Προεκλογικός πόλεμος με τις τράπεζες ενώ γίνεται ΣΦΑΓΗ στους δανειολήπτες

 01/02/2023    03 : 48 : 42
kontra
79 / 100

Προεκλογικός πόλεμος με τις τράπεζες ενώ γίνεται ΣΦΑΓΗ στους δανειολήπτες!

Οι αυξήσεις στις δόσεις, οι πλειστηριασμοί και ο Νέος Πτωχευτικός έχουν στραγγαλίσει τους δανειολήπτες!

Στόχος των κομμάτων τα ψηφαλάκια…αφού έχουμε δει στη πράξη από όλους είναι ότι πάνω απ’όλα είναι οι τράπεζες! 

aygi

tovimakathimerini 1

Σταϊκούρας: Έδωσε προθεσμία στις Τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων και να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού

Μεταδίδει το enikonomia.gr

Περιθώριο 10 ημερών έδωσε στις τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να προχωρήσουν «άμεσα και γενναία» σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και σε μείωση των επιτοκίων των νέων δανείων. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το 4,86% του Οκτωβρίου στο επιτόκιο των νέων δανείων.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο υπουργός είπε ότι «το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια».

Ερωτηθείς δε, ανέφερε πως ότι οι επικεφαλής των τραπεζών απάντησαν ότι θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση στη συνάντηση που είχαν. «Επιδιώκουμε αυτό να γίνει άμεσα και γενναία, όχι αύξηση 0,01%. Σε 10 μέρες έχουμε ξανά συνάντηση. Για μένα αυτά εξαντλούνται σε διάστημα 10 ημερών. Υπάρχουν τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα, όχι οι συστημικές τράπεζες, με πολύ υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων».

Σύμφωνα με τον υπουργό, ένα δεύτερο πολύ σημαντικό κεφάλαιο αφορά στις τραπεζικές προμήθειες. «Οι τράπεζες χρεώνουν πολύ τους Έλληνες πολίτες, και δεν τους αποδίδουν αυτά που πρέπει. Ζήτησα να αξιολογήσουν εντός 10 ημερών 12 συγκεκριμένες προμήθειες», είπε. Προσθέτοντας ότι «η πολιτεία ζητά από τις τράπεζες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Δήλωσε δε, ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα. Όχι τους τραπεζίτες, αλλά τους Έλληνες δανειολήπτες και καταθέτες. Εξυγιάναμε το ενεργητικό των τραπεζών, και υπέστρεψαν 45 δισ. ευρώ καταθέσεις στις τράπεζες την τελευταία τριετία εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης».

Διευκρίνισε επίσης, ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Όπως ανέφερε, έχουν μειωθεί τα επιτόκια του εξωδικαστικού, ενώ όλα τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο γίνονται δεκτά στον μηχανισμό. Και πρόσθεσε ότι συζητείται με τους διαχειριστές δάνειων και τις τράπεζες να αξιολογηθεί η δυνατότητα και ενήμεροι δανειολήπτες να μπορούν να μπουν στον μηχανισμό.

Όσον αφορά στα «κόκκινα δάνεια» είπε ότι αναμένει πρόταση από τις τράπεζες σε δυο εβδομάδες σχετικά με τους ευάλωτους ενήμερους δανειολήπτες. Λέγοντας, ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι χωρίς δημοσιονομικό κόστος και να σέβονται τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες. «Θέλουμε πρόταση που το κόστος να το επωμιστούν οι τράπεζες», ανέφερε.

Τέλος, για την ενεργειακή κρίση επανέλαβε ότι υπάρχει στον προϋπολογισμό πρόσθετο αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ το 2023 για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους.

Στήριξη ενήμερων δανειοληπτών εξετάζουν οι τράπεζες – Σε δύο εβδομάδες η οριστικοποίηση των προτάσεων

Μεταδίδει το enikos.gr

Υπό διαμόρφωση βρίσκεται η πρόταση των τραπεζών που θα αφορά στη στήριξη ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, όπως ανακοινώθηκε, ζήτησε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα να συμβάλει ενεργά στη στήριξη των πολιτών που πιέζονται τα εισοδήματά τους, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους χρήματος εξαιτίας της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο κάλεσε τις τράπεζες σε εύλογο χρονικό διάστημα και το αργότερο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για μία σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν, με την επιτάχυνση των ρυθμίσεων, μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την στήριξη των ενήμερων δανειοληπτών, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και την επανεξέταση των χρεώσεων στις τραπεζικές εργασίες.

Η υπό διαμόρφωση πρόταση των τραπεζών
Η υπό διαμόρφωση πρόταση των τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά στην επιδότηση του 50% της αύξησης, με την οποία έχει επιβαρυνθεί η μηνιαία δόση των στεγαστικών δανείων ευάλωτων δανειοληπτών με την έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων και συγκεκριμένα από το καλοκαίρι του 2022 και εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσει από τις αρχές του 2023.

Θα αφορά σε ενήμερα δάνεια, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις 20.000-25.000 σε αριθμό δανειοληπτών, οι οποίοι βρίσκονται στην κατηγορία των οικονομικά ευάλωτων και θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η διάρκεια της επιδότησης θα ανέρχεται σε 12 μήνες και οι τράπεζες θα λάβουν υπόψη τους και τις θέσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών.

Σύμφωνα πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ρόλος των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών δεν αφορά τη έγκριση της πρότασης των τραπεζών, αλλά επικεντρώνεται στον υπολογισμό των επιπλέον κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες για να την εφαρμόσουν, όπως και κάθε άλλης πρότασης που υποβάλλεται. Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές ενημερώνονται στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών. Η πρόταση θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του έτους, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες.

