Πως η FED συνεχίζει να σκοτώνει εκατοντάδες αμερικανικές επιχειρήσεις κάθε μήνα

 19/04/2024    07 : 13 : 04
fed
65 / 100

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα(FED) έχει ξεκινήσει μία από τις πιο επιθετικές εκστρατείες σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής που έγιναν ποτέ, αυξάνοντας τα επιτόκια 11 φορές τους τελευταίους 18 μήνες –και αυτό το περιβάλλον υψηλού επιτοκίου και ακριβότερου κόστους δανεισμού, σύμφωνα με τη Societe Generale, έχει πυροδοτήσει ένα κύμα επιχειρηματικών αποτυχιών που μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Από τον Phil Rosen/Business Insider

Τον Αύγουστο, υπήρξαν 634 αιτήσεις πτώχευσης του Κεφαλαίου 11 που καταχωρήθηκαν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Epiq Bankruptcy. Αυτό σηματοδότησε ένα άλμα περίπου 54% σε σύγκριση με τις 411 καταθέσεις που παρατηρήθηκαν 12 μήνες πριν.

«Αυτό το “νέο φυσιολογικό” μου φαίνεται σίγουρα εκπληκτικά ανώμαλο», έγραψε ο αναλυτής της Societe Generale Albert Edwards σε ένα σημείωμα του την περασμένη εβδομάδα. «Ωστόσο, αν κοιτάξετε ακριβώς κάτω από τις μετοχές πολύ μεγάλης κεφαλαιοποίησης, το παλιό “κανονικό” εξακολουθεί να ισχύει, με τα υψηλότερα επιτόκια να προκαλούν άνοδο στις εταιρικές χρεοκοπίες που σίγουρα θα θέσουν σε χαμηλά επίπεδα τη συνολική οικονομία».

Οι εταιρείες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης φαίνεται να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες εταιρείες. Ο Edwards επεσήμανε ότι αυτές οι επιχειρήσεις είναι βασικοί μοχλοί της συνολικής οικονομίας, ειδικά σε ό,τι αφορά την απασχόληση, και περισσότερες χρεοκοπίες σε αυτό τον τομέα θα μπορούσαν να αποδειχθούν τρομακτικές.

Από τη λήξη της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, χρόνια ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς και εκτεταμένες πληρωμές βοήθειας για την πανδημία, επέτρεψαν σε εταιρείες με ασταθείς ισολογισμούς να επιβιώσουν και ακόμη και να ευδοκιμήσουν δεδομένης της ευρείας διαθεσιμότητας φθηνού χρέους.

Τον Ιούνιο, οικονομολόγοι της Federal Reserve δημοσίευσαν ένα έγγραφο που προειδοποιούσε ότι μια ιστορική αύξηση του ποσοστού των αναξιοπαθούντων αμερικανικών εταιρειών θα μπορούσε να επιδεινώσει τις επιπτώσεις της μάχης του πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού, είπαν, θα προκαλέσει πόνο σε τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων.

«Το ποσοστό των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσπραγία έχει φτάσει σε επίπεδο υψηλότερο από ό,τι στα περισσότερα προηγούμενα επεισόδια σύσφιξης από τη δεκαετία του 1970», έγραψαν οι Ander Perez-Orive και Yannick Timmer.

Σύμφωνα με τους τότε υπολογισμούς τους, περίπου το 37% των επιχειρήσεων βρίσκονταν στο χείλος της κατάρρευσης.

Ιδού και πάλι οι οικονομολόγοι: «Η υπόθεσή μας είναι ότι μετά από μια αυστηροποίηση της πολιτικής, η πρόσβαση στην εξωτερική χρηματοδότηση επιδεινώνεται περισσότερο για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κίνδυνο παρά για τις υγιείς, ενώ μετά από μια χαλάρωση πολιτικής, οι συνθήκες εξωτερικής χρηματοδότησης δεν αλλάζουν αρκετά ώστε οι δύο ομάδες επιχειρήσεων να ενεργοποιήσουν διαφορική απόκριση».

Στην πραγματικότητα, λένε ότι οι εταιρείες αισθάνονται πόνο σε περιόδους αυστηροποίησης των πολιτικών, ειδικά εκείνες με ασθενέστερους ισολογισμούς. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, αυτό δεν σημαίνει ότι ο πόνος εξαφανίζεται όταν χαλαρώνει ξανά η πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα παροχής εύκολου χρήματος έχουν «κρατήσει στη ζωή υπερβολικά πολλές εταιρείες ζόμπι», κατά την άποψη της Societe Generale. «Η πρόσφατη απότομη άνοδος των επιτοκίων θα μπορούσε πραγματικά να προκαλέσει μια συγκλονιστική αύξηση των χρεοκοπιών».

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}