Πραγματογνώμονας για Τέμπη: Το σύστημα PTC υπήρχε αλλά δεν είχε τοποθετηθεί

 14/04/2024    05 : 46 : 59
τεμπη δυστυχημα
70 / 100

«Φως» στα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, που μέχρι τώρα έχουν επιβεβαιωθεί 46 θάνατοι, ρίχνει ο κ. Κωνσταντίνος Χασιώτης, πραγματογνώμονας τεχνικός σύμβουλος τροχαίων ατυχημάτων. Όπως ανέφερε, «θα επιχειρήσω να εξηγήσω τα αίτια» της εθνικής τραγωδίας, από μηχανολογικής πλευράς.

Τα αίτια του δυστυχήματος από μηχανολογικής σκοπιάς – Τι είναι το σύστημα PTC
«Οι δύο μεγάλοι ενδιάμεσοι σταθμοί ανάμεσα στην εφιαλτική διαδρομή είναι αυτοί του Λιανοκλαδίου και της Λαρίσης και δεν έχουνε σωστούς πίνακες ελέγχου, εξελιγμένους όπου θα λειτουργεί αυτό το PTC, που θα είναι πληρη ελεγχόμενο με βάση τους δορυφόρους».

Ο κ. Χασιώτης εξήγησε ότι σύστημα PTC «βλέπει ακόμα κι που υπάρχει η σηματοδότηση, που υπάρχουν τούνελ, που υπάρχουν καμπές, ελέγχει το μήκος και το βάρος της αμαξοστοιχίας. Καταλαβαίνετε ότι χρειάζεται διαφορετικός χρόνος πέδησης όταν εμφανιστεί ένα εμπόδιο, ανάλογα με την ταχύτητα και το βάρος μιας αμαξοστοιχίας».

Τα συστήμα PTC υπήρχαν και δεν είχαν τοποθετηθεί
«Βούληση δεν υπήρχε προφανώς», τόνισε ο κ. Χασιώτης αναφορικά με το γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή των ραγών που είχαν πρόβλημα. «Τώρα η εταιρεία θα δώσει περισσότερα λεφτά σε αποζημειώσεις από ότι θα έδινε για να ολοκληρώσει το έργο». «Κροκοδείλια τα δάκρυα του υπουργού, αν και δεν θέλω να κρίνω, αφού γνώριζε ότι υπήρχαν αυτά τα συστήματα (PTC) και δεν είχαν τοποθετηθεί».

Μεταξύ άλλων, ο πραγματογνώμονας τόνισε ότι «σε μία φράση (πάμε κι όπου βγει) ειπώθηκε ο χαρακτηρισμός της Ελλάδας εν έτη 2023. Θλίβομαι». Σχετικά με τη θέση του σταθμάρχη, ο κ. Χασιώτης είπε ότι «δεν έπρερε να είναι σε τέτοια θέση, μόνος του. Θα έπρεπε να υπάρχει και άλλος άνθρωπος μαζί του και να μιλάει με τον άλλον σταθμάρχη, που ήταν πιο πάνω. Δεν υπήρχε ενδοεπικοινωνία».

«Ο σταθμάρχης δεν ήταν επαγγελματίας. Δεν γίνεται να είδε το τρένο και να μην ήξερε έστω στο περίπου, πού βρισκόταν 10 λεπτά αργότερα», υπογράμμισε ενώ συμπλήρωσε ότι η έλλειψη προσωπικού είναι βασικός παράγοντας για αυτό το δυστύχημα.

«Ο Θεός έβαλε το χέρι του και η σύγκρουση έγινε μετά το τούνελ»
«Ο Θεός έβαλε το χέρι του και η σύγκρουση έγινε μετά το τούνελ. Αν γινόταν εντός του, θα είχαμε ακόμα πιο τραγικές συνέπειες, οι εγκλωβισμένοι δεν θα μπορούσαν να απεγκλωβιστούν, θα πέθαιναν από τις αναθυμιάσεις».

Κλείνοντας, ο κ. Χασιώτης υπογράμμισε ότι, «Εάν δείτε το βίντεο της σύγκρουσης, δημιουργήθηκε η λάμψη από την ανάφλεξη κι ακόμα τα τρένα βάδιζαν», σύρθηκαν για 300 μέτρα, «έτσι εξηγείται, από τον νόμο της αδράνειας, πώς άνθρωποι βρέθηκαν έξω από το τρένο, μέτρα μακρυά» αφού κυριολεκτικά εκτινάχθηκαν από την σύγκρουση.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}