Πως η FED και ο Λευκός Οίκος σκοτώνουν τις μεσαίες τράπεζες και προετοιμάζουν το έδαφος για χρεοκοπία των ΗΠΑ

 15/07/2024    02 : 07 : 21
ηπα
72 / 100

Ένας σχολαστικός παρατηρητής διαβάζοντας το άρθρο της Τhe Wall Street Journal που υπογράφουν οι Nick Timiraos ,Andrew Restuccia και Annie Linskey θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η FED και ο Λευκός Οίκος κάνουν ότι μπορούν ώστε να προκαλέσουν χρεοκοπίες μεσαίων τραπεζών, αδυναμία ανταπόκρισης των δανειζομένων στις δόσεις των δανείων τους, έκρηξη στις τιμές καταναλωτή και στο βάθος φτωχοποίηση η οποία θα μπορούσε να είναι η “γέφυρα” για το ψηφιακό χρήμα.

Φυσικά, όπως και στη περίπτωση της planδημίας ουδεμία προσομοίωση μπορεί να υποσχεθεί την ανέφελη εφαρμογή της στη πραγματικότητα. Ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς. Αυτά για την ώρα από εμάς.

Πάμε να δούμε το ρεπορτάζ της Journal για το 60χρονο πρώην κορίτσι της FED που τώρα συμβουλεύει τον Biden και μάλιστα τον ενημερώνει αυτοπροσώπως μέσω Zoom.

Στη προκειμένη περίπτωση οι δημοσιογράφοι της WSJ κάνουν επίδειξη χιούμορ γιατί είναι αδιανόητο να μπορεί οποιοσδήποτε να επικοινωνήσει με ένα πρόσωπο που δεν έχει επαφή με τη πραγματικότητα. Αυτός είναι ο πρόεδρος Βiden.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ—Ως ανώτατο στέλεχος της Federal Reserve, η Lael Brainard σήμανε συναγερμό πριν από τέσσερα χρόνια ότι η ανατροπή των κανόνων για τις μεσαίες τράπεζες θα μπορούσε να σπείρει τους σπόρους μιας μελλοντικής κρίσης.

Τον περασμένο μήνα, μετά την χρεοκοπία δύο περιφερειακών τραπεζών (τώρα είναι πλέον τρεις), η κ. Brainard βρέθηκε σε μια βιντεοκλήση με τον Πρόεδρο Biden να εξηγεί πώς να καθαρίσει το χάλι για το οποίο είχε προειδοποιήσει.

Η κ. Brainard, τώρα η κορυφαία σύμβουλος οικονομικής πολιτικής του κ. Biden, συνεργάστηκε με τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών για να εκπονήσει ένα σχέδιο που στοχεύει στην αποτροπή εκτεταμένων τραπεζικών καταστροφών, ενημερώνοντας τον πρόεδρο αυτοπροσώπως, μέσω Zoom και σε μια σειρά σημειώσεων. Ο κ. Biden ενέκρινε το σχέδιο και οι αξιωματούχοι το ανακοίνωσαν το βράδυ της Κυριακής 12 Μαρτίου, ώρες πριν ανοίξουν οι αγορές στην Ασία, για να εξασφαλίσουν ότι οι καταθέτες δεν θα πανικοβληθούν.

Το επεισόδιο έδειξε γιατί η αιφνιδιαστική απόφαση του κ. Biden να επιλέξει έναν οικονομικό τεχνοκράτη για να διευθύνει το Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο, λιγότερο από ένα χρόνο αφότου την έκανε επίσημο Νο. 2 της Fed, λένε οι υποστηρικτές της κας Brainard. Οι επικριτές της αντιτείνουν ότι οι οικονομικές πολιτικές που υποστήριξε -όπως η υπεράσπιση των πολύ χαμηλών επιτοκίων ακόμη και μετά την άνοδο του πληθωρισμού- έθεσαν το τραπέζι για την κρίση που προσπαθεί τώρα να επιλύσει.

