Πλειστηριασμοί: Νέα σφυριά για «Μηχανική» και Μονή «Εμμαούς»

 22/09/2023    02 : 39 : 29
πλειστηριασμοι1
67 / 100

Πλειστηριασμοί: Με νέα σφυρά δίνουν το «παρών» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα το επόμενο διάστημα δύο γνώριμες περιπτώσεις, αυτή της εταιρείας «Μηχανική» συμφερόντων της οικογένειας Εμφιετζόγλου, καθώς και εκείνη του «Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου η Ανάστασις του Χριστού» και τον ειδικό τίτλο «Εμμαούς»

Τα γραφεία της Μηχανικής στην Κομοτηνή
Στην περίπτωση της Μηχανικής αφορά δύο γραφειακούς χώρους της εταιρείας σε ακίνητο στην Κομοτηνή, που θα βγουν στο σφυρί με επισπεύδουσα την doValue στις 20 Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, το ποσό οφειλής για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 200.000 ευρώ.

Πρόκειται ειδικότερα για μία οριζόντια ιδιοκτησία (γραφείο) του ισογείου, η οποία αποτελείται από τέσσερις χώρους-γραφεία, διάδρομο, δύο λουτρά και τους χώρους των ηλεκτρολογικών και Η/Μ εγκαταστάσεων. Έχει ωφέλιμη επιφάνεια 164,11 τ.μ., επιφάνεια κοινοχρήστων 73,01 τ.μ. και συνολική επιφάνεια 237,01 τ.μ.

Η δεύτερη αντίστοιχη οριζόντια ιδιοκτησία (γραφείο) βρίσκεται στον τρίτο όροφο και αποτελείται από τέσσερις χώρους-γραφεία, διάδρομο, δύο λουτρά και τους χώρους των ηλεκτρολογικών και Η/Μ εγκαταστάσεων. Έχει ωφέλιμη επιφάνεια 116,28 τ.μ. κοινόχρηστων 78,94 τ.μ. και συνολική επιφάνεια 195,22 τ.μ.

Όσον αφορά τις τιμές εκκίνησης, για την πρώτη έχει οριστεί στις 178.601 ευρώ και για τη δεύτερη στις 170.085 ευρώ.

Οι ιδιοκτησίες στον Πολύγυρο
Στις 25 Οκτωβρίου έρχεται, για πολλοστή φορά, η σειρά του «Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου η Ανάστασις του Χριστού» και τον ειδικό τίτλο «Εμμαούς», το οποίο, –όπως έχει αποκαλύψει το newmoney.gr-, έχει πρωταγωνιστήσει κατά το πρόσφατο παρελθόν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Στην προκειμένη περίπτωση το σφυρί, με επισπεύδουσα τη Special Financial Solutions, θα χτυπήσει για ένα κατάστημα και έναν μεγάλο αποθηκευτικό χώρο σε οικοδομικό συγκρότημα στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα θα βγουν:

-Ένα αυτοτελές και διαιρετό κατάστημα του ισογείου, με πρόσοψη επί της οδού Στρατή Μυριβήλη, αποτελούμενο από έναν ενιαίο χώρο, όπου στεγάζονται χώροι ιατρείων, χώροι αναμονής και διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ και πέντε W.C. εξυπηρετήσεως κοινού, προσωπικού και ιατρών του ΙΚΑ. Το κατάστημα είναι συνολικού εμβαδού 614,37 τ.μ. και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 380.000 ευρώ.
-Ένας ενιαίος αποθηκευτικός χώρος του υπογείου της οικοδομής, συνολικού εμβαδού 480 τ.μ., που επικοινωνεί δια εσωτερικής κλίμακας με το ισόγειο κατάστημα. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 115.000 ευρώ.

Το τετραώροφο ακίνητο βρίσκεται επί οικοπέδου εντός της πόλης του Πολυγύρου, στη θέση «Αγία Μαγδαληνή» και επί της οδού Στρατή Μυριβήλη, ενώ η κατάσχεση έγινε για 50.000 ευρώ.

Οι παραπάνω ιδιοκτησίες είναι δύο από τις πάμπολλες που ανήκαν στο πλούσιο χαρτοφυλάκιο του Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου. Πρόκειται για νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου το οποίο εδρεύει στον Άγιο Βασίλειο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και όπως προκύπτει από τα στοιχεία διέθετε ακίνητη περιουσία, που θα ζήλευαν και οι…ΑΕΕΑΠ.

Από το 2020, ωστόσο, περιουσιακά στοιχεία του άρχισαν να οδηγούνται σε πλειστηριασμό.

Ανάμεσα σε αυτά και το κτίριο της ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, συγκροτήματα με βίλες, ακίνητα κατοικιών και γραφειακοί χώροι καθώς και πολλά αδόμητα αγροτεμάχια στη Β. Ελλάδα.

Όλα αυτά και πολλά ακόμη που έχουν ήδη βγει στο σφυρί και άλλαξαν χέρια αποτελούν απομεινάρια ενός «ένδοξου παρελθόντος», το οποίο είχε απασχολήσει την επικαιρότητα πριν αρκετά χρόνια.

Για την υπόθεση αυτή το 2015 κάθισαν στο εδώλιο έξι άτομα, -τρεις μοναχοί και τρεις λαϊκοί-, με κατηγορίες για απάτη και υπεξαίρεση, κατ’ εξακολούθηση, εις βάρος της Ιεράς Μονής καθώς επίσης και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

Με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα κατηγορούνταν για αγοραπωλησίες οικοπέδων χαμηλής αντικειμενικής αξίας για λογαριασμό της “Εμμαούς”, με υπέρογκα τραπεζικά δάνεια, στα ονόματα πιστών και φίλων του μοναστηριού, την περίοδο 1994-2008. Ειδικότερα, κατηγορήθηκαν για τη σύναψη 29 δανειακών συμβάσεων και την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους ύψους 28 εκατ. ευρώ. Το 2007, ίδρυσαν και off shore εταιρεία στη Λιβερία που εγγυήθηκε δάνειο, ύψους 35 εκατ. ευρώ, με δικαιούχο το Ησυχαστήριο.

Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2019 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αποφάσισε την αθώωση των εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Ωστόσο οι πλειστηριασμοί για τα χρέη συνεχίζονται μέχρι σήμερα…

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}