Σπάνε τα ρεκόρ οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, παρά τη βουτιά του πληθωρισμού στο 1,8% για τον μήνα Ιούνιο από 2,8% τον Μάιο. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ενώ η χώρα βρίσκεται στο top-5 των κρατών της ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη μείωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, οι τιμές των προϊόντων σε ό,τι παράγεται από κτηνοτρόφους και γεωργούς «χτυπάνε κόκκινο».
Και αποκαλύπτουν ότι ακόμα και αν οι παραγωγοί δεν πιέζονται τόσο πια από τις τιμές των καυσίμων, «πνίγονται» από τις αυξήσεις στα μεροκάματα, αλλά και στους τόκους που πληρώνουν για τα αγροτικά δάνεια που πήραν για να στηρίξουν την παραγωγή τους.
Η εικόνα της πορείας των τιμών, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, είναι ότι τον Ιούνιο ο πληθωρισμός έπεσε ακόμα χαμηλότερα, στο 1,8%. Και αυτό επειδή, σε σχέση με πέρυσι, κατέρρευσαν οι τιμές που πληρώνουν τα νοικοκυριά για φυσικό αέριο (-54,7%), στο ηλεκτρικό ρεύμα (-21,7% ) και στα καύσιμα και τα λιπαντικά (-21,4%).
Παρότι οι δαπάνες αυτές καθορίζουν σημαντικά και τα κόστη παραγωγής στο χωράφι, ο καταναλωτής πλήρωσε ακριβότερα τα είδη διατροφής συνολικά, κατά 12,6% εν σχέσει με πέρυσι.
Ο τιμάριθμος τροφίμων είναι δηλαδή… δεκαπλάσιος από τον γενικό δείκτη τιμών, και πολύ μεγαλύτερος από περίπου 10% που ήταν πριν έξι μήνες, όταν (με βάση αυτή την παραδοχή) υπολογίστηκε και εφαρμόστηκε το επίδομα market pass.
Ειδικά, μάλιστα, στα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί κτλ), οι τιμές αυξήθηκαν κατά 15,3%, σε ετήσια βάση! Το λάδι και τα βούτυρα 14,2%. Τα λαχανικά 14,7%. Τα λοιπά τρόφιμα 15,6%. Το εντυπωσιακότερο όλων όμως είναι οι τιμές στα φρούτα: Αύξηση 10,7% σε σχέση με πέρυσι. Αλλά… κατά 28,8% (!) μέσα σε μόλις έναν μήνα, δηλαδή τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο του 2023.