Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί κτίρια της ιστορικής εφημερίδας της Λάρισας “Ελευθερία”

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί αναμένεται να βγουν, εφόσον δεν υπάρξει κάποια προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας, κτίρια όπου στεγάζονται οι δραστηριότητες του δημοσιογραφικού οργανισμού “Ελευθερία” Λάρισας.
Μεταδίδει το capital.gr
Όπως αναφέρεται στο απόσπασμα κατασχετήριας έκθεσης, ο πλειστηριασμός στρέφεται εις βάρος της Δανάης Δηµητρακοπούλου, χήρας του Παναγιώτη Δηµητρακοπούλου, “με την ιδιότητά της ως ομόρρυθμης εταίρου της υπό εκκαθάριση τελούσας ετερόρρυθμης εταιρίας με την επωνυμία ‘Δημητρακοπούλου Δανάη & ΣΙΑ Πρακτορείον Εφημερίδων και Περιοδικών Λαρίσης Ε.Ε.’ και όπως αυτή εκπροσωπείται νόμιμα από την οριστική δικαστική συμπαραστάτριά της Δανάη – Ισαβέλλα Δημητρακοπούλου, διορισθείσας νόμιμα δυνάμει τελεσίδικης απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Λάρισας”. Σημειώνεται ότι η Δανάη Δημητρακοπούλου ανέλαβε τη διεύθυνση της “Ελευθερίας” το 2004, μετά τον θάνατο του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου.
Ο πλειστηριασμός έχει επισπεύδουσα την Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας κι έχει προγραμματιστεί για τις 26 Ιουνίου 2024. Η κατάσχεση επιβλήθηκε για ποσό 50.000 ευρώ, “που αποτελεί μέρος του συνολικά επιταχθέντος με την από 20-04-2023 επιταγή προς πληρωμή συνολικού ποσού 341.436,33 ευρώ και ειδικότερα μέρος της επιδικασθείσας απαίτησης (κεφαλαίου) ποσού 280.536,49 ευρώ της επισπεύδουσας”. Ως τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί το ποσό των 1.300.000 ευρώ.
Τι βγαίνει στο σφυρί
Το σφυρί αφορά συγκεκριμένα ένα οικόπεδο, εμβαδού 4.668,13 τ.μ., που βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης Λάρισας, στη συνοικία “Αβέρωφ”, και με πρόσοψη στη Λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή (παλαιά Εθνική οδός Θεσσαλονίκης Αθηνών) και στις οδούς Λουτρού, Κέδρου και Αμπελιών.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του εκτιμητή, πρόκειται για δύο ανεξάρτητα διώροφα κτίρια με υπόγειο που περιλαμβάνουν χώρους παραγωγής και γραφείων όπου στεγάζονται οι δραστηριότητες του δημοσιογραφικού οργανισμού “Ελευθερία” Λάρισας.
Η ιστορία της εφημερίδας
Η “Ελευθερία” έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη Λάρισα, το πρωινό της 19ης Οκτωβρίου 1922 ως εβδομαδιαία εφημερίδα. Δύο μήνες αργότερα (15 Δεκεμβρίου), καθιερώνεται ως καθημερινή εφημερίδα, κάτι που θεωρήθηκε μεγάλο τόλμημα, τόσο γιατί οι προηγούμενες προσπάθειες άλλων εκδοτών είχαν καταλήξει σε αποτυχία, όσο και γιατί η Λάρισα, στα χρόνια του ’20, ήταν μια μικρή επαρχιακή πόλη, με 25.000 κατοίκους – οι περισσότεροι των οποίων αναλφάβητοι. Παρ’ όλα αυτά, η νέα εφημερίδα κατορθώνει να δημιουργήσει δικούς της αναγνώστες, ν’ ανοίξει τη διαφημιστική αγορά και να διευρύνει την κυκλοφορία της σ’ ολόκληρο τον νομό.
