Πλιάτσικο: Κυβέρνηση και ΤτΕ σχεδιάζουν εξπρές πλειστηριασμούς!!

Κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδας σχεδιάζουν express πλειστηριασμούς ακινήτων
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Τράπεζα της Ελλάδος σχεδιάζουν μέτρα με στόχο να επισπευσθούν οι διαδικασίες των πλειστηριασμών ακινήτων για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των τραπεζών και κυρίως των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων.
Όπως αποκαλύπτει η naftemporiki.gr σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τον σκοπό αυτόν στην ΤτΕ, συζητήθηκαν όλα τα θέματα και οι προτάσεις τραπεζών και servicers, με στόχο να επιτευχθούν πλειστηριασμοί express, καθώς υπάρχουν «παράπονα» σε ό,τι αφορά τον χρόνο που εκδικάζονται οι υποθέσεις, καθώς οι πολλαπλές ανακοπές οδηγούν συχνά σε μια αναπόφευκτη και εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία.
Όπως εξηγούσαν εκπρόσωποι των servicers, η διαδικασία των ανακοπών είναι πολύ ουσιαστική ώστε να τεκμηριωθεί το δικαίωμα του επισπεύδοντος και του πλειοδότη στο ακίνητο και ως εκ τούτου αναπόφευκτη.
Έτσι, λοιπόν, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να συνεκδικάζονται οι ανακοπές με σύντμηση του χρόνου ολοκλήρωσης της διαδικασίας.
Αυτό θα μείωνε τόσο τα δικαστικά έξοδα όσο κυρίως το χρονικό διάστημα που θα ολοκληρωνόταν η διαδικασία.
Παράλληλα οι servicers καθυστερούν για μεγάλο χρονικό διάστημα να εισπράξουν το τίμημα του πλειστηριασμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο το τίμημα να κατατίθεται στον συμβολαιογράφο, αίτημα που βλέπει με συμπάθεια το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ζητείται επίσης να περιοριστεί ο κατακερματισμός των εμπλεκομένων στους πλειστηριασμούς με τη λειτουργία επιτροπών συναρμοδιοτήτων, που θα εξετάζουν και θα επιλύουν τα ζητήματα. Τώρα για τα θέματα αυτά συνλειτουργούν τα υπ. Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Επίσπευση των διαδικασιών του Κτηματολογίου ζητούν επίσης οι φορείς, καθώς οι μεταγραφές των πλειστηριασμάτων αργούν χαρακτηριστικά. Επιθυμητό επίσης είναι να δημιουργηθεί ένας ηλεκτρονικός φάκελος με στοιχεία του ακινήτου, αλλά και ρυθμίσεις που θα καθιστούν γνώστη των μη ενυπόθηκων βαρών του ακινήτου τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο.
Το μεγάλο πρόβλημα για τους servicers αλλά και για την κυβέρνηση είναι να μην καταπέσουν οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που αφορούν τα senior ομόλογα που έχουν εκταμιευθεί επί τη βάσει των τιτλοποιήσεων.
Η παραπάνω αξία είναι χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι εγγυήσεις του Ηρακλή ΙΙΙ.
Μέχρι στιγμής οι τιτλοποιήσεις αποπληρώνονται κανονικά και οι εγγυήσεις δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα, ωστόσο, οι συνεχείς καθυστερήσεις δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν προβλήματα σε βάθος χρόνου.
Να σημειωθεί, τέλος, πως οι περισσότερες ρυθμίσεις που πραγματοποιούν οι servicers περί το 75% διενεργούνται με συμβατικές διαδικασίες και τηρούνται κανονικά γι’ αυτό και είναι πολύ λίγα τα ρυθμισμένα δάνεια τα οποία γίνονται εκ νέου κόκκινα.
Οι συναντήσεις με τους servicers θα συνεχιστούν προκειμένου να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο των πλειστηριασμών.
……………….
Servicers: Ζητούν fast track πλειστηριασμούς
Πρόθυμη εμφανίζεται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των servicers που ζητούν τώρα ακόμη πιο fast track πλειστηριασμούς.
Να επισπευσθούν οι διαδικασίες των πλειστηριασμών, οι οποίες κυρίως λόγω δικαστικών εμπλοκών εξελίσσονται σε εξαιρετικά χρονοβόρες, θα επιχειρήσουν οι αρμόδιοι φορείς (υπουργείο Δικαιοσύνης, Τράπεζα της Ελλάδος κ.λπ.), για λογαριασμό των χρηματοπιστωτικών φορέων και κυρίως των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, αναφέρει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της “Ναυτεμπορικής”.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι servicers παρουσίασαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως κλάδος επικεντρώνοντας στον χρόνο που εκδικάζονται οι υποθέσεις, καθώς οι πολλαπλές ανακοπές οδηγούν συχνά σε μια αναπόφευκτη και εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα αιτήματα των servicers αντιμετωπίζονται με συμπάθεια από το υπουργείο Δικαιοσύνης, που εμφανίζεται πρόθυμο να επισπεύσει πολλές διαδικασίες που αφορούν δικαστικά έξοδα, είσπραξης τιμημάτων από τους πλειστηριασμούς και μεταγραφών των ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
Τέλος, όπως η Ναυτεμπορική ανεφέρει, οι συναντήσεις των αρμοδίων με τους servicers θα συνεχιστούν προκειμένου να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο των πλειστηριασμών.
…………………………..
Δείτε τα όσα ενδιαφέροντα είπε και ο γνωστός δικηγόρος Γιώργος Νικολακόπουλος: