Πλειστηριασμοί: Και κάποιοι επώνυμοι στη λίστα των σφυριών…για να χρυσώνεται το χάπι!

 24/09/2023    11 : 57 : 38
πλειστηριασμοι1
70 / 100

Πλειστηριασμοί: Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι μικρομεσαίοι θα υποστούν το μέγα πλιάτσικο…

Διαβάστε τι μεταδίδει το protothema.gr :

Μετά την προσωρινή ανάπαυλα των θερινών διακοπών του Αυγούστου, όπου για έναν μήνα έχουν σταματήσει και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, από τις αρχές Σεπτεμβρίου τα… σφυριά αναμένεται να πάρουν και πάλι φωτιά. Μέχρι το τέλος της χρονιάς και τις παρυφές της επόμενης έχουν προγραμματιστεί περισσότεροι από 11.000 πλειστηριασμοί, πολλοί εκ των οποίων αφορούν περιπτώσεις γνωστών ονομάτων της επιχειρηματικής κυρίως σκηνής.

Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν το «ανακτορικό» ακίνητο του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου στα Ανάβρυτα, περιοχή του Αμαρουσίου, η βίλα του Αλκη Δαυίδ στις Σπέτσες, η κατοικία του «βασιλιά» της νυχτερινής διασκέδασης Αργύρη Παπαργυρόπουλου στη Γλυφάδα, αλλά και εκείνη του επιχειρηματία Κώστα Πηλαδάκη στην ίδια περιοχή. Ακόμη, στο στόχαστρο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών βρίσκονται η οικογένεια Λιβάνη και ο γνωστός ακτοπλόος Απόστολος Βεντούρης. Το «παρών» όμως δίνει και ο πρώην ΥΕΘΑ επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος για μέρος του μεγάρου του στη λεωφόρο Συγγρού.

Παράλληλα, σε αυτή τη φουρνιά συναντάμε από κραταιά ονόματα του παρελθόντος, όπως η οικογένεια Τσαντίλη και η κατασκευαστική ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, μέχρι ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Στις 27 Σεπτεμβρίου βγαίνει σε πλειστηριασμό η βίλα του Αλκη Δαυίδ στις Σπέτσες μετά την καταδίκη του επιχειρηματία στις ΗΠΑ για σεξουαλική παρενόχληση της Λορίν Ριβς, στην οποία επιδικάστηκε αποζημίωση 4,56 εκατ. ευρώ. Ο Δαυίδ, πάντως, ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή ύψους 100 εκατ. εναντίον της Ριβς και των δικηγόρων της, υποστηρίζοντας ότι συνέστησαν εγκληματική οργάνωση εις βάρος του με σκοπό την αρπαγή της βίλας του στις Σπέτσες

«Ναυμαχία» στις Σπέτσες

Η περίπτωση του πλειστηριασμού της βίλας του Αλκη Δαυίδ στις Σπέτσες, που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου, βρίσκεται στην κορυφαία θέση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η υπόθεση, ωστόσο, αποκτά διαφορετικό χαρακτήρα μετά την αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» ότι ο εκκεντρικός κληρονόμος της πανίσχυρης επιχειρηματικής οικογένειας ετοιμάζει την αντεπίθεσή του προς την επισπεύδουσα Λορίν Ριβς. Συγκεκριμένα, επιστρατεύοντας ένα επιτελείο δικηγόρων, μεταξύ των οποίων και ο Θέμης Σοφός, ετοιμάζει αγωγή ύψους 100 εκατ. δολαρίων εναντίον της γυναίκας που τον είχε καταγγείλει για σεξουαλική παρενόχληση και των δικηγόρων της, υποστηρίζοντας ότι συνέστησαν εγκληματική οργάνωση εις βάρος του με σκοπό την αρπαγή της βίλας του στις Σπέτσες και άλλων περιουσιακών του στοιχείων ανά τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω πλειστηριασμός προέκυψε μετά την καταδίκη του επιχειρηματία στις ΗΠΑ για σεξουαλική παρενόχληση της Λορίν Ριβς, στην οποία το Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Αντζελες επιδίκασε αποζημίωση 4,56 εκατ. ευρώ. Ετσι, αναμένεται θυελλώδης «ναυμαχία» με επίκεντρο τον επικείμενο πλειστηριασμό.

