«Πνίγηκαν» και τα φωτοβολταϊκά στη Θεσσαλία

 25/09/2023    12 : 27 : 46
φωτοβολταικα απε
63 / 100

Δεν είναι μόνο το περιβαλλοντικό και το ανθρώπινο κεφάλαιο που παρασύρθηκε στα νερά του θεσσαλικού κάμπου που γράφει την νέα εθνική τραγωδία των φυσικών καταστροφών στη χώρα μας.

Ανυπολόγιστες εμφανίζονται οι ζημιές και στα φωτοβολταϊκά πάρκα καθώς τα ξεχειλισμένα ποτάμια της Θεσσαλίας και οι χείμαρροι βούτηξαν στις λάσπες και τα νερά εκατοντάδες σταθμούς ηλιακής ενέργειας. Επίσημη καταγραφή δεν έχει γίνει ακόμη, καθώς τα νερά δεν έχουν απομακρυνθεί από τα χωράφια που σκέπασε η ορμή της κακοκαιρίας Daniel. Όμως παράγοντες του κλάδου μιλούν για πλήγμα στην παραγωγή και σοβαρές βλάβες, που προκαλούν δυσλειτουργίες στο ηλεκτρικό σύστημα καθώς βγάζουν από το πρίζα έργα που λειτουργούν και έχουν καθημερινή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την έκταση του φαινομένου καθώς στα έργα που πλημμύρισαν έπεσαν οι ασφάλειες και πλέον δεν λειτουργούν. Αφού τραβηχτούν τα νερά θα φανούν οι επιπτώσεις, όμως το πλήγμα εκτιμούμε ότι θα είναι μεγάλο» λέει παράγοντας του κλάδου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ, οι τέσσερις νομοί της Θεσσαλίας, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Μαγνησία διαθέτουν εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών πάρκων περί τα 1.050 MW και 2.500 σταθμούς.

Στελέχη της αγοράς μιλούν για σοβαρές ζημιές εκτός από την περιοχή της Μαγνησίας που φιλοξενεί έργα συνολικής δυναμικότητας περίπου 100 MW, σε έργα στην περιοχή των Σοφάδων και του Παλαμά στη Καρδίτσα αλλά και στο νομό Λάρισας. Το νερό όπως αναφέρουν είναι πάνω από 1,6 μέτρα.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}