Πλειστηριασμοί: Στο «σφυρί» πάνω από 14.000 ακίνητα τους επόμενους μήνες

 14/06/2024    12 : 04 : 13
πλειστηριασμοι
70 / 100

Για τους επόμενους 10 μήνες αναμένεται να έρθουν 14.000 νέοι πλειστηριασμοί με μία συνολική αξία ακινήτων 1,35 δισ. ευρώ, ενώ η μέση αξία ακινήτου είναι στις 109 χιλιάδες ευρώ. Παρ’ όλ’ αυτά, από τη συλλογή των δεδομένων, προκύπτει ότι είναι μικρό το ποσοστό των πλειστηριασμών που καταλήγουν επιτυχώς, φτάνοντας κοντά στο 13%. Είναι ενδεικτικό ότι στο πρόσφατο παρελθόν και για το προηγούμενο διάστημα της περιόδου των τελευταίων 18 μηνών, από τα 95.906 ακίνητα που έχουν βγεί στο ηλεκτρονικό «σφυρί», αξίας 11,5 δισ. ευρώ, μόλις 13.000 έχουν καταλήξει επιτυχώς, με μία συνολική αξία που αντιστοιχεί σε 1,5 δισ. ευρώ.

Μεταδίδει το newmoney.gr

Τα στοιχεία αποκάλυψε από το βήμα του συνεδρίου ακινήτων της Prodexpo, ο κ. Αντώνης Μαρκόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Prosperty, της γνωστής εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών ακινήτων με έμφαση την τεχνολογία και τη συλλογή δεδομένων.

Σύμφωνα με τον ίδιο «πρόκειται για μία ιδιαίτερη αγορά, όπου είναι πολύ μικρό, κοντά στο 13% το ποσοστό των προγραμματισμένων πλειστηριασμών που καταλήγουν επιτυχώς αφού το ευρύ κοινό δε συμμετέχει εύκολα. Αυτό οφείλεται σε τρείς βασικούς λόγους: Καταρχάς στο ταμπού που υπάρχει γύρω από την όλη διαδικασία, δεύτερον στο θέμα της χρηματοδότησης δεδομένου ότι ο δυνητικός αγοραστής θα πρέπει να έχει άμεσα διαθέσιμα τα χρήματα και τρίτον στο ότι ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά με λεπτομέρειες το ακίνητο».

Ο κ. Μαρκόπουλος έκανε εκτενή αναφορά παρουσιάζοντας δεδομένα της αγοράς για την παλαιότερη περίοδο από το 2020 και μετά μέχρι σήμερα αλλά και τους επόμενους μήνες:

-Ειδικότερα, από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν βγει συνολικά 148.000 προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί ακινήτων, με μία συνολική αξία στα 18,3 δισ. ευρώ, ενώ η μέση αξία ακινήτου είναι στις 128.000 ευρώ. Οι πλειστηριασμοί που έχουν καταλήξει επιτυχώς αντιστοιχούν μόλις σε 19.200, νούμερο που αντιστοιχεί στο 12,9% επί του συνόλου. Σημειωτέον ότι η περίοδος αυτή περιλαμβάνει και τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, όπου η διαδικασία ήταν ακόμη πιο δυσχερής.

-Για την περίοδο ειδικά των τελευταίων 18 μηνών, οι διαδικασίες έστω κι αν έχουν επιταχυνθεί, οι επιτυχείς πλειστηριασμοί παραμένουν χαμηλά ως ποσοστό επί του συνόλου, αφού από το συνολικό νούμερο των 95.906 πλειστηριασμών, οι 13.000 έχουν καταλήξει επιτυχώς με μία αξία 1,5 δισ. ευρώ. Η συνολική αξία των αρχικά προγραμματισμένων πλειστηριασμών αντιστοιχεί σε 11,5 δισ. ευρώ, ενώ η μέση αξία ακινήτου ήταν στις 120 χιλιάδες.

Σε μία εκτίμηση για το πώς προβλέπεται να κινηθεί συνολικά η αγορά ακινήτων, με βάση τα στοιχεία από την πλατφόρμα της Prosperty ο κ. Μαρκόπουλος διαπιστώνει ότι «υπάρχει σημαντική ζήτηση. Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην προσφορά ακινήτων και κυρίως για καλά τιμολογημένα ακίνητα. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει σωστή τιμολόγηση ακινήτων. Συνοπτικά, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων και του υψηλού κόστους, υπάρχει υψηλή ζήτηση γιατί το ακίνητο παραμένει ασφαλές καταφύγιο».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ανάγκη να διευρυνθεί το κομμάτι της συλλογής και της εξαγωγής δεδομένων. «Πολλοί συζητούν για τις τιμές των ακινήτων. Όταν υπάρχουν τα δεδομένα η αγορά εξορθολογίζεται από μόνη της. Πρέπει να πιέσουμε την κυβέρνηση στην κατεύθυνση να ανοίξει τα δεδομένα. Στην ΑΑΔΕ, αλλά και αλλού, υπάρχουν δημόσιοι φορείς με δεδομένα που πρέπει να τα ανοίξουν».

………………………………………………………….

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για όλους τους Δανειολήπτες !!!

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_92.html

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΛΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_55.html

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ & ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_93.html

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html

STOP SERVICERS & FUNDS

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html

2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ – ΕΚΟΥΣΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΙΚΡΟΥ & ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2.html

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}