες ακόμα», λέει ο κ. Χατζησαλάτας.
Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζησαλάτας, το σύστημα ελέγχων με Τεχνητή Νοημοσύνη, προϋποθέτει ότι όλα τα στοιχεία των συναρμόδιων υπηρεσιών, θα είναι ψηφιοποιημένα. «Αν τα χαρτιά σε ένα υπόγειο δεν ψηφιοποιηθούν, δεν πρόκειται φυσικά να κάνουμε κάτι. Θα γίνει όλο αυτό, αλλά δεν ξέρουμε πότε ακριβώς», αναφέρει.
Ο κ. Χατζησαλάτας, αναφέρει ότι «θα μπορούσε με τον ίδιο τρόπο να λυθεί και το θέμα των τεκμαρτών εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι να πηγαίνουμε σε αναχρονιστικά μέτρα. Υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ΑΑΔΕ μία επιτροπή που συστήθηκε και μελετά πως θα εφαρμοστεί το μέτρο των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2025. Μέτρο αναχρονιστικό. Φτιάξαμε επιτροπή σήμερα, για το πώς θα εφαρμοσθεί το μέτρο το 2025, ενώ υπάρχει η ΑΙ».
Ο έλεγχος στα φορολογικά, θα γίνεται πλέον με ειδικά λογισμικά με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και στα κοινωνικά δίκτυα. Ήδη, κάποιοι Έλληνες ινφλουένσερ, έχουν πιαστεί στην «δαγκάνα» της εφορίας, για φορολογικές παραβάσεις.