Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, συζητήθηκε, την Πέμπτη 26/01/2023, το ζήτημα της νομιμοποίησης των servicers να διενεργούν πράξεις εκτέλεσης κατά των Δανειοληπτών και, κυρίως, η τύχη των ιδιοκτητών αριθμού 700.000 ακινήτων, αξίας τουλάχιστον 45 Δις ευρώ, που τα κόκκινα, ενυπόθηκα δάνειά τους πουλήθηκαν από τις τράπεζες στα ξένα funds, στο 6% – 8% της ονομαστικής τους αξίας και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα, ανάλογα με τα κέφια του σημερινού τους πιστωτή, ο οποίος, προκειμένου να τους υφαρπάξει ευκολότερα την περιουσία, δεν υποβάλλει, ως έχει κατά το νόμο 4354/2015 υποχρέωση, ούτε ακόμη μια τυπική πρόταση ρύθμισης του χρέους τους.
Στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η σωστή πλευρά της ιστορίας, δλδ αυτή των Δανειοληπτών, με συμπαραστάτες τον ΔΣΑ, τους λοιπούς Δικηγορικούς Συλλόγους, το ΙΝΚΑ και τα Επιμελητήρια, υποστήριξαν ότι οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων δεν μπορεί αν είναι διάδικοι σε δίκες, αφού τα funds που αγόρασαν τα δάνεια που σήμερα αυτές διαχειρίζονται, προς τον σκοπό αυτό, εκμεταλλευόμενες τις διατάξεις του Ν 3156/2003, δεν πληρώνουν τους πάσης φύσης αναλογούντες στις μεταβιβάσεις αυτές, αλλά και σε όλες τις μεταγενέστερες αναμεταβιβάσεις τους στην δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων, άμεσους και έμμεσους φόρους, τέλη και δικαιώματα.
Επί του ζητήματος, μάλιστα, αυτού, ο Δημήτρης Σκαρίπας, κατά την αγόρευσή του, επεσήμανε, ότι, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, την 31/12/2022, ανέρχονται στα 87 Δις….

ενώ, οι φοροαπαλλαγές που εξασφάλισαν τα funds, προκειμένου, σήμερα, οι servicers να μην προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης κατά των δανειοληπτών, αλλά. αντιθέτως, να εξαντλούν όλα τα εκ του νόμου προβλεπόμενα περιθώρια για την ρύθμιση των ΜΕΔ, ανέρχονται μέχρι σήμερα στα 58,80 Δις, όπως προκύπτει από την γνωμοδότηση Τόμπρα-Βαλέττα της ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ, που προσκομίζεται στην ΟλΑΠ από τον ΔΣΑ και το ΙΝΚΑ.
Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ)
Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, στη δίκη για το ζήτημα της νομιμοποίησης των servicers σε κίνηση διαδικασιών αναγκαστικού πλειστηριασμού κατά των Δανειοληπτών, ο δικηγόρος Δημήτρης Σκαρίπας, μαζί με τον Πρόεδρο του ΔΣΑ, Δημήρη Βερβεσό, και τους εκλεκτούς συναδέλφους του, νομικούς παραστάτες που υποστήριξαν τις απόψεις και την πρόσθετη παρέμβαση του Συλλόγου του δικηγορικού σώματος, καθηγητές Νικόλαο Κλαμαρή, Ιωάννη Δεληκωστόπουλο, Πάνο Νικολόπουλο και τον δικηγόρο Γεώργιο Κοπακάκη. Παρόντες και οι σύμβουλοι του ΔΣΑ Δημήτρης Λυρίτσης και Θεόδωρος Μαντάς, ο Πρόεδρος του ΔΣ Πατρών Αθανάσιος Ζούπας και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος.
Μόνοι χαμένοι αγώνες είναι μόνον αυτοί που δεν δώσαμε. Είμαστε περήφανοι που επιλέξαμε αυτή την πλευρά της ιστορίας, με αυτούς που χρειάζονται την αρωγή μας: Με τους αδύνατους….. Και όπως έλεγε ο Σπάρτακος: Αν δεν μπορώ να τα βάλω με τους ισχυρούς/δυνατούς, τότε να διαβώ τον Αχέροντα (“flectere si nequeo superos, Acheronta movebo”)….. δήλωσε με νόημα στον ΑΠ, σύσσωμος ο ΔΣΑ.
Ο ΔΣΑ μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας στον Άρειο Πάγο σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της πλήρους Ολομελείας του Αρείου Πάγου η Πρόσθετη Παρέμβαση που άσκησε κατ´ άρθρο 90 παρ.ζ ΚωδΔικ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, υπέρ των δανειοληπτών και κατά των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds), προς υποστήριξη της 822/2022 απόφασης του Α2 Τμήματος του Αρείου Πάγου για το ζήτημα που έχει ανακύψει αναφορικά με τη νομιμοποίηση των συγκεκριμένων εταιρειών για τη διενέργεια δικονομικών πράξεων σε βάρος των δανειοληπτών. Συγκεκριμένα, όπως τεκμηριωμένα αναπτύχθηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αντίθετα από τη μέχρι τώρα πρακτική των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.), οι τελευταίες δεν διαθέτουν κατά νόμο κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση για την άσκηση διαδικαστικών εν γένει πράξεων (έκδοση διαταγής πληρωμής, επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης κλπ), στις περιπτώσεις που η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η αντίστοιχη ανάθεση της διαχείρισης προς αυτές γίνεται με βάση τις διατάξεις για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων του Ν. 3156/2003. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του και Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρη Βερβεσό,ενώ νομικοί παραστάτες ήταν ο Ομ. Καθηγητής Ν. Κλαμαρής, ο Αν. Καθηγητής, Ι. Δεληκωστόπουλος, ο Προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας του ΔΣΑ Αν. Καθηγητής, Πάνος Νικολόπουλος καθώς και οι δικηγόροι, Δ. Σκαρίπας και Γ.Κοπακάκης, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Η εκδικασθείσα παρέμβαση εντάσσεται στη συνεπή δράση του δικηγορικού σώματος, δια των θεσμικών του οργάνων, στο πλευρό των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας και των ευάλωτων νοικοκυριών.
Το δικηγορικό σώμα είναι και θα είναι παρόν για να προασπίζει το κράτος δικαίου και θα μάχεται για αυτό μέχρι την τελική δικαίωση».
Μαύρο Πρόβατο ο Αντιπρόεδρος του ΔΣΘ
Τραγική εξαίρεση, στην λάθος πλευρά της ιστορίας και κόντρα στο σύνολο των συλλογικών επιστημονικών φορέων και του νομικού κόσμου της χώρας, προφανώς επηρεασμένος από το τραπεζικό λόμπι του ΑΠΘ, στο οποίο προϊσταται η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ και Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Χαρίκλεια Απαλαγάκη, ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), Παναγιώτης Γιαννόπουλος, που συμμετείχε, κόντρα στην απόφαση του ΔΣΘ και με πρωταγωνιστικό μάλιστα ρόλο, στην ομάδα των νομικών παραστατών τραπεζών, servicers και funds.
Δείτε την παρέμβαση του Δημήτρη Σκαρίπα στο “ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΠΙΤΙ” της Παρασκευής: