Πλουσιότερος τραπεζίτης της Ασίας: Το δολάριο είναι πολιτικό όπλο. Να προχωρήσουμε σε αποδολαριοποίηση

 15/07/2024    02 : 18 : 28
udak kotak
70 / 100

Ο πλουσιότερος τραπεζίτης της Ασίας και διευθύνων σύμβουλος της Kotak Mahindra Bank, Uday Kotak, δήλωσε την Κυριακή 29 Απριλίου 2023 ότι το δολάριο ΗΠΑ ως αποθεματικό νόμισμα έχει πλέον δυσανάλογη ισχύ.

«Σε πρόσφατη συζήτηση για το δολάριο ΗΠΑ χρησιμοποίησα κατά λάθος λέξεις “χρηματοπιστωτικός τρομοκράτης” τις οποίες θα ήθελα να διορθώσω.

Αυτό που εννοούσα ήταν ότι ένα αποθεματικό νόμισμα έχει δυσανάλογη ισχύ, είτε πρόκειται για nostro λογαρίθμους refers (πρόκειται για λογασιασμούς σε ξένο νόμισμα που μια τράαπεζα διατηρεί σε μία άλλη), είτε αύξηση επιτοκίου 500 μονάδες βάσης ή αναδυόμενες χώρες που κατέχουν δολάρια για ρευστότητα», έγραψε στη σελίδα του στο Twitter.

Ο Uday Kotak, ο οποίος θεωρεί ότι η ινδική ρουπία μπορεί να γίνει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, χαρακτήρισε το δολάριο ως τον «μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό τρομοκράτη στον κόσμο» μιλώντας στα Βραβεία Εταιρικής Αριστείας των Economic Times την Παρασκευή 29 Απριλίου 2023.

Ο δισεκατομμυριούχος θεωρεί ότι ο κόσμος αναζητά ένα εναλλακτικό αποθεματικό νόμισμα τώρα, επισήμαίνοντας ότι τέτοιες αλλαγές συμβαίνουν μία φορά τον αιώνα και ότι είναι καιρός η Ινδία να κάνει τη ρουπία αποθεματικό νόμισμα για ολόκληρο τον κόσμο.

Η χώρα θα πρέπει να ξεκινήσει κτίζοντας, επισημαίνει ο κορυφαίος τραπεζίτης, «ένα ισχυρό πλαίσιο που δεν εξαρτάται από τις ιδιοτροπίες και τις φαντασιώσεις κανενός».

Αναδεικνύεται σε αυτή τη δήλωση το γεγονός ότι εξαιτίας των παρανοϊκών και παράνομων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία, ο υπόλοιπος κόσμος έχει αντιληφθεί ότι το δολάριο έχει καταστεί πλέον πολιτικό «όπλο» προκειμένου να διατηρηθεί η γεωπολιτική ηγεμονία των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, επισήμανε ότι το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να προετοιμαστεί για την αποδολαριοποίηση ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 10 χρόνια για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος.

Ο βετεράνος τραπεζίτης έθεσε επίσης αμφιβολίες για τις προοπτικές της Ευρώπης, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας ή της Κίνας να αντικαταστήσουν το δολάριο ΗΠΑ ως αποθεματικό νόμισμα.

Στις αρχές Νοεμβρίου 2022, η ινδική κυβέρνηση επέτρεψε διεθνές εμπορικούς διακανονισμούς σε ρουπίες για την προώθηση των εξαγωγών.

Το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας ανακοίνωσε ότι οι τροποποιήσεις έγιναν για να διευκολυνθούν και να απλοποιηθούν οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, λαμβάνοντας υπόψη το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη διεθνοποίηση του εθνικού νομίσματος της Ινδίας.

Η αρχή της αποδολαριοποίησης και η συμφωνία με το Μπαγλαντές

Με βάση τα ανετερω, η Ινδία και το Μπαγκλαντές κατέληξαν σε συμφωνία μέρος των διμερών εμπορικών τους συναλλαγών να εκκαθαρίζεται στα τοπικά τους νομίσματα, την ινδική ρουπία και το τάκα του Μπαγκλαντές, ανέφεραν αρκετά ρωσικά και ινδικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή 23 Απριλίου 2023 .

Συγκεκριμένα, 2 δισεκατομμύρια δολάρια ινδικών εξαγωγών προς το Μπαγκλαντές, από περίπου 13,69 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο οικονομικό έτος, θα πραγματοποιούνται σε ρουπίες, ενώ τα υπόλοιπα θα καταβάλλονται σε δολάρια ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές του Μπαγκλαντές στην Ινδία, οι οποίες ήταν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, θα διαπραγματεύονται πλήρως σε ρουπίες και τάκα.

Πριν από το Μπαγκλαντές, 18 κράτη , συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σιγκαπούρης, της Σρι Λάνκα, της Μαλαισίας, του Ομάν και της Νέας Ζηλανδίας, έχουν ήδη αρχίσει να πραγματοποιούν το εξωτερικό εμπόριο με την Ινδία σε ρουπίες Ινδίας, ανέφεραν οι Hindustan Times.

Η εξέλιξη δείχνει την τάση ότι η Ινδία έχει επιταχύνει τη διαδικασία αποδολαριοποίησης στο εξωτερικό εμπόριο, γεγονός που, σε κάποιο βαθμό, υπογραμμίζει την πίεση που έχει ασκήσει το ισχυρό δολάριο στα συναλλαγματικά αποθέματα αναδυόμενων οικονομιών όπως η Ινδία.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}