Πλειστηριασμοί: Περίμεναν τις εκλογές για να ξεμπλοκάρει…το πλιάτσικο! Χαμός σε όλη την Ελλάδα!

 15/07/2024    08 : 21 : 40
pleisthriasmoi 1
69 / 100

Θεσσαλονίκη: Επανέρχονται με φόρα οι πλειστηριασμοί ακινήτων – Πέντε κάθε μέρα τον Ιούλιο

«Περιμένουμε τώρα που διεξήχθησαν οι εκλογές μήπως και ξεμπλοκάρει η κτηματαγορά… Οι επενδυτές είναι μουδιασμένοι το τελευταίο διάστημα», σχολιάζει μιλώντας στη Voria.gr μεσίτης που δραστηριοποιείται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο κομμάτι του retail και διαπιστώνει πως το τελευταίο διάστημα επικρατεί μία παγωμάρα στην κτηματαγορά, φαινόμενο, ωστόσο, σύνηθες σε προεκλογικές περιόδους.

Πέρα όμως από τον αναμφίβολα φυσιολογικό διακαή πόθο των ανθρώπων της αγοράς ακινήτων να ξαναμπεί το real estate σε κανονικότητα, το σίγουρο είναι πως επανέρχονται δριμύτεροι οι πλειστηριασμοί ακινήτων μετά από τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Για τον Ιούλιο είναι προγραμματισμένοι περίπου 150 πλειστηριασμοί στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ήτοι περίπου 5 φορές την ημέρα, είναι προγραμματισμένο να χτυπά το ηλεκτρονικό σφυρί.

Όπως προκύπτει από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction, για τον Ιούλιο, μετά από ένα σχετικό πάγωμα των πλειστηριασμών, κυρίως για μικρής αξίας ακίνητα, που ξεκίνησε από τον Απρίλιο, λόγω του πρώτου γύρου των εθνικών εκλογών, επανέρχονται δυναμικά, με τον κατάλογο των ακινήτων να περιλαμβάνει κυρίως κατοικίες αλλά και αποθήκες, καταστήματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια.

Όπως λένε μεσίτες, το γεγονός πως βγαίνουν στο σφυρί εκατοντάδες κατοικίες το επόμενο διάστημα, αναμένεται να αυξήσει κατά τι το ελλιπές απόθεμα που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη, ενώ όπως σημειώνουν επικαλούμενοι δικές τους πηγές προερχόμενες από funds, σύντομα θα υπάρξει τσουνάμι πλειστηριασμών αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των διαθέσιμων ακινήτων.

Σημειώνεται από την αρχή του έτους και μέχρι τις 15 Απριλίου για τη Θεσσαλονίκη είχαν προγραμματιστεί 1.580 πλειστηριασμοί και ολοκληρώθηκαν 181, εκ των οποίων για τους 125 επισπεύδουσες ήταν τράπεζες ή εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Σημειώνεται πως 104 ακίνητα εξ αυτών αφορούσαν κατοικίες.

Σημειώνεται πως για το σύνολο του έτους έχουν προγραμματιστεί σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης 14.562 πλειστηριασμοί και προστίθενται και νέοι συνεχώς. Από αυτούς οι 10.290 έχουν ως επισπεύδουσες τράπεζες, εκ των οποίων οι 4.599 αφορούν κατοικίες.

Τα δεδομένα προκύπτουν από επεξεργασία των στοιχείων της πλατφόρμας e-auction, την οποία έκανε το iMEdD Lab, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει τη διαχρονική εξέλιξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στη χώρα μας από το 2018 (σ.σ. τον Φεβρουάριο του 2018 ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί) μέχρι και σήμερα.

«Στην αγορά της Θεσσαλονίκης υπάρχουν λίγα καλά ακίνητα. Με την αύξηση των πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα θα βγει στην αγορά σημαντικός αριθμός κατοικιών» σχολιάζει μεσίτης που ασχολείται με το οικιστικό κομμάτι, υπογραμμίζοντας πως οι τιμές των διαμερισμάτων θα αρχίσουν να πέφτουν μόνο αν υπάρξει ικανό απόθεμα που θα καλύπτει τις ανάγκες των ενδιαφερομένων, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, για να ισορροπήσει η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης θα χρειαστεί τουλάχιστον μια πενταετία.

Όπως λένε, πάντως, γνώστες των διαδικασιών για τους πλειστηριασμούς, οι servicers δεν έχουν ως πρώτη επιλογή τούς πλειστηριασμούς, καθώς κοστίζει σε χρόνο και κυρίως σε χρήμα, αφού για ένα δάνειο ύψους 100.000 ευρώ τα έξοδα αναγκαστικής είσπραξης ανέρχονται περίπου σε 15.000 ευρώ. Και για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης, από την έκδοση διαταγής πληρωμής μέχρι τον πλειστηριασμό, απαιτούνται 2-3 χρόνια.

