Πλειστηριασμοί: 4η φορά στο σφυρί με σκόντο το “διαμάντι των Παξών”

 24/02/2024    06 : 28 : 39
bella vita
72 / 100

Για τέταρτη φορά οδηγείται στο ηλεκτρονικό σφυρί ένα ξεχωριστό ακίνητο στο δημοφιλέστατο τα τελευταία χρόνια νησί των Παξών. Το εν λόγω ακίνητο μάλιστα, με την ονομασία «Bella Vita», βρισκόταν μέχρι τα τέλη του 2022 στη λίστα του διεθνούς μεσιτικού γραφείου Greece Sotheby’s International Realty με τιμή 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον δεν περιλαμβάνεται στις προτάσεις του για τους Παξούς.

Για τέταρτη φορά
Το ακίνητο, που διαθέτει εξαιρετική θέα στη θάλασσα, από την οποία απέχει μόλις 25 μέτρα, καθώς και στον όρμο του Λογγού, βγήκε αρχικά σε πλειστηριασμό στις 20 Ιουλίου 2022, με επισπεύδουσα την Intrum, μετά από κατάσχεση για ποσό 266.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης). Η αρχική τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 1.062 εκατ. ευρώ, αλλά κατόπιν προσφυγής του οφειλέτη αυξήθηκε σε 1,47 εκατ. ευρώ.

Σε αυτόν τον «πήχη» βγήκε στο σφυρί, αλλά ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε «ελλείψει πλειοδοτών». Ακολούθησε στις 5 Οκτωβρίου 2022 ο δεύτερος πλειστηριασμός με τιμή εκκίνησης και πάλι 1,47 εκατ. ευρώ, που και αυτός ήταν άγονος. Στις 16 Νοεμβρίου 2022 χτύπησε για τρίτη φορά το σφυρί με την τιμή εκκίνησης μειωμένη κατά 20%, στα 1,17 εκατ. ευρώ. Και πάλι όμως δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον.

Μετά από έναν χρόνο και πλέον, τώρα ο επαναληπτικός πλειστηριασμός έχει οριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, εκτός εάν μεσολαβήσουν κινήσεις για την αναστολή του, με τιμή πρώτης προσφοράς στις 955.500 ευρώ, δηλαδή μειωμένη κατά 35% σε σχέση με την αρχική (των 1,47 εκατ. ευρώ).

BELLA VITA 3

Η ανατροπή μέσω δικαστηρίου
Όπως προαναφέρθηκε, η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς, με βάση έκθεση εκτίμησης του Οκτωβρίου 2021, είχε οριστεί στα 1.062.000 ευρώ. Αυτή όμως αυξήθηκε στα 1,47 εκατ. ευρώ μετά από προσφυγή του ιδιοκτήτη του ακινήτου. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κέρκυρας, στις 29 Ιουνίου 2022, «η περιοχή του Λογγού Παξών παρουσιάζει από ετών έντονη τουριστική ανάπτυξη, καθώς η γραφικότητά της προσελκύει υψηλού εισοδηματικού επιπέδου τουρισμό.

Τα προς πώληση ακίνητα στην περιοχή είναι ελάχιστα, η δε ζήτηση υπερβαίνει σαφώς την προσφορά. Περαιτέρω, η αύξηση της αρτιότητας στα 10.000 τ.μ. για γήπεδα εκτός οικισμού μετά την 31-3-2011, έχει εκτοξεύσει τις αξίες σε γήπεδα με αρτιότητα μικρότερη των 10.000 τ.μ. τα οποία προϋφίστανται της 31-3-2011. Για τον λόγο αυτόν, οι τιμές των ακινήτων στην περιοχή δεν έχουν ουσιαστικά επηρεαστεί από την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα ή την πανδημία του κορωνοϊού».

Επιπλέον, στην απόφαση αναφερόταν ότι το επίδικο ακίνητο μαζί με την όμορη ιδιοκτησία (συνολικού εμβαδού 440 τ.μ.) προσφέρονταν (εκείνη την περίοδο) προς πώληση στην τιμή των 2,8 εκατ. ευρώ από συγκεκριμένο κτηματομεσιτικό γραφείο (Sotheby’s), ήτοι προς 6.364 €/τ.μ. Παράλληλα, προσκομίστηκε άλλη έκθεση εκτίμησης, που προσδιόριζε την εμπορική αξία του ακινήτου στο ποσό των 3,1 εκατ. ευρώ.

Έτσι, το δικαστήριο έκρινε ότι, «εν όψει της μοναδικότητας της θέσης του, της έκτασης αυτού, της αυτοτέλειάς του, του χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου, της πολύ καλής συντήρησής του και της δυνατότητας χρήσης του είτε ως τουριστικής, είτε ως ιδιωτικής κατοικίας», η εμπορική αξία του πιθανολογείται ότι ανέρχεται στο ποσό των 1,47 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}