Πως οι BRICS ετοιμάζονται να αλλάξουν τις παγκόσμιες ισορροπίες και να πάρουν τα ηνία του πλανητη

 24/02/2024    06 : 22 : 46
ρωσια κινα ιραν
72 / 100

Αποδολαριοποίηση τώρα! Η τράπεζα των BRICS θα δίνει το 30% των δανείων σε τοπικό νόμισμα

Ο νομισματικός πόλεμος που διεξάγεται με στόχο τον εκτοπισμό του δολαρίου βρίσκεται σε εξέλιξη και ο παγκόσμιος Νότος επιδιώκει να χειραφετηθεί από το «βρόχο» των διεθνών θεσμών της Δύσης οι οποίοι μέσω του δανεισμού έλεγχαν οικονομικά της φτωχές χώρες μέσω του υπέρογκου χρέους που τις κρατούσε σε διαρκή υπανάπτυξη και εξάρτηση.

H νέα πρόεδρος της Τράπεζας των BRICS αποκάλυψε ότι το μπλοκ τίθεται επικεφαλής της ανάκαμψης του Παγκόσμιου Νότου και της χειραφέτησής του από το νεοαποικιακό χρέος και προχωρά προς την αποδολαριοποίηση συνθηκών δημόσιου δανεισμού απομακρύνοντας σταδιακά τη χρήση του δολαρίου και «αφοπλίζοντάς» το ως γεωπολιτικό όπλο των ΗΠΑ.

Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (New Development Bank) σχεδιάζει να δώσει σχεδόν το ένα τρίτο (30%) των δανείων της στα τοπικά νομίσματα των μελών του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Προκειμένου να αναδειχθεί η σημασία του εν λόγω γεγονότος να επισημανθεί ότι στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/2000 με τις γνώστες συνέπειες για την Ελλάδα και την επέλαση της «τρόικας» δεν υπήρχε η εν λόγω επιλογή – με αποτέλεσμα την επιβολή της ασφυκτικής «εποπτείας» εκ μέρους των θεσμών με χαρακτηριστική την επιμονή εκ μέρους της Γερμανίας για τη συμμετοχή στα «προγράμματα» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Dilma Rousseff, η αριστερή πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης (NDB) που εδρεύει στη Σαγκάη της Κίνας τον Μάρτιο.

Η ευρύτερη στόχευση

H NDB δημιουργήθηκε το 2014, από το μπλοκ BRICS, τη Βραζιλία , της Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, ως μια παγκόσμια εναλλακτική λύση για το Νότο απέναντι στην Παγκόσμια Τράπεζα που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ, η οποία είναι διαβόητη εδώ και μισό αιώνα για την επιβολή νεοφιλελεύθερων οικονομικών μεταρρυθμίσεων στις φτωχές χώρες οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξή τους.

Σε μια συνέντευξη κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN στις 14 Απριλίου, η Rousseff εξήγησε: «Είναι απαραίτητο να βρεθούν τρόποι για να αποφευχθεί ο συναλλαγματικός κίνδυνος και άλλα ζητήματα, όπως η εξάρτηση από ένα ενιαίο νόμισμα, όπως το δολάριο ΗΠΑ».

«Τα καλά νέα είναι ότι βλέπουμε πολλές χώρες να επιλέγουν να συναλλάσσονται χρησιμοποιώντας τα δικά τους νομίσματα.
Η Κίνα και η Βραζιλία, για παράδειγμα, συμφωνούν να ανταλλάξουν με ρετντίμπι και το βραζιλιάνικο ρεάλ», επισήμανε.
«Στην NDB, έχουμε δεσμευτεί σε αυτό στη στρατηγική μας.

Για την περίοδο από το 2022 έως το 2026, η NDB πρέπει να δανείσει το 30% σε τοπικά νομίσματα, επομένως το 30% του χαρτοφυλακίου δανείων μας θα χρηματοδοτηθεί στα νομίσματα των κρατών – μελών μας», πρόσθεσε η Rousseff.
«Αυτό θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για να βοηθήσουμε τις χώρες μας να αποφύγουν τους συναλλαγματικούς κινδύνους και τις ελλείψεις στη χρηματοδότηση που εμποδίζουν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις», τόνισε ο νέος πρόεδρος της NDB.

Διεύρυνση του εγχειρήματος

Τα μέλη της NDB δεν περιλαμβάνουν μόνο τους ιδρυτές των BRICS αλλά και το Μπαγκλαντές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.
Η Ουρουγουάη βρίσκεται επίσης στη διαδικασία ένταξης, και πολλές άλλες χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή.

