Πλιάτσικο παντού: Νέο σφυρί για το Rex Hotel κάτω από τη μισή τιμή!

 25/02/2024    06 : 50 : 12
Rex Hotel 2
69 / 100

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι η περιπέτεια του ιστορικού ξενοδοχείου Rex στην Καλαμάτα, το οποίο βρίσκεται ξανά αντιμέτωπο με την απειλή του πλειστηριασμού και μάλιστα σε τιμή εκκίνησης μισή από ό,τι τις προηγούμενες φορές.

Συγκεκριμένα, για τις 10 Ιανουαρίου 2024 έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει ένα ακόμη ηλεκτρονικό σφυρί, μόνο που αυτή τη φορά η τιμή πρώτης προσφοράς έχει μειωθεί στα 2.372.000 ευρώ από 5.401.419 ευρώ που ήταν προηγουμένως.

Αυτή η τιμή εκκίνησης προκύπτει από νεότερη έκθεση εκτίμησης της αγοραίας αξίας του ακινήτου, που έγινε τον Μάιο του 2023 και η οποία την προσδιορίζει στα 2.372.000 ευρώ (53.900 ευρώ ανά δωμάτιο). Ασχέτως της περιπέτειας στην οποία έχει εμπλακεί η ιδιοκτήτρια εταιρεία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 4 αστέρων ξενοδοχείο λειτουργεί κανονικά.

Το «θρίλερ» με την τιμή
Η αναγκαστική κατάσχεση έγινε στις 18 Δεκεμβρίου 2019 υπέρ της «LANA SECURITIZATION S.A.R.L.» για ποσό 100.000 ευρώ, οδηγώντας στον πλειστηριασμό που ορίστηκε αρχικά για τις 22 Ιουλίου 2020, με επισπεύδουσα την Cepal και τιμή πρώτης προσφοράς 3.277.642 ευρώ. Ο πλειστηριασμός δεν πραγματοποιήθηκε καθώς ματαιώθηκε λόγω των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας.

Στη συνέχεια ορίστηκε νέος πλειστηριασμός για τις 21 Οκτωβρίου 2020, με την ίδια τιμή εκκίνησης. Στο μεταξύ, όμως, η εταιρεία προσέφυγε δικαστικά, ζητώντας διόρθωση της τιμής, αλλά και της περιγραφής του ακινήτου. Στην έκθεση εκτίμησης που προσκόμισε, η αξία του ακινήτου ανερχόταν στο ποσό των 7.248.890 ευρώ.

Με βάση έκθεση εκτίμησης του Σεπτεμβρίου 2020 η εμπορική αξία του ακινήτου υπολογιζόταν στο ποσό των 5.401.419 ευρώ. Αυτήν υιοθέτησε τελικά και το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, το οποίο στις 9 Οκτωβρίου 2020 έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή της εταιρείας, διατάσσοντας την αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς στα 5.401.419 ευρώ. Με αυτή την τιμή εκκίνησης έγινε ο πλειστηριασμός στις 21 Οκτωβρίου 2020, αλλά κατέληξε άγονος ελλείψει πλειοδοτών.

Στη συνέχεια, ορίστηκε νέος πλειστηριασμός για τις 7 Ιουλίου 2021, ο οποίος δεν πραγματοποιήθηκε καθώς ματαιώθηκε με εντολή της επισπεύδουσας. Μετά, όμως, η ίδια ζήτησε να χτυπήσει ξανά το σφυρί και αυτό προγραμματίστηκε για τις 4 Μαΐου του 2022, με τιμή εκκίνησης 5.401.419 ευρώ. Και αυτό το σφυρί, όμως, οδηγήθηκε σε αναστολή.

Έτσι, φτάνουμε στο επόμενο, για τις 10 Ιανουαρίου 2024, με τιμή εκκίνησης μειωμένη, -με βάση τη νέα έκθεση εκτίμησης-, κατά 56% στα 2.372.000 ευρώ, αν και όπως σημειώνεται «τα ξενοδοχεία στην Καλαμάτα, το 2022 «άγγιξαν» τα όρια πληρότητάς όπου βάσει στοιχείων, την περίοδο 01/08/2022 –31/08/2022 έφθασε στο 95%», καθώς και ότι «πλέον το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται μόνο στη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και στην ανακαίνιση και δημιουργία μικρών τουριστικών καταλυμάτων ή παραθεριστικών κατοικιών κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές της Καλαμάτας».

Το ακίνητο περιγράφεται ως «ένα νεοκλασικό κτίριο, διατηρητέο στις εξωτερικές όψεις, το οποίο μετά το σεισμό της Καλαμάτας το 1986 ανακατασκευάσθηκε πλήρως την περίοδο 1996 -1999 και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση».

Το ξενοδοχείο βρίσκεται επί της οδού Αριστομένους 26, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από την «Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου», η οποία είναι η κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης. Η πλατεία περικλείεται από τις οδούς Αριστομένους, Φραντζή, Σιδηροδρομικού Σταθμού και Νικηταρά.

Η περιοχή παρουσιάζει εμπορικές χρήσεις με πολυώροφα κτίρια επαγγελματικών χρήσεων τα οποία αποτελούνται από ισόγεια καταστήματα και επαγγελματικούς χώρους στους άνωθεν ορόφους, ξενοδοχεία, αλλά και κτίρια με οικιστικές χρήσεις. Σε μικρή απόσταση από την πλατεία στεγάζονται τα δικαστήρια και η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ στην πλατεία διεξάγονται πολλές εκδηλώσεις.

H ιστορία από το 1899 και η περιπέτεια
Το ξενοδοχείο Rex άνοιξε τις πύλες του το μακρινό 1899. Έτσι τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους συχνούς επισκέπτες της πόλης, αποτελεί «σημείο αναφοράς», έχοντας φιλοξενήσει στα δωμάτιά του πολλές εξέχουσες προσωπικότητες που πέρασαν από την περιοχή. Κομβικό σημείο στην ιστορία του υπήρξε ο μεγάλος σεισμός της Καλαμάτας το 1986, μετά τον οποίο οι ιδιοκτήτες του προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις για την πλήρη ανακατασκευή του την περίοδο 1996-1999.

Έτσι, έγινε 4 αστέρων, λειτουργεί 12 μήνες το χρόνο και διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών, αλλά και τη διακριτική νεοκλασική διακόσμηση. Μετά όμως, οι διαδοχικές κρίσεις που ξεκίνησαν σχεδόν μια δεκαετία μετά την πλήρη ανακαίνισή του δεν άφησαν ανεπηρέαστη τη δραστηριότητα του.

Η έλλειψη ρευστότητας, ο ανταγωνισμός, αλλά και η πανδημία ήταν οι αιτίες και για την περιπέτεια της ομώνυμης εταιρείας “Rex Α.Ε.”.

Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις (για τη χρήση του 2018), ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 432.056,60 ευρώ, με τις συσσωρευμένες ζημίες να φτάνουν τα 2,2 εκατ. ευρώ και το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων τα 3,12 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}