Πολωνία: Ο πολωνικός φορέας εκμετάλλευσης αγωγών PERN εντόπισε διαρροή το βράδυ της Τρίτης σε μια γραμμή του αγωγού Druzhba, ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, όπως ανέφερε την Τετάρτη.
Σύμφωνα με το Reuters, ο PERN είπε ότι τα αίτια της διαρροής είναι άγνωστα. Εντοπίστηκε σε ένα τμήμα του αγωγού περίπου 70 χιλιόμετρα από την πόλη Plock στην κεντρική Πολωνία. Η δεύτερη γραμμή του αγωγού και άλλα στοιχεία της υποδομής του PERN λειτουργούσαν κανονικά, πρόσθεσε.
«Σε αυτό το σημείο, όλες οι υπηρεσίες PERN (τεχνικές, επιχειρησιακές, εσωτερική πυροσβεστική και περιβαλλοντική προστασία) αναλαμβάνουν δράση σύμφωνα με τους αλγόριθμους που προβλέπονται για τέτοιου είδους καταστάσεις», είπε ο χειριστής.
Η ρωσική Transneft ενημέρωσε ότι η ροή πετρελαίου προς την Πολωνία συνεχίζεται καθώς και ότι έχει ενημερωθεί από την PERN για τη διαρροή.
Πολωνός αξιωματούχος δήλωσε ότι η βλάβη είναι μάλλον τυχαία. Η πολωνική εταιρεία ενέργειας Orlen δήλωσε ότι οι προμήθειες δεν έχουν διακοπεί.
Ο πετρελαιαγωγός Druzhba, του οποίου το όνομα σημαίνει «φιλία» στα ρωσικά, είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, προμηθεύοντας ρωσικό πετρέλαιο σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Λευκορωσίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας και της Αυστρίας.