Πρόεδρος Συμβολαιογράφων: 60.000 ακίνητα στο σφυρί μέχρι το τέλος της χρονιάς!

 01/10/2023    11 : 13 : 01
pleistiriasmos akinita
67 / 100

Αυξάνεται ο αριθμός των κατασχεμένων ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί, τα οποία πανελλαδικά, μέσα στο 2023, θα φτάσουν τις 60.000, ενώ πλέον μεγάλο είναι το ενδιαφέρον ιδιωτών που μετέχουν ως πλειοδότητες/bidders στις διαδικασίες καθώς στη συνείδηση πολλών φυσικών προσώπων και επιχειρηματιών, οι πλειστηριασμοί έχουν απενοχοποιηθεί, ενώ από άλλη λειτουργεί υποβοηθητικά και η μεγάλη έλλειψη προσφερόμενων ακινήτων στην αγορά του real estate.

Μεταδίδει το makthes.gr

Όπως είπεo  κ. Γεώργιος Ρούσκας, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας και πρόεδρος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου & Δωδεκανήσου, παρουσιάζει αύξηση ο αριθμός των ακινήτων, επαγγελματικών και οικιστικών, που εκπλειστηριάζονται, τα οποία υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στις 60.000 μέχρι το τέλος του 2023.

«Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού των κατασχεμένων ακινήτων, διότι τα funds που έχουν αποκτήσει ακίνητα συνδεδεμένα με κόκκινα δάνεια, έχουν αντιμετωπίσει νομοθετικές ρυθμίσεις που τους είχαν ανακόψει τους ρυθμούς , θέλουν δε οπωσδήποτε να φέρουν οικονομικό αποτέλεσμα, μετά τις χρηματοδοτήσεις που έγιναν για την απόκτηση με εξυπηρετούμενων δανείων», είπε ο κ. Ρούσκας και πρόσθεσε:

«Από τους πλειστηριασμούς που διενεργούνται, διαπιστώνουμε ότι ένα ποσοστό περίπου 30% ολοκληρώνονται με τα ακίνητα να κατακυρώνονται στους υπερθεματιστές, ενώ για ένα ποσοστό 30% δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από πλειοδότες, οπότε όταν επαναλαμβάνεται η διαδικασία, με χαμηλότερο τίμημα (σ.σ. για τρίτη ή τέταρτη φορά) τότε εμφανίζονται πλειοδότες.

«Σημειώνω ότι πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι οι κατασχέσεις επαγγελματικών ακινήτων, συνδέονται με μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, γιατί συμβαίνει επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, να είναι ασυνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε τράπεζες, τόσο για επαγγελματικά δάνεια που πήραν, όσο και για στεγαστικά, οπότε κινδυνεύουν να χάσουν και τα σπίτια τους κι’ όχι μόνο τους χώρους επαγγελματικής/επιχειρηματικής τους δραστηριότητας».

Ο κ. Γεώργιος Σούρμπας-Σερέτης, γενικός γραμματέας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι ο πλειστηριασμός ενός ακινήτου, πολύ συχνά δεν ολοκληρώνεται αφού εκτιμάται ότι μόνο το 1/4-1/3 των ακινήτων που κατάσχονται και έχουν πάρει ημερομηνία για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικού πλειστηριασμού –δηλαδή το 25%-35%- τελικά κατακυρώνονται σε πλειοδότη.

Από τα ακίνητα που εκπλειστηριάζονται τουλάχιστον για το 1/3 δεν προχωράει η διαδικασία, είτε επειδή ο οφειλέτης θα έρθει σε συμφωνία με τον επισπεύδοντα, είτε γιατί θα καταθέσει αίτηση μέσω εξωδικαστικού, είτε επειδή θα ασκήσει ένδικο μέσο αναστολής του πλειστηριασμού, σώζοντας τουλάχιστον προσωρινά το ακίνητο που έχει κατασχεθεί από την τράπεζα και στη συνέχεια περάσει σε fund και servicer.

Βεβαίως, υπάρχουν και οι περιπτώσεις των πλειστηριασμών που καταλήγουν άγονοι γιατί απλούστατα, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για ορισμένα ακίνητα. Πάντως, στην παρούσα φάση, βγαίνουν σε πλειστηριασμό κάθε κατηγορίας ακίνητα, επαγγελματικά, οικιστικά, αστικά και αγροτεμάχια.

Το σημείο που στάθηκε ο κ. Γ. Σούρμπας- Σερέτης, είναι το αυξημένο ενδιαφέρον, που έχει εκδηλωθεί κατά την τελευταία διετία, από πλευράς ιδιωτών, το οποίο και αποδίδει στο ότι οι πλειοδότες, βρίσκουν στα κατασχεμένα ακίνητα, μία διέξοδο κάλυψης των αναγκών τους σε περίοδο που υπάρχει έλλειψη προσφερομένων ακινήτων προς πώληση, στην αγορά.

……………………………………………………………

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για όλους τους Δανειολήπτες !!!

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_92.html

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΛΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_55.html

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ & ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

https://bit.ly/3AAXWHm

ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_93.html

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html

STOP SERVICERS & FUNDS

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html

2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ – ΕΚΟΥΣΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΙΚΡΟΥ & ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2.html

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}