Πότε προστατεύονται οι οφειλέτες από τις κατασχέσεις της εφορίας

Δευτέρα 03/12/2023    06 : 23 : 06
ααδε κατασχεσεις
67 / 100

Η εφορία έχει εντείνει τις πιέσεις προς τους οφειλέτες του Δημοσίου για οφειλές άνω των 500 ΕΥΡΩ. Για την είσπραξη αυτών των οφειλών πραγματοποιεί στους λογαριασμούς του οφειλέτη ελέγχους, με στόχο την επιβολή κατάσχεσης των ποσών, τα οποία μπορεί να προέρχονται από μισθούς , συντάξεις, ενοίκια , αποζημιώσεις κλπ.

Γράφει η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη

Η κατάσχεση επιβάλλεται πριν εισπράξει τα ποσά αυτά ο οφειλέτης, δηλαδή όταν ακόμα βρίσκεται στα χέρια του τρίτου (εργοδότη , μισθωτή, τράπεζας, ταμείου κλπ)

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση, μπορεί η εφορία να επιβάλλει κατάσχεση κινητών ή ακινήτων. Βεβαίως όταν η οφειλή αφορά μικρά ποσά, τότε η εφορία ακολουθεί τη διαδικασία της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου.

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι νόμιμη η κατάσχεση στις εξής περιπτώσεις και έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν προκειμένου να τους επιστραφούν και ειδικότερα:

 • Τα ποσά διατροφής
 • Τα 4/5 των ημερομισθίων (επιτρέπεται η κατάσχεση του 1/5 για χρέη στο Δημόσιο)
 • Το 1/2 των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
 • Καταθέσεις έως €1.250 μηνιαίως σε μια μόνο τράπεζα (εφόσον έχει γίνει δήλωση ακατάσχετου σε ΑΑΔΕ/ τράπεζα)

Η εφορία όμως μπορεί νομίμως να κατάσχει:

 • Το συνολικό ποσό των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.Τις πάσης φύσεως αποζημιώσεις (π.χ. από απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημιά από εργατικό ατύχημα κ.λπ.).
 • Τις πάσης φύσεως εισπράξεις από αγοραπωλησίες, χρησιδάνεια κλπ (ακίνητα, αυτοκίνητα, οικοσυσκευή, εξοπλισμό).

Για να προστατευτεί ο πολίτης από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς μπορεί να προβεί στις εξής ενέργειες: Να ορίσει ακατάσχετο λογαριασμό ώστε να προστατευτεί το ποσό των 1.250 ΕΥΡΩ.

Να υπαχθεί σε ρύθμιση :

Για χρέη στο δημόσιο μπορεί να υπαχθεί στις εξής ρυθμίσεις:

 • 12-24 δόσεις για τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ,
  ΦΠΑ)
 • 24-48 για έκτακτες (φόρος κληρονομιάς)

Εξωδικαστικός συμβιβασμός:

 • 240 δόσεις για χρέη σε δημόσιο/ταμεία
 • 420 για χρέη σε τράπεζες
 • Προστασία α’ κατοικίας για ευάλωτους με επιδότηση δόσης στεγαστικού δανείου
div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}