Η Αργεντινή, το Ιράν και η Αλγερία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στο διευρυμένο μπλοκ BRICS+ και σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, άλλα έθνη που ενδιαφέρονται «περιλαμβάνουν την Αίγυπτο, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδονησία, την Αργεντινή, το Μεξικό και μια σειρά αφρικανικών εθνών».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Naledi Pandor, αποκάλυψε τον Ιανουάριο ότι οι BRICS σχεδιάζουν να «αναπτύξουν ένα δικαιότερο σύστημα νομισματικών συναλλαγών» προκειμένου να αποδυναμώσουν την «κυριαρχία του δολαρίου».
«Τα συστήματα που ισχύουν αυτή τη στιγμή τείνουν να ευνοούν τις πολύ πλούσιες χώρες και τείνουν να είναι πραγματικά εμπόδιο για χώρες, όπως εμείς, οι οποίες πρέπει να κάνουν πληρωμές σε δολάρια, το οποίο κοστίζει πολύ περισσότερο σε σχέση με τα διάφορα νομίσματά μας», επισήμανε.
«Επομένως, πιστεύω ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα πιο δίκαιο (νομισματικό) σύστημα και είναι κάτι που συζητάμε με τους υπουργούς των BRICS στις συζητήσεις του οικονομικού τομέα», πρόσθεσε ο Pandor.

Αυτόν τον Απρίλιο, ο σημερινός πρόεδρος της Βραζιλίας, Lula da Silva, μέλος του αριστερού Εργατικού Κόμματος, έκανε ένα ιστορικό ταξίδι στην Κίνα, όπου κάλεσε να αμφισβητήσει την κυριαρχία του δολαρίου.

Ενώ βρισκόταν στη Σαγκάη, ο Lula ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέφτηκε τα κεντρικά γραφεία της NDB, όπου παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας της Rousseff.

Ο Lula δήλωσε ότι στόχος της NDB είναι «να δημιουργήσει έναν κόσμο με λιγότερη φτώχεια, λιγότερη ανισότητα και περισσότερη βιωσιμότητα».
Πρόσθεσε ότι η τράπεζα πρέπει να διαδραματίσει «ηγετικό ρόλο στην επίτευξη ενός καλύτερου κόσμου, χωρίς φτώχεια ή πείνα».
Η Rousseff σχολίασε επίσης: «Ως πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, γνωρίζω τη σημασία του έργου των πολυμερών τραπεζών για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών, ιδιαίτερα της NDB, στην αντιμετώπιση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών τους».
«Το να γίνω πρόεδρος της NDB είναι αναμφίβολα μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε περισσότερα για τους BRICS, τις αναδυόμενες οικονομίς; και τις αναπτυσσόμενες χώρες», επισήμανε.

Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες

Στη συνέντευξή της στο δίκτυο CGTN, η Rousseff εξήγησε τους στόχους της για την Τράπεζα των BRICS:
Είναι πολύ σημαντικό για εμένα ότι η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, η τράπεζα των BRICS, λειτουργεί ως εργαλείο για την υποστήριξη των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων των BRICS και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών.

Πρέπει να επενδύσουμε σε έργα που συμβάλλουν σε τρεις θεμελιώδεις τομείς:
Πρώτον, πρέπει να υποστηρίξουμε τις χώρες όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.
Δεύτερον, θα πρέπει να προωθούμε την κοινωνική ένταξη σε κάθε ευκαιρία που έχουμε.
Και πιστεύω ότι πρέπει να χρηματοδοτήσουμε τα πιο κρίσιμα και στρατηγικά έργα υποδομής τους.
Τούτου λεχθέντος, θέλουμε να προωθήσουμε την ποιοτική ανάπτυξη.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν ακόμη την απαραίτητη υποδομή.
Δεν έχουν αρκετά λιμάνια, αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομους για να καλύψουν τις αναπτυξιακές ανάγκες τους.
Και πολλές φορές, αυτά που έχουν δεν είναι επαρκή.

Πρέπει ακόμη να κατασκευάσουν εναλλακτικές και πιο σύγχρονα μοντέλα μεταφοράς, για παράδειγμα.
Βλέπω την Κίνα, μια χώρα που έχει αναπτύξει δυνατότητες εναλλακτικών μεταφορών στην κλίμακα και την ποιότητα που χρειάζεται.
Η NDB πρέπει να υποστηρίξει τις άλλες χώρες για να δημιουργήσουν επίσης ποιοτικές υποδομές, όπως τρένα υψηλής ταχύτητας.

Είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε στην τεχνολογία και την καινοτομία, είτε να παρασχεθούν ενισχύσεις σε πανεπιστήμια για παράδειγμα.
Οι χώρες μας δεν θα ξεπεράσουν την ακραία φτώχεια εάν δεν επενδύσουμε στην εκπαίδευση, την επιστήμη και την τεχνολογία.
Όταν ρωτήθηκε ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι BRICS και η NDB, η Rousseff απάντησε:
Ο κόσμος βρίσκεται τώρα υπό την απειλή υψηλού πληθωρισμού και περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες.
Μια τέτοια νομισματική πολιτική σημαίνει υψηλότερο επιτόκιο, και συνεπώς μεγαλύτερη πιθανότητα μείωσης της ανάπτυξης και μεγαλύτερη πιθανότητα ύφεσης.
Αυτό προκαλεί ένα σημαντικό ερώτημα για τους BRICS.

Χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό, τον λεγόμενο μηχανισμό κατά της κρίσης, ο οποίος πρέπει να είναι αντικυκλικός και να υποστηρίζει τη σταθεροποίηση των οικονομιών.
Είναι απαραίτητο να βρεθούν τρόποι για την αποφυγή του συναλλαγματικού κινδύνου και άλλων ζητημάτων, όπως η εξάρτηση από ένα ενιαίο νόμισμα, όπως το δολάριο ΗΠΑ.

Τα καλά νέα είναι ότι βλέπουμε πολλές χώρες να επιλέγουν να συναλλάσσονται χρησιμοποιώντας τα δικά τους νομίσματα.
Η Κίνα και η Βραζιλία, για παράδειγμα, συμφωνούν να ανταλλάξουν με RMB (renminbi) και το ρεάλ Βραζιλίας.
Στο NDB, έχουμε δεσμευτεί σε αυτό στη στρατηγική μας. Για την περίοδο από το 2022 έως το 2026, η NDB πρέπει να δανείσει το 30% σε τοπικά νομίσματα, επομένως το 30% του χαρτοφυλακίου δανείων μας θα χρηματοδοτηθεί στα νομίσματα των χωρών μελών μας.

Αυτό θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για να βοηθήσουμε τις χώρες μας να αποφύγουν τους συναλλαγματικούς κινδύνους και τις ελλείψεις στη χρηματοδότηση που εμποδίζουν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις».

O νέος άξονας Κίνας, Ρωσίας, Ιράν και Βόρειας Κορέας απειλεί με τρομακτική ήττα τις ΗΠΑ μετά την Ουκρανία

Όπως επεσήμανε περίφημα ο Winston Churchill, «Ποτέ δεν ανησυχώ για τη δράση, παρά μόνο για την αδράνεια».
Η αμερικανική ηγεσία έχει την οσμή μιας ρωμαϊκής παρακμής… και δεν είναι πλέον δυνατό να αναστραφεί η κατάσταση καθώς έχει επαναπαυθεί από την νίκη της στο … παλσιό Ψυχρό Πόλεμο το 1989 οι αντίπαλοί τους απεργάζονται την ήττα τους στη νέα υπό διαμόρφωση γεωπολιτικη αντιπαλότητα

H πολιτική των ΗΠΑ οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου άξονα «ολοκληρωτικών καθσετώτων» όπως τα αποκαλεί η Δύση ενώ στη πραγματικότητα αυτά δεν είναι απλώς φιλελεύθερα, επικίνδυνου για την κυριαρχία της: Ρωσία, Κίνα και Ιράν, με τη Βόρεια Κορέα να μην απέχει πολύ από το να ενταχθεί στον.. άξονα του κακού, σύμφωνα με ανάλυση του Gatestone Institute!

Η στρατιωτική συνεργασία

Το Ιράν, η Κίνα και η Ρωσία διεξήγαγαν πρόσφατα κοινές ναυτικές ασκήσεις στη Θάλασσα του Ομάν, που ονομάστηκε Marine Security Belt 2023.
Το κρατικά ελεγχόμενο δίκτυο Press TV του Ιράν καυχήθηκε ότι για να αντιταχθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ρωσία ενίσχυσαν επίσης τις «κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους πρόσφατα χρόνια ως μέρος της ευθυγράμμισης της εξωτερικής τους πολιτικής».

«Τον Δεκέμβριο, οι ναυτικές δυνάμεις της Κίνας και της Ρωσίας ξεκίνησαν κοινή άσκηση διάρκειας μίας εβδομάδας στα ανοικτά των ακτών της κινεζικής επαρχίας Zhejiang στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Η Διοίκηση της Αντατολικής Στρατιάς του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας είπε τότε ότι η κοινή άσκηση στόχευε στην επίδειξη της αποφασιστικότητας και της ικανότητας των δύο πλευρών να ανταποκριθούν από κοινού στις απειλές για την ασφάλεια στη θάλασσα και να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση συντονισμού Κίνας-Ρωσίας».

Μη φιλελεύθερο καθεστώτα

Όταν αυτού του είδους οι κρίσιμοι άξονες αναπτυχθούν στον κόσμο μεταξύ των αποκαλούμενων «αυταρχικών καθεστώτων» (illiberal democracies) πιθανότατα θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες.