Στη συνάντηση της εβδομάδας που μας πέρασε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των τραπεζών συζητήθηκαν επίσης, όπως ανακοινώθηκε, η κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους. Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούνμέχρι τέλους του έτους.

Επίσης το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων και μείωσης των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα. Η κυβέρνηση όπως ανακοινώθηκε ζήτησε αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα. Επίσης συζητήθηκε το θέμα της επαναξιολόγησης του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Η κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.

Πίεση σε 3 μέτωπα στις τράπεζες: Δάνεια, προμήθειες και καταθέσεις

Μεταδίδει το naftemporiki.gr

Εντείνεται η πίεση της κυβέρνησης -και μάλιστα από το ανώτατο δυνατό επίπεδο- στις διοικήσεις των τραπεζών για άμεση λήψη μέτρων στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των δανειοληπτών, οι οποίοι μέχρι τώρα σηκώνουν μόνοι τους το οικονομικό βάρος της ζημιάς που προκαλεί η αύξηση των επιτοκίων.

Η «ατζέντα» της πίεσης διευρύνεται και με άλλα τρία θέματα: την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ένταξη των υποψηφίων στον εξωδικαστικό μηχανισμό, τη μείωση των επιβαρύνσεων από τις προμήθειες -μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικό κατάλογο των χρεώσεων που μπαίνουν στο στόχαστρο- και φυσικά την αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις που παραμένουν καθηλωμένα σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, παρά την τριπλή αύξηση επιτοκίων στην οποία έχει ήδη προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ουσιαστικά ζήτησε από τις τράπεζες να σηκώσουν οι ίδιες το οικονομικό βάρος στήριξης χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Το μέτωπο της αύξησης των επιτοκίων -και των επιβαρύνσεων που προκαλούνται σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά- γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο. Μόλις χθες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, έστειλε ακόμη ένα μήνυμα στις αγορές, λέγοντας ότι πρέπει να σταλεί μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι σε όλα τα πιθανά σενάρια ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον μεσοπρόθεσμο στόχο, δηλαδή στο 2%. Αυτό σημαίνει ότι στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14-15 Δεκεμβρίου θα έχουμε μια ακόμη αύξηση επιτοκίων και αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα έχουμε την τρίτη διαδοχική αύξηση του 0,75% ή αν θα ανακοπεί ο ρυθμός στο 0,5%.

Σε κάθε περίπτωση, το 2022 θα φύγει με το ευρωπαϊκό επιτόκιο στην περιοχή του 2,5%-2,75%, κάτι που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τους δανειολήπτες. Ήδη, για ένα δάνειο 100.000 ευρώ με 15 χρόνια υπόλοιπη διάρκεια αποπληρωμής, η μηνιαία δόση έχει αυξηθεί κατά 100 ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι τουλάχιστον δύο αυξήσεις που έχουν προαναγγελθεί από την ΕΚΤ για την περίοδο έως το 1ο τρίμηνο του 2023, η μηνιαία επιβάρυνση θα φτάσει στα 150 ευρώ τον μήνα.

Προς το παρόν, όλο αυτό το βάρος το σηκώνουν οι δανειολήπτες, καθώς οι τράπεζες μετακυλίουν αυτόματα το κόστος στους δανειολήπτες που εξυπηρετούν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα επιτόκια των καταθέσεων που παραμένουν καθηλωμένα κοντά στο μηδέν, κάτι που αποτυπώθηκε και στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο παρέμεινε τον Οκτώβριο στο 0,04% έναντι 0,03% τον Αύγουστο, ενώ στο υφιστάμενο υπόλοιπο των δανείων είχαμε αύξηση από το 3,61% τον Αύγουστο στο 4,23% τον Οκτώβριο και είναι δεδομένο ότι τα στοιχεία του Νοεμβρίου θα αποτυπώσουν και νέα άνοδο.

Η ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων είναι ένα θέμα στο οποίο έδωσε έμφαση και ο Χρήστος Σταϊκούρας σε χθεσινές δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

Στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά
Ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάλεσε τις τράπεζες να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. «Να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς θα έχουν μια υψηλή κερδοφορία όπως φαίνεται το 2022, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων», επεσήμανε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού σε μια τέτοια παρέμβαση και η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες και από τα υψηλά κέρδη τα οποία έχουν.

Ο πρωθυπουργός διεύρυνε την ατζέντα: «Υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν που αφορούν στις προμήθειες αλλά και στα επιτόκια των καταθέσεων τα οποία, κατά την άποψή μου παραμένουν, εξαιρετικά χαμηλά αν αναλογιστεί κανείς το πόσο έχουν αυξηθεί τα επιτόκια χορηγήσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου: «Ο ρόλος που θα κληθούν να παίξουν οι τράπεζες, έστω και πιεζόμενες, είναι σημαντικός και ελπίζω ότι θα το κάνουν και η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στα προβλήματα που ανακύπτουν και η στήριξη στην κοινωνία νομίζω ότι τελικά θα είναι σε όφελος και της οικονομίας σε βάθος χρόνου. Φυσικά, το ενδιαφέρον όλων είναι το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας μας».

Οι προμήθειες
Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον βαθμό πίεσης, το οικονομικό επιτελείο έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των προμηθειών που συντάχθηκε και παραδόθηκε στις διοικήσεις των τραπεζών με στόχο την μείωσή τους.

Πρόκειται για 12 συνολικά προμήθειες οι οποίες αφορούν καθημερινές συναλλαγές εκατομμυρίων πολιτών. Ο κατάλογος περιλαμβάνει:

1. Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.

2. Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).

3. Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός Ευρωζώνης.

4. Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.

5. Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.

6. Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.

7. Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).

8. Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.

9. Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.

10. Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.

11. Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).

12. Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}