Ποιες μεγάλες επιχειρήσεις μηδενίζουν την έκθεση τους σε τραπεζικό δανεισμό για να γλιτώσουν τα ληστρικά επιτόκια
Προβληματισμός επικρατεί στα τραπεζικά επιτελεία καθώς η τάση είναι οι μεγάλοι επιχειρηματίες πελάτες τους να εξοφλούν τα δάνεια τους, με αποτέλεσμα αρνητικό πρόσημο στην πιστωτική επέκταση το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Μεγάλες επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα η Motor Oil του Γιάννη Βαρδινογιάννη, η Aegean του Ευτύχη Βασιλάκη, τα ΕΛΠΕ υπό τον Ανδρέα Σιάμισιη, η Μυτιληναίος του Βαγγέλη Μυτιληναίου, και πολλές ναυτιλιακές ανάμεσα τους η Costamare του Κωστή Κωνσταντακόπουλου και οι εταιρείες του Γιώργου Προκοπίου (Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas), έχουν ελαχιστοποιήσει –αν δεν έχουν μηδενίσει- την έκθεση τους σε τραπεζικό δανεισμό.
Οι αποπληρωμές εντάθηκαν από τις αρχές Μαρτίου, καθώς οι εταιρείες θα δημοσιεύσουν οικονομικές καταστάσεις τριμήνου, και με δεδομένο ότι οι μεγάλοι του corporate και του shipping έχουν έκθεση σε όλες τις συστημικές τράπεζες, δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των τραπεζών, η εικόνα είναι ίδια παντού.
Προς το παρόν οι τραπεζίτες –αν και προβληματίζονται- δεν προχωρούν σε αναθεώρηση των στόχων τους για την πιστωτική επέκταση φέτος.
Παραμένουν σταθεροί στις προβλέψεις τους σε ότι αφορά την καθαρή πιστωτική επέκταση στο κομμάτι του corporate, στην περιοχή των 6 δισ ευρώ, χωρίς ωστόσο να ελπίζουν σε υπέρβαση των αρχικών στόχων, όπως συνέβη το 2022.
Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν πως η χρονιά θα είναι ιδιαίτερα «πιεστική». Όπως λένε χαρακτηριστικά «μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Ιουλίου, και αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα τηρήσουν στάση αναμονής, μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και φυσικά κάποιες δουλειές πάνε πίσω».
Η πιστωτική επέκταση φέτος θα στηριχθεί από τα μεγάλα επενδυτικά έργα στους αυτοκινητόδρομους, χρηματοδοτήσεις πράσινης ενέργειας, ΣΔΙΤ, επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά και τα έργα του RRF, κλπ.
«Τρέχουν» έργα υπάρχουν συμβάσεις από πέρυσι που θα ολοκληρωθούν, όμως δεν θα έχουμε υπέρβαση των στόχων, λένε όλα τα τραπεζικά στελέχη.
Οι τραπεζίτες εξηγούν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι «πολύ δύσκολο». Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει ακριβύνει το κόστος χρήματος.
Οι μεγάλες εταιρείες που έχουν μεγάλη ρευστότητα, δεν έχουν λόγο να κρατάνε δάνεια με επιτόκια 5% και 6%. Δεν έχουν κανένα λόγο.
Πέρυσι τέτοια εποχή το euribor 3μηνο ήταν αρνητικό (στο -0,57%) και τώρα διαμορφώνεται στο 3%.
Και να μην ξεχνάμε, συμπληρώνουν, ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν δεσμεύουν την ρευστότητα τους σε προθεσμιακά προϊόντα, που δίνουν υψηλά επιτόκια, ειδικά σε καταθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι τιμές των εμπορευμάτων που είχαν εκτοξευθεί, εξορθολογίζονται και διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Επίσης το 50% των χρηματοδοτήσεων των μεγάλων επενδυτικών έργων γίνεται μέσα από το RRF και μόλις το 30% είναι η συμμετοχή των τραπεζών.
Την ίδια ώρα project που είχαν εγκριθεί για παράδειγμα στις κατασκευές (μεσαίου μεγέθους) «παγώνουν» διότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος πρώτων υλών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο προϋπολογισμός της επένδυσης κατά 60%.
Ενώ προβληματισμός υπάρχει και στο κομμάτι με τις εγγυητικές επιστολές, αφού είναι άγνωστο αν «θα βγουν νέα έργα, ή θα πάνε για αργότερα» λόγω της προεκλογικής περιόδου που ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι τις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου..
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το 2023 θα είναι μία καλή χρονιά για την χώρα και την ελληνική οικονομία με τον τουρισμό να απογειώνει τις επιδόσεις του, όμως πιο δύσκολο φαντάζει το 2024 κυρίως λόγω των επιπτώσεων από τη συνεχιζόμενη άνοδο των επιτοκίων…