Ιδρυτής και εκδότης της νέας εφημερίδας ήταν ο επιχειρηματίας Γιώργος Δημητρακόπουλος. Γεννημένος στο χωριό Λυκόσουρα της Μεγαλόπολης Πελοποννήσου το 1871, φτάνει στην Αθήνα σε ηλικία μόλις 9 ετών κι αρχίζει να εργάζεται ως εφημεριδοπώλης στο κεντρικό πρακτορείο Αθηναϊκών Εφημερίδων. Το 1891 μετακινείται στον Βόλο, όπου δημιουργεί τη δική του επιχείρηση – ένα μικρό πρακτορείο διανομής εφημερίδων. Το δεύτερο επιχειρηματικό άλμα γίνεται το 1909, στον Αλμυρό, με την επέκταση του πρακτορείου εφημερίδων και την ίδρυση βιβλιοπωλείου και τυπογραφείου. Το 1914 επεκτείνεται πλέον στη Λάρισα, εξαγοράζοντας το πρακτορείο εφημερίδων των αδελφών Παπακωνσταντίνου και ιδρύοντας ένα ακόμη βιβλιοπωλείο.
Ωστόσο, το μεγάλο επίτευγμα του Γιώργου Δημητρακόπουλου ήταν η έκδοση της “Ελευθερίας”. O Γιώργος Δημητρακόπουλος πέθανε πλήρης ημερών, το 1967, σε ηλικία 96 ετών.
Το 1935, τη διεύθυνση της “Ελευθερίας” αναλαμβάνει ο πρωτότοκος γιος του Γιώργου Δημητρακόπουλου, Βασίλης. Μόλις 25 ετών και πτυχιούχος της Νομικής, ο Βασίλης Δημητρακόπουλος, ανανεώνει τον τεχνολογικό εξοπλισμό, εκσυγχρονίζει τη σελιδοποίηση και εμπλουτίζει τη θεματολογία (κυρίως με θέματα κουλτούρας), επιτυγχάνοντας κυκλοφοριακή άνοδο. Ωστόσο, αυτή η πορεία ανακόπηκε το 1941, με την εισβολή των Γερμανών. Η “Ελευθερία” και ο “Ημερήσιος Κήρυκας” -η άλλη εφημερίδα της Λάρισας- εκδίδονται πλέον υπό τον κοινό τίτλο “Λαρισαϊκός Τύπος”, και ο Βασίλης Δημητρακόπουλος αναγκάζεται να μετακομίσει στην Αθήνα, αναπτύσσοντας εκεί άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Μετά την απελευθέρωση, αρχίζει να έχει ενεργό συμμετοχή ο δεύτερος γιος του Γιώργου Δημητρακόπουλου, ο Παναγιώτης. O Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, γεννήθηκε στον Βόλο, αλλά εγκαταστάθηκε στη Λάρισα από τα παιδικά του χρόνια. Από το 1945 (που ανέλαβε την εφημερίδα), μέχρι τον θάνατό του, (τον Ιούλιο του 2004, σε ηλικία 88 χρόνων), ήταν αυτός που συνέδεσε το όνομά του με τα μεγαλύτερα άλματα της “Ελευθερίας”. Ήταν ο πρώτος εκδότης της επαρχίας που πέρασε την εφημερίδα του από την τυπογραφία στη λινοτυπία (1951) και από τη λινοτυπία στη φωτοστοιχειοθεσία και την όφσετ εκτύπωση (1981). Αλλά και από τους πρώτους εκδότες που εκσυγχρόνισε την εφημερίδα του, με την ηλεκτρονική τεχνολογία (1992) – ανανεώνοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα τον εξοπλισμό της.
Το 1986 η “Ελευθερία” μετατρέπεται σε Δημοσιογραφικό Οργανισμό και υλοποιεί σημαντικά εκδοτικά βήματα. Το πρώτο βήμα γίνεται με την έκδοση του μηνιαίου έγχρωμου περιοδικού ποικίλης ύλης “Θεσσαλικές Επιλογές”, τον Οκτώβριο του 1986, ενώ ακολούθησαν κι άλλα περιοδικά, όπως ο “Reporter”, Ο “Πολιτισμός” και το “Εις Υγείαν”.
Μετά τον θάνατο του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου, τη διεύθυνση της “Ελευθερίας” ανέλαβε η σύζυγός του, Δανάη Δημητρακοπούλου.