Η επιλογή του κ. Biden στο πρόσωπο της κας Brainard —μία οικονομολόγος που έχει εκπαιδευτεί στο Harvard που δεν είναι πολιτικά καβγατζής ή τακτικός στην καλωδιακή τηλεόραση, όπως ορισμένοι άλλοι διευθυντές της NEC— αντιπροσωπεύει μια αναγνώριση από τον Λευκό Οίκο ότι, παρά τα ηλιόλουστα οικονομικά δεδομένα, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι.

Η διαχείριση της καταπολέμησης του πληθωρισμού και των συνεπειών του, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου τραπεζικού stress, θα μπορούσε να καθορίσει την πρώτη θητεία του κ. Βiden και να παίξει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του αν θα κερδίσει μια δεύτερη.

«Είναι σπάνιο να μπορείς να δεις κάποιον να αποδεικνύει την αξία του τόσο γρήγορα σε ένα τόσο σημαντικό και επείγον οικονομικό ζήτημα όπως έκανε η Lael» με την τραπεζική κρίση, δήλωσε ο Gene Sperling, ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου που υπηρέτησε ως διευθυντής του NEC για πρώην προέδρους Bill Clinton και Barack Obama. Η κ. Brainard εργάστηκε ως κορυφαία αναπληρώτρια του κ. Sperling στο συμβούλιο στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Μεταξύ των άλλων πιεστικών προκλήσεων της κ. Brainard μια επικείμενη αναμέτρηση με τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου σχετικά με την αύξηση του ορίου δανεισμού της κυβέρνησης, την αύξηση των εντάσεων των ΗΠΑ με την Κίνα και τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Καθώς τα υψηλότερα επιτόκια προξενούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία, οι προβλέψεις για ύφεση έχουν αυξηθεί.

Η κυρία Brainard θα πρέπει επίσης να περιηγηθεί στη σχέση της με το πρώην αφεντικό της, τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell, με τον οποίο είχε διαφωνίες πολιτικής. Οι υπερασπιστές της σημειώνουν ότι έχει μια πληρέστερη κατανόηση των περιπλοκών της Fed από τους προηγούμενους επικεφαλής της NEC.

 

Οι επικριτές λένε ότι η τραπεζική κρίση οφείλεται εν μέρει στην κακή διαχείριση του πληθωρισμού που τροφοδοτήθηκε από τις υπερβολικές ομοσπονδιακές δαπάνες και τα πολύ χαμηλά επιτόκια. Όταν χτύπησε ο Covid-19, η Fed μείωσε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο μηδέν και μείωσε τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις μέσω της αγοράς ομολόγων.

Λένε ότι η κ. Brainard, διοικητής της Fed από το 2014, υπολόγισε λάθος υποστηρίζοντας τη διατήρηση των πολιτικών εύκολου χρήματος της Fed για μήνες μετά την άνοδο των τιμών το 2021. Κατηγορούν τη Fed και την κυβέρνηση Βiden για υπερβολική εμπιστοσύνη στην υπόθεση ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα ήταν ευκολότερο να συγκρατηθεί. Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων του περασμένου έτους πλήγωσαν τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις που ανέμεναν τα επιτόκια να παραμείνουν χαμηλά.

Ως Νο. 2 της Fed, η Lael Brainard ανησυχούσε περισσότερο για τον κίνδυνο να αυξηθούν υπερβολικά τα επιτόκια και να προκληθεί μια πιο έντονη ύφεση από ό,τι χρειαζόταν για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

«Το τραπεζικό σύστημα είναι πιεσμένο επειδή έχουμε μια εντελώς αποσταθεροποιημένη μακροοικονομική κατάσταση», δήλωσε ο Marc Sumerlin, πρώην οικονομικός σύμβουλος του πρώην προέδρου George W. Bush. «Δεν υπάρχει καμία προσδοκία ότι κάποιος θα είναι τέλειος, αλλά δεν είχε την προνοητικότητα στο κομμάτι που είχε μεγαλύτερη σημασία, το οποίο ήταν η κατανόηση του κινδύνου πληθωρισμού».

