Ηπαγκόσμια κρίση πληθωρισμού έβαλε τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου σε αδιέξοδο τον περασμένο χρόνο, αυξάνοντας τα επιτόκια σχεδόν ομόφωνα. Αλλά το οικονομικό τοπίο έχει αλλάξει και οι αποκλίνουσες πολιτικές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην πορεία.
Από την Samantha Delouya/CNN Business
Πώς πρέπει λοιπόν οι κεντρικές τράπεζες να συντονίζονται όταν οι οικονομίες των χωρών τους κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις;
Είναι ένα θέμα που συζητήθηκε έντονα αυτή την εβδομάδα καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο προσήλθαν στο Jackson Hole του Wyoming για να συζητήσουν τις «Δομικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία» στο ετήσιο συμπόσιο οικονομικής πολιτικής που διοργανώνει η Federal Reserve της πόλης του Kansas.
Στην ομιλία της στο συμπόσιο την Παρασκευή, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Langarde προειδοποίησε ότι «ίσως εισερχόμαστε σε μια εποχή αλλαγών των οικονομικών σχέσεων και ρήξεων με τις καθιερωμένες κανονικότητες». «Για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με εντολή σταθερότητας, αυτό αποτελεί σημαντική πρόκληση», πρόσθεσε.
Η επικοινωνία και ο συντονισμός μεταξύ των κεντρικών τραπεζών ήταν ζωτικής σημασίας τα τελευταία τρία χρόνια. Και από την αρχή της πανδημίας, η διεθνής νομισματική πολιτική φαινόταν εντυπωσιακά παρόμοια. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Σαουδική Αραβία έως τη Μαλαισία, πολλές μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες μείωσαν τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Μάρτιο του 2020 για να τονώσουν τις οικονομίες τους εν μέσω lockdown για την Covid. Πολλοί από τότε άρχισαν να αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια τα τελευταία δύο χρόνια.
Όμως, ενώ τα πρώτα χρόνια της πανδημίας επηρέασαν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας με παρόμοιους τρόπους, η ανάκαμψη δεν ήταν πανομοιότυπη και ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακάμπτουν ταχύτερα από άλλες. Η διεθνής νομισματική πολιτική -κάποτε σταματάει- αρχίζει να αποκλίνει.
Η κινεζική κυβέρνηση εξέπληξε τους επενδυτές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αποφασίζοντας να μην μειώσει ένα βασικό επιτόκιο που επηρεάζει τα στεγαστικά δάνεια. Και μείωσε το επιτόκιο του ενός έτους, το οποίο επηρεάζει τα προσωπικά δάνεια και τα επιχειρηματικά δάνεια, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες.
Η κίνηση έρχεται καθώς οι κινεζικές καταναλωτικές δαπάνες, η εργοστασιακή παραγωγή και οι επενδύσεις σε μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα ή μηχανήματα υποχώρησαν τον περασμένο μήνα. Η ανεργία των νέων έχει φτάσει σε υψηλά ρεκόρ, ενώ η συνεχιζόμενη κρίση ακινήτων και χρέους κάνει τους επενδυτές να φοβούνται τα χειρότερα.
Αυτή η αλλαγή στη νομισματική πολιτική είναι σημαντική λόγω της σημασίας της χώρας για τη συνολική παγκόσμια οικονομική υγεία. Η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Και η αυξανόμενη απομόνωση της Κίνας από τον υπόλοιπο κόσμο -η οποία επιδεινώθηκε από την πολιτική της «μηδενικής-Covid»- έχει ενισχύσει τις διαφορές στην ανάκαμψη μετά την Covid, σε σύγκριση με άλλες μεγάλες οικονομίες, σύμφωνα με τον διεθνή οικονομολόγο της Wells Fargo, Nick Bennenbroek.
«Αντιμετωπίζουμε ένα βαθύτερο γεωπολιτικό χάσμα και μια παγκόσμια οικονομία που κατακερματίζεται σε ανταγωνιστικά μπλοκ», δήλωσε η Langarde την Παρασκευή. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να παρέχουν «σαφήνεια, ευελιξία και ταπεινότητα», καθώς η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια νέα εποχή «μετατοπίσεων και διαλειμμάτων».
Οι κεντρικοί τραπεζίτες «μιλούν πολύ και βλέπουμε ο ένας τον άλλον αρκετά», δήλωσε ο Andrew Bailey, πρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε τον Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Είναι σημαντικό να το κάνουμε αυτό και να μοιραζόμαστε σοφία για το πώς ερμηνεύουμε τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας».
Αλλά δεν συμφωνούν όλοι ότι η ευθυγράμμιση της πολιτικής των κετρνικών τραπεζών είναι η καλύτερη πολιτική.
«Η υιοθέτηση επίσημης παγκόσμιας συνεργασίας για τη νομισματική πολιτική θα μπορούσε εύλογα να διαβρώσει την αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών και τη δημόσια υποστήριξη για την ανεξαρτησία τους», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της Federal Reserve Richard Clarida σε Διάσκεψη Οικονομικής Πολιτικής για την Ασία το 2021.
Ο στενός συντονισμός θα μπορούσε επίσης να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Bennenbroek.
«Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ότι αν όλοι κάνουν τα πάντα ταυτόχρονα και το κάνουν πολύ, πολύ γρήγορα, υπάρχει η πιθανότητα να αυξήσουμε πολύ τα επιτόκια επειδή δεν έχουμε πραγματικά χρόνο να αξιολογήσουμε πλήρως τον αντίκτυπο», είπε ο Bennenbroek.