«Προίκα» 20.000 ευρώ σε κάθε 18χρονο εξετάζεται στην Ισπανία

 16/07/2024    03 : 58 : 58
ισπανια
64 / 100

Μια «καθολική κληρονομιά», στο πλαίσιο της οποίας όλοι οι νέοι που ζουν στην Ισπανία θα παίρνουν 20.000 ευρώ αφότου κλείσουν τα 18, προτείνει η υπουργός Εργασίας της χώρας, Γιολάντα Ντίαζ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές ανισότητες. Στόχος του προτεινόμενου σχεδίου είναι να εγγυηθεί την «ισότητα των ευκαιριών», ανεξάρτητα από το οικονομικό και οικογενειακό υπόβαθρο του κάθε νέου.

Η Ντίαζ και το κόμμα της, Sumar, ανακοίνωσαν την πρόταση ενόψει των εκλογών της 23ης Ιουλίου. Οπως υπολογίζουν, το σχέδιο θα κοστίσει 10 δισ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται να αντληθούν από τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, οι νέοι θα λαμβάνουν αυτά τα χρήματα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να σπουδάσουν ή να ανοίξουν κάποια επιχείρηση, από τα 18 έως τα 23 τους χρόνια, όπως σημειώνει ο Guardian. «Εχει να κάνει με το να αφήνουμε τους νέους να έχουν ένα μέλλον και να τους δίνουμε την ευκαιρία να σπουδάσουν ή να ανοίξουν μια επιχείρηση, χωρίς να χρειάζεται να στηριχθούν στο επίθετό τους ή στην οικογένειά τους», σημείωσε η Ντίαζ.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο αμφισβητεί ότι η πρόταση της υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαζ θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί.

Οπως εξήγησε, η «καθολική κληρονομιά» θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους νέους Ισπανούς, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάστασή τους και θα χρηματοδοτείται από τη φορολόγηση όσων κερδίζουν πάνω από 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κόμματος, το μέτρο θα έχει κόστος ίσο με το 0,8% του ΑΕΠ της Ισπανίας.

Η υπουργός, που μεγάλωσε σε μια οικογένεια αριστερών, έχει πει ότι δεν μπόρεσε να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της να γίνει επιθεωρητής εργασίας γιατί δεν είχε τα χρήματα για να περάσει πέντε χρόνια σπουδάζοντας. «Δεν είμαι επιθεωρητής εργασίας γιατί είμαι η κόρη γονιών της εργατικής τάξης και δεν μπορούσα ποτέ να επιτρέψω στον εαυτό μου να το κάνει αυτό. Αυτό είναι ένα αναδιανεμητικό μέτρο που θα επιτρέψει στους νέους της χώρας μας να έχουν ένα μέλλον, ανεξάρτητα από το επίθετό τους», τόνισε.

Πάντως, η πρόταση της Ντίαζ έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με την υπουργό Οικονομίας Νάντια Καλβίνο να αμφισβητεί ότι θα δούλευε στην πράξη. «Οποιος προτείνει να δίνονται επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις χωρίς κάποιου είδους περιορισμούς στο επίπεδο των εισοδημάτων ή κάποιους στόχους, πρέπει να εξηγήσει πώς θα χρηματοδοτηθούν, γιατί τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική», είπε.

Εκπρόσωπος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος κατηγόρησε το Sumar για λανθασμένες προτεραιότητες. Η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει στα άλλα προβλήματα μιας χώρας, όπου «το 27% του πληθυσμού αντιμετωπίζει κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού, όπου το ποσοστό της ανεργίας είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, όπου οι οικογένειες δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα και όπου οι αυτοαπασχολούμενοι πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα», τόνισε.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}