Η κ. Brainard υπηρέτησε στο Clinton NEC στα τέλη της δεκαετίας του 1990 (μοιραζόταν ένα γραφείο στη Δυτική Πτέρυγα με την Elena Kagan, τώρα δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο), ως κορυφαία οικονομική διπλωμάτης της κυβέρνησης Obama από το 2010-13, και στη Fed κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μεταξύ των Δημοκρατικών, οι πρόσφατες χρεοκοπίες τραπεζών δικαίωσαν τις προηγούμενες διαφωνίες της κας Brainard ως διοικητής της Fed ενάντια στην ελαστικοποίηση των τραπεζικών κανονισμών. Σε δήλωσή της τον Οκτώβριο του 2019, προειδοποίησε ότι η χαλάρωση των κανόνων για τις τράπεζες μεσαίου μεγέθους -εκείνες με περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 100 και 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων- θα μπορούσε μια μέρα να πυροδοτήσει κρίση.

Η Silicon Valley Bank, η οποία ελεγχόταν από τη Fed, βρισκόταν σε αυτό το εύρος όταν απέτυχε τον Μάρτιο. Η κ. Brainard προέτρεψε ανεπιτυχώς να ενσωματωθεί στα τεστ αντοχής των τραπεζών της Fed ένα σενάριο στο οποίο τα επιτόκια αυξάνονταν γρήγορα, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Μιλώντας σε ένα συνέδριο αυτόν τον μήνα, η κ. Brainard παραβίασε τόσο τις ρυθμιστικές αλλαγές της Fed της εποχής Trump όσο και την παράλληλη αλλαγή για χαλάρωση της τραπεζικής εποπτείας. «Φυσικά, εκ των υστέρων, γνωρίζουμε ότι ήταν λάθος», είπε.

Η κ. Brainard έμαθε τα νέα για τα σοβαρά προβλήματα της SVB στις 9 Μαρτίου, όταν μια αναφορά άστραψε στην τηλεόραση επίπεδης οθόνης βιδωμένη στην επάνω γωνία του γραφείου της με ξύλινη επένδυση στον δεύτερο όροφο της Δυτικής Πτέρυγας, δήλωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Αργότερα τον Μάρτιο, συνέταξε προσωπικά μια λίστα με προτεινόμενες ρυθμιστικές αλλαγές που θα μπορούσε να επιδιώξει ο Λευκός Οίκος ως απάντηση σε πτώχευση της SVB και άλλων τραπεζών, μια εργασία που κανονικά θα γινόταν από στελέχη κατώτερου επιπέδου.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ήταν στη δουλειά για μόλις λίγες εβδομάδες. Έφυγε από την κεντρική τράπεζα τον Φεβρουάριο καθώς επικρατούσαν πιθανές διαφωνίες μεταξύ της και του κ. Powell σχετικά με το πόσο υψηλότερα θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια.

Η κ. Brainard ανησυχούσε περισσότερο για τον κίνδυνο να αυξηθούν υπερβολικά τα επιτόκια και να προκληθεί μια πιο έντονη ύφεση από ό,τι χρειαζόταν για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός. Ο κ. Powell, πρώην δικηγόρος και στέλεχος ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, και άλλοι εντός της Fed συμμερίστηκαν αυτές τις ανησυχίες, αλλά έδωσαν μεγαλύτερη βαρύτητα στον κίνδυνο να αυξηθούν τα επιτόκια πολύ λίγο και να επιτραπεί στον πληθωρισμό να εδραιωθεί, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Το περασμένο φθινόπωρο, άρχισε να διατυπώνει μια υπόθεση σε μια σειρά ομιλιών για μια οριακά πιο προσεκτική προσέγγιση στην αύξηση των επιτοκίων. Σε ιδιωτικό και δημόσιο, εξέφρασε ανησυχίες ότι τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα μπορούσαν να σπάσουν εάν η Fed συνέχιζε να αυξάνει γρήγορα τα επιτόκια. Πολλές από τις παρατηρήσεις της έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. Μερικοί από τους συμβούλους του κ. Βiden συμμερίζονται τις ανησυχίες ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία περισσότερο από όσο χρειάζεται, είπαν κάποιοι από τους ανθρώπους.

