Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: «Έχουμε περίπου 1.000 εντολές για αποκοπή ρεύματος την ημέρα σε όλη την Ελλάδα»

Τρίτη 04/06/2023    10 : 01 : 31
adamidis 1
66 / 100

Για τις νέες τιμές ρεύματος, που πρόκειται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή 20/1 και θα ισχύσουν για το μήνα Φεβρουάριο μίλησε ο πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης στον FOCUS FM 103.6 και τη Δέσποινα Μποτίτση.

Σε αρχική ερώτηση της δημοσιογράφου για το τι να αναμένει ο κόσμος για τις νέες τιμές, ο κ. Αδαμίδης ανέφερε: «Λογικά, με αυτές τις τιμές που έχουμε στη χονδρική, οι πάροχοι θα ανακοινώοσυν φτηνότερες τιμές απ’ ότι είχανε ανακοινώσει το μήνα Γενάρη. Ωστόσο, οι καταναλωτές θα πληρώνουν το ίδιο ακριβώς, γιατί η Κυβέρνηση επιδοτεί όλο αυτό το διάστημα τις αυξήσεις των τιμών, έτσι ώστε όλο αυτό το χρονικό διάστημα να πληρώνουμε 50% σχεδόν αυξημένο σε σχέση με πέρσι για την πρώτη κατηγορία των καταναλώσεων μέχρι 500 κιλοβατώρες το μήνα. Από εκεί και πάνω, πληρώνουμε παραπάνω από 70-80% συγκριτικά με πέρσι. Δηλαδή, η τιμή είχε 11 λεπτά και τώρα οι καταναλωτές πληρώνουν 16-17 λεπτά και 22 λεπτά, αντίστοιχα» και συμπλήρωσε: «οι τιμές που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι θα εξαρτηθούν από το πόσο θα επιδοτήσει η Κυβέρνηση για να δούμε τελικά τι θα μείνει να πληρώσει ο καταναλωτής. Αν επιδοτήσει πολύ περισσότερο, τότε βεβαίως μπορεί να υπάρχουν φτηνότερες τιμές από 16 λεπτά. Δε το πιστεύω».

Ο κ. Αδαμίδης κλήθηκε να προβλέψει την κατάσταση με τις ανατιμήσεις σε ρεύμα και ενέργεια, λέγοντας: «Οι προβλέψεις είναι δύσκολο να είναι συγκεκριμένες. Έχουν να κάνουν με το πώς θα κινηθεί η αγορά. Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη αποθήκευση φυσικού αερίου και τα πράγματα είναι καλύτερα. Το πρόβλημα θεωρώ πως θα μας παρουσιαστεί τον επόμενο χειμώνα γιατί η απεξάρτηση από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και φυσικά εξαρτάται και από τις θερμοκρασίες που θα έχουμε» και συνέχισε: «Βέβαια στην Ελλάδα υπάρχει κι άλλο ένα πρόβλημα, δομικό αυτή τη φορά. Η επιλογή του να έχουμε κλειστές λιγνιτικές μονάδες και να κάνουμε εισαγωγές δημιουργεί τα αντίστοιχα προβλήματα. Θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα χαμηλότερη τιμή αν επιλέγαμε αντί για εισαγωγές ρεύματος να έχουμε παραγωγή από τους δικούς μας λιγνιτικούς σταθμούς». «Θα έπρεπε με κάθε τρόπο η χώρα μας να εκμεταλλευτεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Βλέπω ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας (σ.σ. οι ανανεώσιμες πηγές) βρίσκονται σε ποσοστό 60%. Ο λιγνίτης είναι πολύ χαμηλά, στο 7%. Αυτό γίνεται γιατί έχουμε τα χρηματιστηριακά παιχνίδια, έτσι ώστε ή να εξάγουμε ή να εισάγουμε ακριβά», τόνισε.

1.000 εντολές για αποκοπή ρεύματος την ημέρα

«Τα στατιστικά στοιχεία είναι τα ίδια με αυτά που είχαμε και την προηγούμενη χρονιά. Δηλαδή, έχουμε περίπου 1000 εντολές για αποκοπή ρεύματος την ημέρα σε όλη την Ελλάδα. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός» και πρόσθεσε: «Βέβαια, δεν υλοποιείται γιατί υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί εργαζόμενοι που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν αυτή την απόφαση. Από την άλλη, όταν κάποιος λαμβάνει σχετική ειδοποίηση, προχωράει σε κάποιο διακανονισμό, οπότε αναστέλλεται αυτή η διαδικασία της αποκοπής. Οι διακανονισμοί είναι ο ένας μετά τον άλλο και δυστυχώς τα προβλήματα θα συνεχίζονται. Εάν η ενέργεια δε λειτουργήσει σε τιμές που δεν είναι προσιτές για τον καταναλωτή, από τη στιγμή που και οι μισθοί και οι συντάξεις είναι στάσιμες τόσα χρόνια», ανέφερε ο κ. Αδαμίδης.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}