Πλειστηριασμοί: Πυρ ομαδόν κατά Αρείου Πάγου από Κατσέλη στην Πάτρα

Κυριακή 09/12/2023    01 : 27 : 48
κατσελη
62 / 100

Θορυβημένος είναι ο νομικός κόσμος της χώρας από την πρωτοφανή ταχύτητα με την οποία η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κατέληξε με διαδικασίες εξπρές στην απόφαση να δώσει «πράσινο φως» στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers) να διενεργούν πλειστηριασμούς, χωρίς καν να έρχονται σε διαβούλευση με «κόκκινους» δανειολήπτες, για την επίτευξη κάποιας βιώσιμης ρύθμισης.

Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης στην εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών, με βασική ομιλήτρια την ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ και πρώην υπουργό Οικονομικών Λούκα Κατσέλη, η οποία μίλησε ανοικτά για προειλημμένη απόφαση, η οποία είχε προαναγγελθεί από τον περασμένο Νοέμβριο στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Η κυρία Κατσέλη τόνισε ότι η πρωτοφανής σπουδή (μέσα σε 8 ημέρες), με την οποία η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εξέδωσε την απόφασή της, αλλά και η προαναγγελία της επικείμενης απόφασης, κλονίζει ακόμα περισσότερο την ήδη κλονισμένη εμπιστοσύνη του πολίτη στην ανεξαρτησία και στον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου στην πραγματικότητα αποδέχεται τον συνδυασμό δύο διαφορετικών νόμων από τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων (Ν. 3156/2003 και Ν. 4354/15) για να διενεργούν πλειστηριασμούς, εξέλιξη η οποία θα έχει αρνητικές θεσµικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Οπως εξήγησε η κυρία Κατσέλη:

-Ανοίγει ο δρόμος για να εκτελεστούν 120.000-140.000 πλειστηριασμοί τα επόμενα 2 έτη, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και αβέβαιη χρονική περίοδο, όπου τα περισσότερα νοικοκυριά πλήττονται από την ακρίβεια, τις αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια, τα υψηλότερα επιτόκια κ.λπ.

– Το ελληνικό Δημόσιο θα χάσει έσοδα της τάξης των 59 δισ. ευρώ περίπου από φόρους και τέλη που θα έπρεπε να πληρωθούν, καθώς οι εταιρείες θα έχουν 14 φοροαπαλλαγές.
– Οι οφειλέτες θα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, ακόμα και την πρώτη κατοικία, χωρίς να έχουν κληθεί να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ή να διαπραγματευθούν με την εταιρεία για πιθανή επαναγορά.
– Η αγορά απαιτήσεων από τις τράπεζες και η εκτέλεσή τους από τις εταιρείες, γίνονται υπό καθεστώς αδιαφάνειας, και με τον τρόπο αυτό οδηγούμαστε σε μια μεγάλη αναδιανομή πλούτου από ευάλωτα νοικοκυριά και Ελληνες φορολογούμενους σε νομικά πρόσωπα, η πλειοψηφία των οποίων έχει έδρα στο εξωτερικό και μετοχικό κεφάλαιο που σπάνια ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

Η κυρία Κατσέλη αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη αύξηση του ιδιωτικού χρέους, που σε συνδυασμό με το δημόσιο χρέος, αποτελούν ακόμα βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας γι’ αυτό, όπως είπε, απαιτείται η υλοποίηση μιας συνολικής και συνεκτικής πολιτικής ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα περιλαμβάνει όχι μόνο ένα νέο πτωχευτικό κώδικα, στη βάση των αρχών του Ν.3869/2010 (Νόμος Κατσέλη), αλλά και ένα δεσμευτικό κώδικα δεοντολογίας για τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης από την Τράπεζα της Ελλάδος, που θα θέτει κανόνες διαχείρισης και ρύθμισης, διαδικασίες, χρονοδιαγράμματα και κυρώσεις μη συμμόρφωσης.

Αθανάσιος Ζούπας: Μείναμε έκπληκτοι

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα ο ειρηνοδίκης Γρηγόριος Κομπολίτης και ο πρώην γεν. γραμματέας καταναλωτή Δημήτριος Σπυράκος, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Αθανάσιος Ζούπας, άφησε αιχμές για την ταχύτητα με την οποία ελήφθη η απόφαση του Αρείου Πάγου, αλλά και για την παραβίαση της μυστικότητας της διαδικασίας. Είπε μεταξύ άλλων: «Μείναμε έκπληκτοι, όταν μέσα σε μόλις οκτώ μέρες όλη η Ελλάδα έμαθε το αποτέλεσμα της μυστικής, διερωτώμενος. Εάν δεν μπορεί να τηρηθεί η μυστικότητα της διάσκεψης από τους δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, πως θα μπορεί να παραμείνει μυστική η προδικασία; Και αν υπάρχει παραβίαση της μυστικότητας της προδικασίας, τότε θα ελεγχθεί π.χ. ο ανακριτής από ποιον; Από κάποιον από τους αρεοπαγίτες που μετείχαν στη μυστική συνεδρίαση, της οποίας το αποτέλεσμα διέρρευσε;».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κατέληξε, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης. «Τα φαντ θα προσπαθήσουν να επισπεύσουν τους πλειστηριασμούς, να πάρουν τα χρήματα και να φύγουν» αφού θα εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}