Ο κ. Biden είχε σκεφτεί(!) νωρίτερα την κα Brainard για τις θέσεις της προέδρου της Fed και του υπουργού Οικονομικών, αλλά αντ’ αυτού επέλεξε τους κ. Powell και τη κα Janet Yellen, αντίστοιχα. Η κ. Brainard θεωρείται από άτομα του στενού περιβάλλοντος του προέδρου ως μελλοντική διεκδικήτρια και για τις δύο θέσεις.

Όταν ο πρόεδρος στα τέλη του 2021 επέλεξε τον κ. Powell για δεύτερη θητεία επικεφαλής της Fed, όρισε επίσης την κα Brainard ως αντιπρόεδρο της κεντρικής τράπεζας. Η Γερουσία την επιβεβαίωσε σε αυτή τη θέση τον περασμένο Απρίλιο.

Άτομα που γνωρίζουν την κα Brainard και τον κ. Powell είπαν ότι διατήρησαν μια ευχάριστη εργασιακή σχέση, αλλά στα τέλη του περασμένου έτους ένιωθε διχασμένη ανάμεσα στις δικές της ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων με την παραδοσιακή της υποχρέωση ως αντιπρόεδρος της Fed να υποστηρίξει την προτιμώμενη πολιτική της προεδρίας. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, άφησε την σαφή εντύπωση ότι είχε ξινίσει στη δουλειά, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Η θέση της NEC άνοιξε με την αποχώρηση του Brian Deese τον Φεβρουάριο.

«Το διοικητικό συμβούλιο είναι ένα δύσκολο μέρος για να έχει αποκλίνουσα άποψη, αλλά η συμμόρφωση δεν είναι η προσέγγισή της», είπε η Claudia Sahm, πρώην οικονομολόγος της Fed που συνεργάστηκε με την κα Brainard.

Η κυρία Brainard, 61 ετών, είναι παντρεμένη με τον Kurt Campbell, άνθρωπο του Biden για τις ασιατικές υποθέσεις.

Ο χειρισμός της για την τραπεζική κρίση έχει καταλαγιάσει προς το παρόν τις ανησυχίες εντός και εκτός της κυβέρνησης ότι δεν έχει τις απαραίτητες συνδέσεις στο Καπιτώλιο για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα σύγκρουση με τους Ρεπουμπλικάνους σχετικά με την αύξηση του ορίου χρέους της κυβέρνησης. Οι Ρεπουμπλικάνοι λένε ότι δεν θα εγκρίνουν μια αύξηση χωρίς περικοπές δαπανών, ενώ ο Λευκός Οίκος λέει ότι το όριο δανεισμού πρέπει να αυξηθεί χωρίς όρους. Η αποτυχία αύξησης του ορίου δανεισμού θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση να καθυστερήσει τις πληρωμές σε ομοσπονδιακούς εργαζόμενους και εργολάβους, συνταξιούχους και ενδεχομένως κατόχους ομολόγων των ΗΠΑ, προκαλώντας μια ιστορική χρεοκοπία.

«Σκέφτηκα ότι χρειάζεστε έναν διευθυντή της NEC για να διαχειριστεί το όριο του χρέους. Και ήταν ο τέλειος άνθρωπος για αυτό; Δεν ήξερα», είπε ο Jason Furman, ο οποίος ήταν κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος στον Λευκό Οίκο επί Οbama. «Αλλά στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουμε πολύ περίπλοκα οικονομικά ζητήματα αυτή τη στιγμή. Και είναι το κατάλληλο άτομο για αυτό; Απολύτως.”

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}