Πως οι τράπεζες μασκαρεύουν τα στοιχεία: Χιλιάδες κόκκινα δάνεια κρατούνται στα συρτάρια ως…πράσινα!

Πως οι τράπεζες μασκαρεύουν τα στοιχεία: Χιλιάδες κόκκινα δάνεια κρατούνται στα συρτάρια ως...πράσινα!
66 / 100

Βόμβα από χιλιάδες “πράσινα” δάνεια, που έχουν κοκκινίσει από καιρό, αλλά… κρατούνται – Προστατευμένοι μόνο οι δανειολήπτες ενήμερων στεγαστικών από τις αυξήσεις της ΕΚΤ

Από το radar.gr

Σύμφωνοι, τα στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου, προστατεύονται από τις νέες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, θα το αναλύσουμε στη συνέχεια. Το θέμα είναι το τι γίνεται με τα υπόλοιπα εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια, που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και οι κάτοχοί τους μένουν απροστάτευτοι από τις ήδη υφιστάμενες αυξήσεις της ΕΚΤ και τις μελλοντικές επίσης. Για αυτούς, δεν υπάρχουν ευεργετικά μέτρα, ούτα από τις τράπεζες, ούτε από τους διαχειριστές απαιτήσεων.

Και το όλο θέμα συνιστά μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας. Και εδώ, θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να σκύψει με προσοχή στο όλο πρόβλημα και οι συναρμόδιοι υπουργοί να επεξεργαστούν προτάσεις, οι οποίες θα αφορούν και φυσικά πρόσωπα-ιδιώτες και επαγγελματίες και επιχειρήσεις, κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους, πριν αρχίσουν να σκάνε η μία περίπτωση μετά την άλλη. Η επισήμανση της στήλης, δεν γίνεται για κανέναν άλλο λόγο, πλην του γεγονότος ότι – παρότι δεν ομολογείται – στα τραπεζικά συρτάρια και τις λίστες κρατούνται χιλιάδες δάνεια, χαρακτηριζόμενα ως…πράσινα, ενώ ουσιαστικά έχουν από καιρό κοκκινίσει.

Πρόκειται για ένα μείζον πρόβλημα, που εντέχνως αποκρύβεται και το οποίο, αν δεν υπάρξει μέριμνα και ρύθμιση του σε ενεστώτα χρόνο – με τη συμμετοχή φυσικά των τραπεζών τα κρατάνε με… ενέσεις “πράσινα” τα δάνεια αυτά – θα εξελιχθεί σε ένα νέο κύκλο ανώμαλων καταστάσεων, με σαφείς κοινωνικές αναφορές και αντιδράσεις.

Πάμε τώρα στα στεγαστικά. Η απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων και αυτόν τον μήνα, χωρίς μάλιστα να αποκλείει συνέχισή τους και τον Σεπτέμβριο, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό τοπίο σε όλες τις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και δυσχεραίνοντας κάθε επενδυτική προσπάθεια, καθιστώντας απαγορευτική τη δανειοδότησή τους. Μέσα σε αυτό το δυσμενές τοπίο, οι κυβερνήσεις, όπως και η ελληνική, αναγκάζονται να προβούν σε κινήσεις προστασίας όσων συναλλάσσονται με τις τράπεζες, κυρίως τους δανειολήπτες, που είδαν τις δόσεις τους να ίπτανται και κάποιες φορές να υπερδιπλασιάζονται.

Το θετικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι τουλάχιστον οι νέες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, όποτε και αν ανακοινωθούν, δεν θα έχουν επίπτωση σε χιλιάδες δανειολήπτες ενήμερων στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς είναι ήδη προστατευμένοι από τις αρχές Μαΐου του 2023 έναντι των αυξήσεων επιτοκίων, από τα προγράμματα ανταμοιβής συνεπών δανειοληπτών που έχουν ανακοινώσει και υλοποιούν οι τράπεζες στην χώρα μας. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας δανείων, που ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ έχουν δει και μείωση της δόσης τους. Παρόμοιες πολιτικές ακολουθούν και οι servicers, επίσης για διάστημα 12 μηνών.