Πληθωρισμός-σοκ τρώει τα εισοδήματα των νοικοκυριών

 10/12/2023    08 : 44 : 24
σουπερ μαρκετ
70 / 100

Θυμόμαστε έναν υπουργό που έλεγε προ ολίγων ημερών ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αποκλιμακώνεται κι ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί στα επίπεδα της ευρωζώνης, εκεί όπου ο πληθωρισμός είναι ψηλά, αλλά όχι όσο της χώρας μας.

Με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να βρίσκεται πλέον στο 12,1% και να «φλερτάρει» με το 13%, να δούμε τι άλλο θα ειπωθεί για το «τέρας» που ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Βεβαίως, θα βρεθούν και κάποιοι που θα πουν «εδώ έχει η Γερμανία τον μεγαλύτερο πληθωρισμό 70 ετών με 10%, τι να κάνει και η Ελλάδα;»

Αραγε, με τι μισθό αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί το δικό τους πληθωρισμό; Πάντως, όχι με 700 ευρώ βασικό. Για να μη μιλήσουμε για τις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης που εδώ στην Ελλάδα είναι… δωρεάν και κοστίζουν εκατομμύρια.

Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συγκλίνει με τον πληθωρισμό της Ευρώπης ή αν το κάνει θα είναι σε… τραγικά επίπεδα, κι όχι στα χαμηλά.

Ολοι κοιτάζουν το κόστος στα τρόφιμα

Το κόστος των τροφίμων και όχι η γεύση τους ή ασφάλειά τους απασχολεί περισσότερο τους Ευρωπαίους σήμερα από ό,τι πριν από μερικά χρόνια.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από το ειδικό ευρωβαρόμετρο του 2022 για την ασφάλεια των τροφίμων στην ΕΕ.

Σε σχέση με το 2019 το ποσοστό των ερωτηθέντων που αναφέρουν το κόστος ως έναν από τους κύριους παράγοντες κατά την αγορά τροφίμων έχει αυξηθεί σε 21 κράτη μέλη.

Σε τέσσερις από αυτές αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 10%.

Και ναι, καλά μαντέψατε μεταξύ των εν λόγω τεσσάρων χωρών είναι και Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, προηγείται η Μάλτα (+17 π.μ.), δεύτερη είναι η Κύπρος (+15 π.μ.) και την τρίτη θέση τη μοιραζόμαστε με την Γερμανία (και οι δύο +10 π.μ.).

Το ενδιαφέρον είναι πως οι Έλληνες είναι μακράν οι πρώτοι στην ΕΕ που ενδιαφέρονται για το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, καθώς αυτό δηλώνουν οι 99 στους 100!

Ωστόσο, οι δύο στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 19%) είτε «τείνουν να εμπιστεύονται» ή «εμπιστεύονται πλήρως» διασημότητες, bloggers και influencers ως πηγή πληροφοριών για κινδύνους που σχετίζονται με τα τρόφιμα…

Μεγάλη προσοχή, λοιπόν, γιατί μπορεί ένα έγγραφο να εμφανίζεται επίσημο, με σφραγίδες και όλες τις άλλες επισημότητες, αλλά πρόκειται για απάτη. Ποτέ δεν δίνουμε στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}