Σημειώνεται πως πανελλαδικά περί τους 58.600 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς έχουν ολοκληρωθεί συνολικά από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως τις 15 Απριλίου 2023. Υπολογίζεται ότι το 82,2% των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Από τους διεξαχθέντες πλειστηριασμούς, οι οποίοι έχουν κινηθεί με εμπλοκή τραπεζών, το 75,8% ήταν εναντίον φυσικών προσώπων.

Πλειστηριασμοί: Στο “στόχαστρο” ξενοδοχείο στην Ξάνθη, σούπερ μάρκετ στην Ελασσόνα και επαγγελματικό ακίνητο στον Ελαιώνα

Στο στόχαστρο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών παραμένει το μεγάλο επαγγελματικό ακίνητο της Sotris Τεχνική ΑΤΕΒΕ στον Ελαιώνα και το ξενοδοχείο “Natassa” στην Ξάνθη, ενώ η πτωχευμένη Σούπερ Μάρκετ Λάρισα ΑΒΕΕ βλέπει ένα ακόμη ακίνητό της στην πλατφόρμα.

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Το σούπερ μάρκετ στην Ελασσόνα

Για τις 5 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό το ακίνητο της Σούπερ Μάρκετ Λάρισα ΑΒΕΕ, η οποία από το 2015 τελεί υπό πτώχευση και εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει σταδιακά η διαδικασία του πλειστηριασμού των περιουσιακών της στοιχείων.

Ο νέος πλειστηριασμός έχει τιμή εκκίνησης τα 242.195 ευρώ και αφορά ένα ισόγειο κατάστημα, μεικτής επιφανείας 483,29 τ.μ. και καθαρής επιφανείας 478,36 τ.μ. (σύμφωνα με τον τίτλο ιδιοκτησίας) και καθαρής επιφανείας 468,06 τ.μ. (σύμφωνα με την οικοδομική άδεια), που αποτελείται από τον ισόγειο χώρο, δύο W.C, και κλιμακοστάσιο προς έναν ενιαίας λειτουργικότητας υπόγειο αποθηκευτικό χώρο, καθαρής επιφανείας 210,00 τ.μ. (σύμφωνα με τον τίτλο ιδιοκτησίας) και 193,38 τ.μ. (σύμφωνα με την οικοδομική άδεια), με 598,70/1000 συνιδιοκτησίας εξ αδιαιρέτου επί του όλου γωνιακού οικοπέδου, που βρίσκεται στην Ελασσόνα και έχει έκταση 711,60 τ.μ. και πρόσοψη επί των οδών 1ης Μεραρχίας αρ. 69 και Γ. Τζαχείλα.

Επίσης, για τις 5 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί ένας ακόμη πλειστηριασμός εις βάρος της Σούπερ Μάρκετ Λάρισα ΑΒΕΕ, με τιμή εκκίνησης τα 25.500 ευρώ, ο οποίος αφορά μηχανολογικό εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 40 μη αξιοκίνητα οχήματα-φορτηγά και κινητό εξοπλισμό σούπερ μάρκετ (ψυγεία, ράφια, χώροι αποθήκευσης τροφίμων κ.ά.). Λόγω της κατάστασης του παραπάνω μηχανολογικού εξοπλισμού και της αδυναμίας επισκευής του, η αξία του περιορίζεται στο κόστος των ανταλλακτικών (αξία σκραπ).

Το ακίνητο της Sotris

Καινούριους ιδιοκτήτες θα αναζητήσει -για τρίτη φορά- το μεγάλο ακίνητο επί της συμβολής των οδών Πέτρας και Ιεράς οδού αρ. 159, στον Ελαιώνα, που ανήκει στην Sotris Τεχνική ΑΤΕΒΕ, η οποία δεν σχετίζεται με τα εμπορικά καταστήματα ένδυσης.

Ο νέος πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 19 Ιουλίου κι έχει επισπεύδουσα την Qquant Master Servicer ΑΕΔΑΔΠ. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο προηγούμενοι πλειστηριασμοί είχαν ολοκληρωθεί χωρίς πλειοδότες.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για ένα οικόπεδο 7.206,10 τ.μ. με εννέα κτίσματα, τα οποία πλειστηριάζονται ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα και ώρα, με διαφορετική τιμή 1ης προσφοράς και ιδιαίτερη για κάθε ακίνητο κατακύρωση. Οι νέες -μειωμένες- τιμές πρώτης προσφοράς ξεκινούν από τα 33.025,60 ευρώ και φτάνουν τα 2.437.519,20 ευρώ.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για εννέα οριζόντιες ιδιοκτησίες: αποθήκη 1 υπογείου επιφάνειας 185,78 τ.μ., αποθήκη 2 υπογείου επιφάνειας 167,34 τ.μ., κατάστημα 1 ισογείου 1.680,23 τ.μ., κατάστημα ΙΣ.3 (μελλοντική) ισογείου επιφάνειας 1.110,62 τ.μ., γραφείο 1 πρώτου ορόφου επιφάνειας 192,31 τ.μ., γραφείο 2 πρώτου ορόφου επιφάνειας 170,13 τ.μ., γραφείο 3 (μελλοντική) πρώτου ορόφου επιφάνειας 1.096,11 τ.μ., γραφείο 1 δευτέρου ορόφου (μελλοντική) επιφάνειας 192,31 τ.μ., γραφείο 2 δευτέρου ορόφου (μελλοντική) επιφάνειας 170,13 τ.μ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτίμησης, στο οικόπεδο υπάρχουν δύο κτίρια, ένα ισόγειο κτίριο, που αυτή την στιγμή λειτουργεί σαν σούπερ μάρκετ “Lidl”, και ένα διώροφο κτίριο, που έχει την επωνυμία “Poliservice”. Τα κτίρια που εντοπίστηκαν είναι καλής κατάστασης συντήρησης και διαθέτουν διαμορφωμένες προσόψεις και σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό στο ΓΕΜΗ, η εταιρεία Sotris, της οποίας η δραστηριότητα ξεκίνησε το 1945, εμφάνισε το 2021 κύκλο εργασιών 457.926,43 ευρώ έναντι 878.719,78 ευρώ της προηγούμενης χρήσης, ήτοι μειωμένο κατά 48%. Η εταιρεία είδε επίσης τις ζημίες μετά φόρων να διευρύνονται σε 3.226.959,80 ευρώ, από ζημίες 461.727,09 ευρώ το 2020. Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας διαμορφώνονταν στο ποσό των 15,61 εκατ. ευρώ.

Το ξενοδοχείο “Natassa”

Ξανά αντιμέτωπο με το ηλεκτρονικό σφυρί θα βρεθεί στις 19 Ιουλίου το ξενοδοχείο τριών αστέρων “Natassa” στην Ξάνθη, με την τιμή εκκίνησης να έχει μειωθεί στο 1,6 εκατ. ευρώ, από 2 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, ο πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Do Value Greece, που στρέφεται κατά της “Αναστασιάδης ΑΒΕΕ Ξενοδοχειακές και Εμπορικές Επιχειρήσεις”, αφορά ένα γήπεδο έκτασης 8.951,00 τ.μ., κατά το κτηματολόγιο 7.283,08 τ.μ, το οποίο βρίσκεται στη θέση “Ιντζιρίκ” της αγροτικής περιοχής Χρύσας του Δήμου Ξάνθης. Εντός του ανωτέρω γηπέδου υφίστανται κτίσματα, συγκεκριμένα ένα συγκρότημα τριών ισογείων καταστημάτων και ένα τετραώροφο ξενοδοχείο με υπόγειο. Τα τρία καταστήματα έχουν συνολικό εμβαδόν 1.346,36 τ.μ. Τα δυο καταστήματα χρησιμεύουν ως αντιπροσωπεία αυτοκινήτων εμβαδού περίπου 825 τ.μ., το τρίο ως πρατήριο καυσίμων εμβαδού 140 τ.μ .

Το ξενοδοχείο είναι τριών αστέρων και περιλαμβάνει 72 δωμάτια και 151 κλίνες. Αποτελείται από υπόγειο που περιλαμβάνει WC, αποθήκη και το λεβητοστάσιο συνολικού εμβαδού (578,70τ.μ.), ισόγειο όροφο που περιλαμβάνει τη ρεσεψιόν, το μαγειρείο, το εστιατόριο, το μπαρ, το σαλόνι, το λογιστήριο, και μία αίθουσα συνεστιάσεων εμβαδού (812,70τ.μ.), πρώτο όροφο που αποτελείται από δωμάτια και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων συνολικού εμβαδού (812,70τ.μ.), δεύτερο και τρίτο όροφο που αποτελούνται από δωμάτια συνολικού εμβαδού (812,70τ.μ.) ο κάθε όροφος αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

…………………………………………………………

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για όλους τους Δανειολήπτες !!!

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_92.html

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΛΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_55.html

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ & ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_93.html

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html

STOP SERVICERS & FUNDS

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html

2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ – ΕΚΟΥΣΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΙΚΡΟΥ & ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2.html

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}