Πλειστηριασμοί σε όλη τη χώρα και οργή για την απόφαση του Άρειου Πάγου

 23/06/2024    07 : 16 : 15
πλειστηριασμοι
68 / 100

Τρ. Αλεξιάδης: Έγινε ο πρώτος πλειστηριασμός κατοικίας μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου

Ότι έγινε ήδη ο πρώτος πλειστηριασμός κατοικίας μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου αποκάλυψε στο ραδιόφωνο του Alpha, ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Τρύφων Αλεξιάδης.

«Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα σωστό μέτρο για την εξασφάλιση της διαφάνειας» τόνισε και επισήμανε πως «κανένα κόμμα δεν έχει στο πρόγραμμά του την κατάργησή του» και συμπλήρωσε: «Σε ό,τι αφορά το ιδιωτικό χρέος δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εμείς κάναμε πολλά πράγματα και σώσαμε την πρώτη κατοικία…». Προκάλεσε δε όποιον υποστηρίζει το αντίθετο να φέρει συγκεκριμένα στοιχεία.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ολοκληρώσουμε το θεσμικό πλαίσιο το οποίο είχαμε ξεκινήσει, με το οποίο είχαμε ακόμη και διαγραφή βασικής οφειλής προς το δημόσιο σε ορισμένες περιπτώσεις και πολλές δόσεις. Αυτό έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως και πολλά άλλα θετικά μέτρα».

Οι πλειστηριασμοί ξεκίνησαν στην Πρέβεζα – Στο σφυρί σπίτι 40 τμ στον Ελαιώνα

Ένα σπίτι 40 τμ στον Ελαιώνα, στην Πρέβεζα, βγαίνει σε πλειστηριασμό από την CEPAL, για δάνειο στην Alpha Bank. Όπως αναφέρει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πρέβεζας, πρόκειται για ένα οικόπεδο που είχε δοθεί σε πρόγονο της ιδιοκτήτριας, κατά την ανταλλαγή πληθυσμών.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ διατείνεται ότι ο Άρειος Πάγος έλαβε την απόφαση που ανοίγει το δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς και όχι η ίδια. Αφού δεν έπραξε το παραμικρό για να αλλάξει το ισχύον νομικό πλαίσιο για τέτοιου είδους εταιρείες-αρπακτικά που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015, με τον πτωχευτικό νόμο 4738/2020 η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε κάθε διάταξη προστασίας της κυριότητας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών, δίνοντας τους ως μόνη διέξοδο την παραμονή τους σε αυτή ως μισθωτές» αναφέρει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και προσθέτει: «όλων των αποχρώσεων οι μνημονιακές κυβερνήσεις βοήθησαν τις τράπεζες να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια πουλώντας τα σε funds με έδρα στο εξωτερικό και την είσπραξη την ανέλαβαν οι εταιρείες servicers, πολλές εκ των οποίων ιδρύθηκαν από τις τράπεζες και στελεχώθηκαν με κορυφαία στελέχη τους».

Σημειώνει τέλος ότι «μοναδικός δρόμος για να προστατευτεί η λαϊκή κατοικία και περιουσία είναι ο δρόμος του μαζικού λαϊκού κινήματος. Το εργατικό κίνημα, το κίνημα στις γειτονιές πρέπει να πρωτοστατήσουν στον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας».

«Σοκ» στους δανειολήπτες των επιχειρήσεων, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου

Τεράστιο ντόμινο εξελίξεων αλλάζοντας τα δεδομένα σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, σε μια περίοδο με τον πληθωρισμό στα ύψη, τονίζει η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ο.Ε.ΕΣ.Π) πως θα προκαλέσει η απόφαση βόμβα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με την οποία δόθηκε στις εταιρείες διαχείρισης υποχρεώσεων, τους λεγόμενους «servicers», το «πράσινο φως» και η νόμιμη δυνατότητα να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό funds που έχουν αγοράσει «πακέτα» κόκκινων δανείων.

«Η «επόμενη μέρα» της απόφασης θα φέρει χιλιάδες ακίνητα – πρώτες κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους- να βγαίνουν προς πλειστηριασμό, αφού οι δανειολήπτες δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό ένδικο μέσο ανακοπής ή καθυστέρησης. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παρόλο που χάνει περίπου 53 δις από φόρους -αφού τα funds δεν θα φορολογηθούν στην Ελλάδα αλλά στις χώρες που έχουν δηλώσει ως έδρα- συνεχίζει να κωφεύει και απλά να παρακολουθεί στο «κολοσσαίο» τα λιοντάρια να κατασπαράζουν τους διάφορους ατυχείς πολίτες, επιχειρηματίες και όχι τους μπαταχτσήδες, όπως τους αποκαλεί.

Μετά από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των συστημικών τραπεζών από το κράτος, με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, ο δανειολήπτης χάνει το ακίνητό του για ένα μικρό χρέος και οι υπόλοιποι κρίκοι της αλυσίδας – τράπεζα, fund, servicer- απλά κερδοσκοπούν. Σημειώνουμε δε, ότι πέρα από τα «κόκκινα δάνεια» και τον κίνδυνο οι servicerς να χτυπήσουν άμεσα το σφυρί του πλειστηριασμού, υπάρχει και ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς επισφαλειών εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων.

Η κυβέρνηση οφείλει να πατήσει φρένο και να προστατεύσει τον αδύναμο δανειολήπτη, με αποδεδειγμένη αδυναμία, αλλά και τα δικά της συμφέροντα καθώς και να πιέσει τις τράπεζες να κινηθούν έγκαιρα και να ρυθμίσουν με ρεαλιστικούς και βιώσιμους όρους τις οφειλές. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεσα ένα νέο προστατευτικό πλαίσιο για τους οφειλέτες, το οποίο θα περιέχει την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης. Επίσης, ανεξάρτητα από την απόφαση του Αρείου Πάγου πρέπει άμεσα να βελτιωθεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών με αύξηση του ετήσιου ατομικού ορίου εισοδήματος για τους ευάλωτους στα 12.000 ευρώ (συν 5.000 ευρώ για τη σύζυγο και 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο) και υποχρέωση των funds να δέχονται την προτεινόμενη ρύθμιση χωρίς να έχουν το δικαίωμα άρνησης, καθώς μόνο έτσι θα καταστεί πιο ευέλικτος και αποτελεσματικός.

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει το επείγον της διευθέτησης του θέματος και όχι να νίπτει τας χείρας της, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα σε μαζικούς πλειστηριασμούς, αγνοώντας ότι οι δανειολήπτες βρίσκονται μια ανάσα από την απώλεια της περιουσίας τους. Η εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας αλλά και για την οικονομία της χώρας μας».

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}