Πώς η Κίνα διδάσκεται να αχρηστεύει τις κυρώσεις της Δύσης
Η αξεπέραστη και εκκωφαντική επιτυχία της Ρωσίας στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τις δυτικές κυρώσεις μέσω της αποδολαριοποίησης και της στήριξης των εμπορικών εταίρων στη Ασία μπορεί να είναι ένα πολύτιμο μάθημα για την Κίνα καθώς αυξάνεται η πίεση για την «αποφυγή κινδύνου» (de-risking, η πολιτική της Δύσης για διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού ώστε να μην εξαρτάται από τις κινεζικέ εξαγωγές που διαμόρφωσε την αποκαλούμενη τάση της απο-παγκοσμιοποίησης), σύμφωνα με έναν Κινέζο ειδικό στις διεθνείς σχέσεις
«Η Ρωσία μάς έχει προσφέρει πολλές πολύτιμες εμπειρίες από τις οποίες μπορούμε να μάθουμε για να αντιμετωπίσουμε τις χρηματοπιστωτικές και οικονομικές κυρώσεις στο μέλλον», επισήμανε ο Ding Yifan, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Ανάπτυξης σε σεμινάριο. στο Πεκίνο την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της South China Morning Post..
Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πρωτοφανείς και κλιμακούμενες κυρώσεις, η ρωσική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,6% πέρυσι, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών και σημειώνοντας σημαντική ανάκαμψη από το 2022, όταν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της συρρικνώθηκε κατά 2,1%.
Οι πρωτοφανείς δυτικές κυρώσεις
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του έχει γίνει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης όσον αφορά το παραγόμενο προϊόν αποτιμημένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης.
Η εκτίμηση του Ding έρχεται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στον τρίτο του χρόνο χωρίς να φαίνεται ορατό κάποιο τέλος
Αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου το 2022, οι ΗΠΑ και οι βασικοί σύμμαχοί τους επέβαλαν άνευ προηγουμένου ελέγχους στις εξαγωγές, οικονομικές κυρώσεις και ανώτατα όρια στις τιμές του πετρελαίου στη Ρωσία.
Απαγόρευσαν επίσης στις ρωσικές τράπεζες να χρησιμοποιούν το παγκόσμιο σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων Swift -συντομογραφία του Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication,= παγώνοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και περιορίζοντας τη ροή στρατιωτικής τεχνολογίας στη Μόσχα.
Όμως η ρωσική οικονομία δεν κατέρρευσε όπως περίμενε η Δύση.
Αντίθετα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Μόσχα παρενέβησαν γρήγορα με μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαιακών ελέγχων και των εργαλείων νομισματικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, η Μόσχα έχει επιταχύνει τη χρήση νομισμάτων εκτός δολαρίου στο εξωτερικό εμπόριο, ενώ αυξάνει σταθερά το εμπόριο με μη δυτικούς εταίρους, κάτι που ο Ding σημείωσε ότι θα μπορούσε να προσφέρει «σημαντικά μαθήματα» για την Κίνα.
«Το εμπόριο εκτός δολαρίων στήριξε την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας και διασφάλισε τη χρηματοοικονομική της ασφάλεια», είπε.
«Θα αντιμετωπίσουμε μια παρόμοια κατάσταση, ειδικά τα τελευταία χρόνια καθώς οι εκκλήσεις για αποσύνδεση (decoupling μείωση της ροής των εμπορευματικών ροών) έχουν αυξηθεί».
Οι προσπάθειες της Ρωσίας να μειώσει τη χρήση του δολαρίου στο εμπόριο φαίνεται να αντιστάθμισαν την πίεση από τη Δύση, σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής τελωνειακής υπηρεσίας, τα οποία έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Ρωσίας στην Ευρώπη το 2023 μειώθηκαν κατά 68% στα 84,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εξαγωγές της στην Ασία αυξήθηκε κατάν 5,6% στα 306,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Το εμπόριο της Ρωσίας τόσο με την Κίνα όσο και με την Ινδία έφτασε σε νέα ύψη, φθάνοντας τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και τα 65 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.
Η χρήση των τοπικών νομισμάτων
Υπήρξαν εντατικές συζητήσεις μεταξύ του tvn μπλοκ BRICS – μέλη του οποίου περιλαμβάνουν την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική – σχετικά με την αύξηση της χρήσης του τοπικού νομίσματος στο εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία αύξησε τις εξαγωγές ενέργειας της σε «φιλικές χώρες», οι οποίες αντιπροσώπευαν περίπου το 84 % των συνολικών εξαγωγών της το 2023, σύμφωνα με τον Ρώσο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Alexander Novak.
Ο Ding σημείωσε ότι αυτό υπογράμμισε τη σημασία των σταθερών δεσμών με τις αναπτυσσόμενες χώρες για την από κοινού ανάπτυξη των οικονομιών με ισότιμο τρόπο.
Οι νέες γεωπολιτικές συμμαχίες
Επισήμανε ότι ακόμη και όταν η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών ψήφισε υπέρ ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών του 2022 που απαιτούσε την αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία, καμία από τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου δεν εντάχθηκε στις κυρώσεις υπό τις ΗΠΑ.
«Το γεγονός ότι καμία από τις μη δυτικές χώρες δεν εμπλέκεται στις χρηματοοικονομικές ή οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχει εξασφαλίσει ότι το ρωσικό εμπόριο μπορεί να εξελίσσεται ομαλά», είπε ο Ding.
«Αυτό είναι ένα παράδειγμα που μας έδωσε η Ρωσία για το πώς να διατηρήσουμε το διεθνές εμπόριο σε ανάπτυξη εν μέσω οικονομικών κυρώσεων».
Ο Ding είπε ότι η Κίνα θα μπορούσε επίσης να μάθει από την οικονομική ανθεκτικότητα της Ρωσίας ενόψει της φυγής κεφαλαίων που αντιμετώπισε .
Οι πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια
Όταν η αξία του ρουβλίου έφτασε σε νέο χαμηλό το 2022, ο Putin δεν έσπευσε να πουλήσει ξένο νόμισμα από το Εθνικό Ταμείο Πλούτου της Μόσχας για να υπερασπιστεί το ρωσικό νόμισμα,.
Αντίθετα, ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, κάτι που συνέβαλε στη σταθεροποίηση του νομίσματος.
Ο Putin διέταξε επίσης ξένες εταιρείες που εγκαταλείπουν τη ρωσική αγορά να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία για το ήμισυ της αξίας τους και να πληρώσουν το 10 % των εσόδων από την πώλησή τους στο κράτος.
Για να ενισχύσει την οικονομική της ανθεκτικότητα, η Ρωσία έχει επίσης εντείνει τις προσπάθειες για να αντλήσει επενδύσεις από «φιλικές» χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Ο Ding επισήμανε ότι αυτές οι κινήσεις βοήθησαν τη Ρωσία να αποφύγει «να ακολουθήσει τους κανόνες παιχνιδιού που έθεσε η Δύση» και της επέτρεψαν να επενδύσει περισσότερα στην εγχώρια αλυσίδα εφοδιασμού της.
«Ενόψει των οικονομικών κυρώσεων, η προτεραιότητα είναι να διατηρήσει την αλυσίδα εφοδιασμού της ασφαλή και σταθερή», είπε. «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα και προς την Κίνα».