Ποιοι αγοράζουν ακριβά ακίνητα στην Ελλάδα

 13/09/2024    10 : 39 : 52
ακινητα1
70 / 100

Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να εξελίσσεται, βλέπουμε τους ξένους επενδυτές να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να επενδύσουν σε ακίνητα, ιδιαίτερα σε κατοικίες.

Με την άνοδο της παγκοσμιοποίησης και τις συνεχείς προόδους στην τεχνολογία και την επικοινωνία, έχει γίνει ευκολότερο για τους επενδυτές να εξερευνήσουν αγορές σε όλο τον κόσμο – και για τους ιδιοκτήτες κατοικιών να πουλήσουν τα ακίνητά τους σε ανθρώπους από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Από το cnn.gr

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει μια αύξηση των ξένων επενδύσεων σε οικιστικά ακίνητα σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη σε μέρη όπως η Ευρώπη, η Ασία και η Μέση Ανατολή, πολλοί επενδυτές αναζητούν νέες αγορές για να επενδύσουν.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται για οικιστικά ακίνητα. Για ορισμένους, είναι ένα μέσο για να διαφοροποιήσουν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια και να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό. Για άλλους, είναι ένας τρόπος να επιτύχουν καλύτερη απόδοση της επένδυσής τους από αυτή που θα μπορούσαν να βρουν στις χώρες καταγωγής τους. Επιπλέον, πολλοί ξένοι επενδυτές ελκύονται από τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα που προσφέρει η αγορά ακινήτων, ιδιαίτερα σε σύγκριση με μετοχές και άλλες χρηματοοικονομικές επενδύσεις που μπορεί να είναι ασταθείς.

Την προηγούμενη εικοσαετία η χώρα μας στηριζόταν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στις Ελληνικές επενδύσεις και οι ξένες επενδύσεις ήταν η μειοψηφία. Με την πάροδο των ετών και την προσδοκία που έχουν τα Ελληνικά ακίνητα η Ελληνική κτηματαγορά έχει μπει στον παγκόσμιο χάρτη ενδιαφέροντος αγοράς κατοικίας τα τελευταία χρόνια και η εικόνα αυτή έχει αντιστραφεί.

Η Ελλάδα ήταν και είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για ανθρώπους από όλο τον κόσμο που θέλουν να επενδύσουν σε δεύτερο σπίτι ή ακίνητο για διακοπές.

Ποιοι είναι όμως οι αγοραστές βιλών στην Ελλάδα και τι τους παρακινεί να επενδύσουν σε ελληνικά ακίνητα;

Ευρωπαίοι αγοραστές
Μέχρι πριν λίγα χρόνια η πλειοψηφία των αγοραστών βιλών στην Ελλάδα ήταν από ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Αυτοί οι αγοραστές ελκύονται από το ηλιόλουστο κλίμα της Ελλάδας, τις όμορφες παραλίες και τον χαλαρό τρόπο ζωής. Γενικά βλέπουν την αγορά μιας βίλας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στους θερινούς προορισμούς ως μια καλή επενδυτική ευκαιρία και έναν τρόπο εξασφάλισης μιας δεύτερης κατοικίας για διακοπές και συνταξιοδότηση.

Αγοραστές Μέσης Ανατολής
Οι αγοραστές της Μέσης Ανατολής επενδύουν ολοένα και περισσότερο σε ελληνικά ακίνητα τα τελευταία χρόνια. Πολλοί από αυτούς τους αγοραστές αναζητούν μια σταθερή επενδυτική ευκαιρία μακριά από την πολιτική και οικονομική αστάθεια των χωρών τους. Τους ελκύει ιδιαίτερα η δυνατότητα για υψηλές αποδόσεις της επένδυσής τους αλλά και πιθανές υπεραξίες.

Κινέζοι αγοραστές
Οι Κινέζοι αγοραστές δείχνουν επίσης αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα τα τελευταία χρόνια. Τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα το πρόγραμμα Golden Visa, το οποίο επιτρέπει στους επενδυτές να αποκτήσουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα επενδύοντας σε ακίνητα. Μέχρι σήμερα επένδυαν κυρίως για τον προαναφερόμενο λόγο κυρίως στα αστικά κέντρα . Αναμένεται μεταστροφή σε τουριστικά ακίνητα. Οι Κινέζοι αγοραστές ελκύονται από τις χαμηλές τιμές των ακινήτων της Ελλάδας, τους ευνοϊκούς φορολογικούς νόμους και τις δυνατότητες για υψηλές αποδόσεις επένδυσης.

Ελληνική Διασπορά
Πολλά μέλη της ελληνικής διασποράς, ιδιαίτερα όσοι ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία, έχουν επενδύσει σε ελληνικά ακίνητα τα τελευταία χρόνια κυρίως στον τόπο καταγωγής τους. Βλέπουν την αγορά μιας βίλας στην Ελλάδα ως έναν τρόπο να επανασυνδεθούν με τις ρίζες τους και να εξασφαλίσουν ένα δεύτερο σπίτι για διακοπές και συνταξιοδότηση. Πολλοί από αυτούς τους αγοραστές ενδιαφέρονται επίσης για την ανακαίνιση παραδοσιακών ελληνικών σπιτιών και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Συμπερασματικά, οι αγοραστές επαύλεων και γενικά ακινήτων που απευθύνονται σε υψηλά εισοδηματικά κριτήρια στην Ελλάδα προέρχονται από ποικίλα υπόβαθρα και παρακινούνται από διαφορετικούς παράγοντες.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}