Που πάνε τα λεφτά;; Γιγαντώθηκε το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό ΥΚΩ!

 01/03/2024    08 : 49 : 29
ρευμα 2
66 / 100

Ερωτηματικά για την διαχείριση και την ετοιμότητα ουσιαστικής παρέμβασης σε περίπτωση ακραίων τιμών και ανησυχίες για αύξηση των χρεώσεων ΥΚΩ οι οποίες εντάσσονται στις αποκαλούμενες «Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις» (ΥΚΩ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΤΜΕΑΡ).

Γράφει ο Άρης Χατζηγεωργίου, efsyn.gr

Σε «βαρέλι δίχως πάτο» έχει μετατραπεί ο Ειδικός Λογαριασμός Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΕΛΥΚΩ) που συγκεντρώνει πόρους από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για να ενισχύει ευάλωτους καταναλωτές και περιοχές, καθώς μέσα σε έναν χρόνο μετετράπη από πλεονασματικός κατά 510 εκατομμύρια ευρώ σε ελλειμματικός κατά 194 εκατ.

Η συνεχής αιμορραγία του λογαριασμού γεννά ερωτήματα για την έως τώρα διαχείριση των αρμοδίων αλλά και τις υποσχέσεις που έδωσε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης για στοχευμένη στήριξη των ευάλωτων αλλά και πιο ουσιαστική παρέμβαση με επιδοτήσεις στην περίπτωση που οι διεθνείς τιμές κινηθούν σε ακραίο ύψος. Ταυτόχρονα προκαλούνται ανησυχίες για αύξηση των χρεώσεων ΥΚΩ οι οποίες εντάσσονται στις αποκαλούμενες «Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις» (ΥΚΩ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΤΜΕΑΡ) τις οποίες καταβάλλουν όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η «Εφ.Συν.» είχε δημοσιεύσει και πάλι στις 14/6/2023 («Εξαφανίστηκαν 515 εκατ. από χρεώσεις Κοινής Ωφέλειας») για την αιμορραγία του λογαριασμού ΥΚΩ αποκαλύπτοντας επιστολή που είχε στείλει η τότε Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στον ΔΕΔΔΗΕ. Στο δημοσίευμα εκείνο αναφέραμε ότι μέσα σε έξι μήνες είχε εξαφανιστεί το πλεόνασμα των 510 εκατομμυρίων ευρώ που είχε διαπιστωθεί τον Οκτώβριο του 2022 και είχε μετατραπεί σε έλλειμμα 5 εκατομμυρίων.

Στην επιστολή εκείνη η ΡΑΕ ζητούσε από τον ΔΕΔΔΗΕ να προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος, χωρίς να αναρωτιέται για τα αίτια της απώλειας των κεφαλαίων. Αργότερα, κατέστη σαφές ότι οι πόροι αυτοί είχαν κατευθυνθεί στις τεράστιες επιδοτήσεις που έδωσε προεκλογικά η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι σε όλη εκείνη την περίοδο, όποτε η κυβέρνηση δεχόταν κριτική ότι ανακυκλώνει χρήματα των καταναλωτών, απαντούσε ότι οι επιδοτήσεις προέρχονται από την παρακράτηση εσόδων των παραγωγών ρεύματος, μέσω του προσωρινού μηχανισμού που καταργείται στο τέλος του 2023.

Μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 14/6/2023 ακολούθησε διαμαρτυρία των προμηθευτών ρεύματος αλλά και εισήγηση από τη ΡΑΕ προκειμένου ο λογαριασμός των ΥΚΩ να ενισχυθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό με 90-110 εκατομμύρια ευρώ για να διατηρήσει επαρκή ρευστότητα. Υπενθυμίζεται πως από τον λογαριασμό αυτόν χρηματοδοτούνται τα κοινωνικά τιμολόγια αλλά και το πρόσθετο κόστος που θα έπρεπε να πληρώνουν όσοι κατοικούν σε νησιά που δεν συνδέονται με καλώδιο και συνεχίζουν να ηλεκτροδοτούνται από μονάδες που καίνε πετρέλαιο.

Ομως, τα δεδομένα για τον ΕΛΥΚΩ συνέχισαν να χειροτερεύουν. Τον Ιούλιο του 2023, ο ΔΕΔΔΗΕ προέβλεψε ότι ο λογαριασμός θα έκλεινε το 2023 με έλλειμμα 37 εκατομμυρίων για να περάσει το 2024 σε πλεόνασμα. Ομως, τα τελευταία δεδομένα στις 30/9/2023 δείχνουν ότι το έλλειμμα έφτασε ήδη στα 194 εκατομμύρια. Δηλαδή έχουν εξαφανιστεί 704 εκατομμύρια ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές συνέχισαν να πληρώνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ έστειλε νέα επιστολή στον ΔΕΔΔΗΕ ζητώντας του και πάλι να προτείνει μέτρα καθώς κινδυνεύει η τροφοδοσία των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Η Αρχή επικαλείται τον νόμο 4986/2022, βάσει του οποίου υπάρχει δυνατότητα να αλλάξουν οι χρεώσεις ΥΚΩ που βαρύνουν τους καταναλωτές, αλλά πρέπει να προηγηθεί εισήγηση από τον ΔΕΔΔΗΕ ως αρμόδιο διαχειριστή.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με δεδομένο το έλλειμμα του συγκεκριμένου λογαριασμού αλλά και του ΕΛΑΠΕ που τροφοδοτείται από το ΕΤΜΕΑΡ, παραμένει απορίας άξιο πού θα βρεθούν πόροι για να χρηματοδοτηθούν η στήριξη των κοινωνικά ευάλωτων αλλά και η αντιμετώπιση μιας νέας διεθνούς ανόδου των τιμών.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}