Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τους δικαιούχους

 18/06/2024    01 : 04 : 36
ακινητα
65 / 100

Με τον σχετικό προϋπολογισμό να έχει σχεδόν εξαντληθεί και την προθεσμία να λήγει, οι νέοι που πήραν το «πράσινο φως» για χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, βλέπουν τις τιμές των προς πώληση ακινήτων να έχουν πάρει.. «φωτιά»: Έτσι αναγκάζονται να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν την δική τους συμμετοχή! Από την άλλη και η αναζήτηση της νέας τους στέγης έχει εξελιχθεί σε μια .. μίνι περιπέτεια, καθώς υπάρχουν δυσκολίες στην εύρεση κενής κατοικίας!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι μόλις πρόσφατα ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αττικής από τα διαθέσιμα προς πώληση ακίνητα μόλις 1 στα 3 έχουν τις προϋποθέσεις για να αγοραστούν μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι Μου»! Για την περιοχή της Αττικής λοιπόν τα πράγματα μοιάζουν εξαιρετικά δύσκολα για τα νέα ζευγάρια που αναζητούν την πρώτη τους κατοικία, ελπίζοντας πως θα την αγοράσουν με τα χαμηλότοκα (ή και άτοκα) δάνεια του προγράμματος.

Ποια κριτήρια πρέπει να έχει μια κατοικία για να μπει στο πρόγραμμα

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σύλλογος «από τα 45.000 διαθέσιμα ακίνητα μόνο το 32% πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος» ,με άλλα λόγια είναι διαθέσιμα για το πρόγραμμα μόλις 14.400 διαμερίσματα. Όπως επισημαίνει και ο ίδιος ο Σύλλογος όλα έχουν να κάνουν με τα χαρακτηριστικά που πρέπει να συγκεντρώνει ένα ακίνητο για να μπορεί να αγοραστεί από έναν ενδιαφερόμενο: Τα επιλέξιμα ακίνητα πρέπει να είναι κατοικίες εμπορικής αξίας (δηλαδή της αξίας που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς) έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών, εντός οικιστικής περιοχής.

Στοιχεία που αυτή την στιγμή στην Αττική δεν τα συγκεντρώνουν πάνω από 14.400! Και με τις αιτήσεις να έχουν ξεπεράσει προ… πολλού το συγκεκριμένο νούμερο!!

Ποιες είναι οι διαδικασίες για ένταξη στο Πρόγραμμα

Όπως και να έχει χιλιάδες νέοι ηλικίας από 25 έως 39 ετών έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν δάνεια με επιτόκια που ξεκινούν από 1,05% (μετά την επιδότηση), όταν για τους τρίτεκνους το δάνειο είναι… άτοκο!

Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να έχουν εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ, ενώ δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν ήδη βρει το σπίτι που τους ενδιαφέρει.

Εκείνο που πρέπει να ξέρουν όσοι αποφασίσουν να πάρουν «φθηνό» δάνειο, είναι πως στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Attica Bank, Παγκρήτια, καθώς και οι Συνεταιριστικές Τράπεζες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας και Χανίων.

Η ΚΥΑ που έχει ήδη εκδοθεί προβλέπει συγκεκριμένες προθεσμίες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών (επιλογή τράπεζας από τους δικαιούχους, έλεγχος κριτηρίων, προέγκριση, τεχνικός και νομικός έλεγχος του ακινήτου, γνωστοποίηση στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), υπογραφή δανειακής σύμβασης και εκταμίευση του δανείου) προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση του προγράμματος. Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης και η εκταμίευση του ποσού θα πρέπει να έχουν γίνει εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών από την έγκριση της αίτησης από την ΕΑΤ.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πάρει την «προέγκριση» του δανείου, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να έχει κατασταλάξει ποιο σπίτι θα αγοράσει, πρέπει όμως να το πράξει μέσα σε διάστημα 60 ημερών από την ημερομηνία προέγκρισης.

Το 75 % του κεφαλαίου που χορηγείται από τη ΔΥΠΑ είναι άτοκο ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα κατά τη διάρκεια αποπληρωμής) το δάνειο χορηγείται στο σύνολό του άτοκα.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του «Σπίτι μου»

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι άτομα ηλικίας, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, από 25 έως 39 ετών, ή ζευγάρια (θα πρέπει ο ένας από τους δύο να πληροί το ηλικιακό κριτήριο), εφόσον:

 • Έχουν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως το ποσό που αντιστοιχεί για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου).
 • Δεν διαθέτουν ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.
 • Τα επιλέξιμα ακίνητα είναι κατοικίες εμπορικής αξίας (δηλαδή της αξίας που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς) έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών, εντός οικιστικής περιοχής. Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα 30 έτη ενώ μπορεί να καλύπτει έως και το 90 % της αξίας του ακινήτου.

Ποια είναι τα επιδοτούμενα επιτόκια που χορηγούν οι Τράπεζες

Ποια είναι όμως τα επιτόκια τα οποία χορηγούν τα τραπεζικά ιδρύματα που μετέχουν στο πρόγραμμα και που επιδοτούνται κατά τα ¾ ή είναι άτοκα για τους τρίτεκνους;

 • Alpha Bank: Euribor 3M με περιθώριο 2,2 %
 • Eurobank: Euribor 3M με περιθώριο 1%-4%
 • Εθνική: Euribor 3M με περιθώριο 2%-2,5%
 • Τράπεζα Πειραιώς: Euribor 1M με περιθώριο 2,5%
 • Παγκρήτια: Euribor 3M με περιθώριο 1,5%-2%
 • Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Euribor 3M με περιθώριο 2%-3,5%
 • Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας: Euribor 1M με περιθώριο 2%-4%
 • Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας: Σταθερό επιτόκιο στο 5%
 • Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων: Euribor 3M με περιθώριο 1,5%-4,9%
 • Attica Bank: Euribor 3M με περιθώριο 2,9%-4%

Πρόσθετα πλεονεκτήματα των δανείων που θα εκταμιευθούν στο πλαίσιο του προγράμματος είναι ότι:

 • Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά του ν. 128/1975 η οποία σήμερα είναι 0,12%.
 • Το πρόγραμμα καλύπτει το πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα φακέλου για κάθε δυνητικό δανειολήπτη.
 • Δεν επιτρέπεται να ζητηθεί εγγύηση τρίτου για τη χορήγηση του δανείου.
div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}