Προειδοποιήσεις για το κύμα των πλειστηριασμών

 13/09/2024    12 : 22 : 20
πλειστηριασμοι1
63 / 100

Αν έχουμε φτάσει στο σημείο οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια να τονίζουν την ανάγκη να προστατευτούν αποτελεσματικά οι ευάλωτοι δανειολήπτες, τότε τους επόμενους μήνες μας περιμένουν δυσάρεστες εξελίξεις

Γράφει ο Αλέξανδρος Κασιμάτης, protothema.gr

Τους επόμενους 10 μήνες αναμένεται να πραγματοποιηθούν 14.000 νέοι πλειστηριασμοί που αφορούν συνολική αξία ακινήτων 1,35 δισ. ευρώ, με μέση αξία ακινήτου στις 109.000 ευρώ. Τα στοιχεία δημοσιοποίησε ο CEO της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών ακινήτων Prosperty και δίνουν μια εικόνα του κύματος των πλειστηριασμών που θα έχουμε το επόμενο διάστημα.

Πάνω από 70 δισ. κόκκινα δάνεια έχουν περάσει, κυρίως μέσω των τιτλοποιήσεων, στην κατοχή funds. Τη διαχείρισή τους έχουν αναλάβει οι servicers, που δεσμεύονται από συγκεκριμένα και αυστηρά business plan. Κάθε αστοχία συνοδεύεται από βαριές κυρώσεις σε βάρος τους. Γι’ αυτό οι servicers είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν πάνω στο πλαίσιο της στρατηγικής του κατόχου των κόκκινων δανείων και της εκτέλεσης των επιχειρησιακών σχεδίων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος ενεργοποίησης των κρατικών εγγυήσεων.

Πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους servicer της χώρας, ο Θ. Καλαντώνης της DoValue, με άρθρο του επιχείρησε να προειδοποιήσει για αυτά που θα ζήσουμε το επόμενο διάστημα με τους πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι τα τα business plan που δεσμεύουν τη δράση τους δεν προβλέπουν μια γενική στοχοθεσία αλλά πολύ συγκεκριμένους στόχους για τις ανακτήσεις με κάθε προβλεπόμενο μέσο ξεχωριστά, δηλαδή ρυθμίσεις, συναινετικές πωλήσεις, αναγκαστική εκτέλεση. Επομένως, οι πλειστηριασμοί ακινήτων δεν αποτελούν επιλογή, αλλά υποχρέωση των servicers. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, σημειώνει ο Καλαντώνης, έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο διάστημα πλειστηριασμοί, οι οποίοι περιλαμβάνουν και έναν όχι αμελητέο αριθμό ακινήτων που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία.

Ο Καλαντώνης υποχρεώνεται να υπενθυμίσει τα αυτονόητα γράφοντας πως η προστασία της πρώτης κατοικίας εντάσσεται στην κοινωνική πολιτική. Και η κοινωνική πολιτική ασκείται από το κράτος. Δεν μπορεί να μετατίθεται ούτε στη διακριτική ευχέρεια, ούτε στην ευθύνη των άλλων συμμετοχών στην οικονομική διαδικασία – τραπεζών, ή επενδυτών, ή servicers.

Ζητά να ξεκαθαριστεί με σαφήνεια η περίμετρος των ευάλωτων και να ενεργοποιηθεί ο Φορέας που έχει σχεδιάσει η Κυβέρνηση (και παραμένει στα σχέδια εδώ και περισσότερο από δυο χρόνια) για να προστατεύσει τα νοικοκυριά τα οποία οδηγήθηκαν σε αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής. Αναφέρει μάλιστα πως με μια σχετικά χαμηλή συμβολή του Δημοσίου, της τάξης του μισού δισ. ευρώ, θα μπορούσαν να ενταχθούν στον Φορέα τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια περί τις 10 χιλιάδες ακίνητα πρώτης κατοικίας ευάλωτων. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα ακύρωνε επί της ουσίας το ενδεχόμενο κοινωνικών εντάσεων και θα ήταν ασπίδα για τους πραγματικά ευάλωτους κι όχι για όσους δηλώνουν αδύναμοι, ο αριθμός των οποίων συρρικνώνεται εντυπωσιακά κάθε φορά που ζητείται αντικειμενική απόδειξη της εισοδηματικής ή περιουσιακής αδυναμίας.

Αν έχουμε φτάσει στο σημείο οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια να απευθύνουν προειδοποιήσεις για να ξεκαθαρίσουν τα όρια μεταξύ επιχειρηματικής δραστηριότητας και κοινωνικής πολιτικής, αλλά και για την ανάγκη να προστατευτούν αποτελεσματικά οι ευάλωτοι δανειολήπτες, τότε τους επόμενους μήνες μας περιμένουν δυσάρεστες εξελίξεις. Γιατί μπορεί τα κόκκινα δάνεια να έφυγαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά παραμένουν σοβαρό πρόβλημα για την οικονομία και την κοινωνία.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}