Όπως είπε στους γερουσιαστές ο Πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού των ΗΠΑ, Στρατηγός Mark Milley, η συμμαχία μεταξύ Κίνας, Ρωσίας και Ιράν θα αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα για τις ΗΠΑ.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής των Αντιοπροσώπων μαζί με τον Υπουργό Άμυνας Lloyd Austin, ο Milley είπε ότι η Ρωσία και η Κίνα “έρχονται πιο κοντά… Και μετά… το Ιράν είναι το τρίτο.
Έτσι αυτές οι τρεις χώρες μαζί θα είναι προβληματικές για πολλούς
Τα επόμενα χρόνια νομίζω, ειδικά η Ρωσία και η Κίνα λόγω των στρατιωτικών και των οικονομικών δυνατοτήτων τους».

O ρόλος του Ιράν

Το ιρανικό καθεστώς, ειδικά, επωφελείται πλήρως από αυτόν τον άξονα. πουλάει όπλα στη Ρωσία. πουλά πετρέλαιο και εμπορεύεται με τη Ρωσία και την Κίνα παρά τις κυρώσεις, και υπολογίζει στην υποστήριξη του Πεκίνου και της Μόσχας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Όπως παραδέχτηκε ο Ali Akbar Velayat, ανώτερος σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Ali Khamenei, παραδόξως στην ελεγχόμενη από το κράτος Tasnim News του Ιράν:
«Είμαστε μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο που στέκονται ξεκάθαρα ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζουν σθεναρά την πολιτική τους ζωή και συνάπτουν σχέσεις και συναλλαγές με άλλες χώρες.

Άρα, τι φταίει να έχουμε σχέσεις με χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, και Ινδία;! Αυτές οι χώρες έχουν προηγμένη τεχνολογία και πολλές φορές, σε αντίθεση με τη Δύση, ανταποκρίθηκαν στα αιτήματά μας και μας πρόσφεραν τις δυνατότητές τους.
Τι άλλο να περιμένουμε από μια συμμαχική χώρα;…..

Ναι, κατά τη διάρκεια του χρόνια κυρώσεων, ο καλύτερος πελάτης μας ήταν η Κίνα, και σε μερικά χρόνια, ανταλλάξαμε αγαθά αξίας έως και 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα…

Πρόσφατα, στην τελευταία κίνηση που έγινε από τη Δύση και με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα ψήφισμα έπρεπε να εκδοθεί εναντίον μας (στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ), αλλά τέθηκε veto τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Κίνα».

Το υπαρκτό κενό παγκόσμιας ηγεσίας

Η κυβέρνηση Biden έχει δημιουργήσει ένα κενό ηγεσίας στην παγκόσμια σκηνή.
Εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν περαιτέρω από την Ασία, τον Ινδο-Ειρηνικό, τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, τη Λατινική Αμερική — οπουδήποτε — το κενό που δημιουργείται σίγουρα θα καλυφθεί από τον νέο άξονα Κίνας-Ρωσίας-Ιράν. Η αποχώρηση των ΗΠΑ είναι, πιθανότατα, ακριβώς αυτό που ελπίζουν και περιμένουν.

Εάν ο Putin δει κέρδη στην Ουκρανία (όπως είναι ιδιατερα πιθανό), η Κίνα θα προσπαθήσει να καταλάβει την Ταϊβάν.
Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ John Bolton δήλωσε.
«Καθόμαστε… ακίνητοι και οι Κινέζοι, οι Ρώσοι, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και αρκετοί άλλοι κινούνται για να στηρίξουν τις σχέσεις τους και να μας απειλούν σε πολλά διαφορετικά μέρη…

Είναι μια ένδειξη ότι οι Σαουδάραβες και άλλοι προσπαθούν [επίσης] να αντισταθμίσουν κινδύνους από κοινού μετην Κίνα και τη Ρωσία, επειδή δεν πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την αποφασιστικότητα και το σθένος που απαιτείται για να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουν τον κόσμο από το Ιράν και τις προθέσεις του».

«Οι Κινέζοι», πρόσθεσε ο Bolton, «έχουν μια στρατηγική που ακολουθούν…».
Χάρη στην έλλειψη ηγεσίας και το κενό που δημιούργησε η κυβέρνηση Biden — και φαίνεται να συνεχίζει να δημιουργεί (εδώ, εδώ και εδώ) — στην παγκόσμια σκηνή, ο νέος άξονας Ιράν-Κίνας-Ρωσίας έχει διαμορφωθεί με το Πεκίνο , τη Μόσχα και την Τεχεράνη.

Ο Άξονας καταλαμβάνει την ηγεσία της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, ή — εάν καταφέρουν να νικήσουν τους φιλελευθέρους, όπως φαίνονται επίμονα αποφασισμένοι να κάνουν — θα είναι, ακριβέστερα, η νέα παγκόσμια αταξία.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}