Μέχρι τώρα πάντως ο πλειστηριασμός είναι ενεργός και αφορά κτήμα και βίλα στο νησί του Σαρωνικού, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 7,44 εκατ. ευρώ. Πρόκειται ειδικότερα για τρία οικόπεδα συνολικής έκτασης 4.444 τ.μ. που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Σπετσών στη θέση Παναγιά Αρμάτα ή Αρμάδα. Μέσα στην έκταση έχουν κατασκευαστεί τέσσερα αυτοτελή και ανεξάρτητα διώροφα κτίρια, με υπόγεια συνολικού εμβαδού 862,86 τ.μ., καθώς και μία πισίνα 98 τ.μ. Το ποσό επίσπευσης είναι 5 εκατ. δολάρια, που επιδίκασε το αμερικανικό δικαστήριο ως αποζημίωση, πλέον των εξόδων εκτέλεσης.

Το διπλό «σφυρί» για τον Εμφιετζόγλου

Η εμπλοκή της οικογένειας Εμφιετζόγλου με τους πλειστηριασμούς έχει μακρά ιστορία, στη διάρκεια της οποίας χάθηκαν σημαντικά οικιστικά και βιομηχανικά ακίνητα στην Κηφισιά, την Εύβοια κ.α.

Τώρα όμως στο στόχαστρο έχει τεθεί η ίδια η οικία του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου στα Ανάβρυτα Αμαρουσίου. Πρόκειται για… ανακτορικών διαστάσεων ακίνητο το οποίο αναπτύσσεται σε έκταση 49.202 τ.μ. (τα 48.211 τ.μ. είναι εκτός σχεδίου και τα 991,49 τ.μ. εντός σχεδίου) και περιγράφεται ως «ειδικό πολυτελές κτιριακό συγκρότημα αποτελούμενο από επιμέρους πολιτιστικά κτίρια με εκθεσιακούς χώρους-εκθετήρια έργων τέχνης και εικαστικών έργων, μονοκατοικία-βίλα, γραφεία, βοηθητικά κτίσματα, εγκαταστάσεις κ.ά. συνολικής επιφάνειας 4.035,06 τ.μ.».

Το συγκρότημα περιλαμβάνει διάφορα κτίρια, όπως πινακοθήκη, γλυπτοθήκη, γραφείο διοίκησης, ειδικό κτίριο-χώρο έκθεσης της «Κιβωτού» του Κώστα Τσόκλη κ.ά., τα οποία, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, είναι «πολυτελούς κατασκευής και άριστης συντήρησης». Υπάρχουν επιπλέον βοηθητικά κτίσματα όπως το Ιερό Παρεκκλήσι της Αγίας Σοφίας και μεταλλικό θερμοκήπιο.

Σχετικά με τον περιβάλλοντα χώρο, περιγράφονται κατασκευές και έργα που αφορούν την περίφραξη του οικοπέδου με μαντρότοιχους, πασσάλους και πλέγμα, κεντρική αυλόπορτα και βοηθητική, διαμόρφωση πρανών και πλατωμάτων, πλακοστρώσεις, στρογγυλή πλατεία-ελικοδρόμιο, εκτεταμένα έργα κηποτεχνίας, δίκτυα ύδρευσης, πυρόσβεσης, άρδευσης, ηλεκτροφωτισμού, παρακολούθησης με κάμερες, σύστημα συναγερμού, πισίνα επιφάνειας 305,50 τ.μ. (άνευ αδείας) με υπόγειο μηχανοδιάδρομο 77,50 τ.μ. πλέον βοηθητικού κτίσματος. Το συγκρότημα, το οποίο οικοδομήθηκε το 1995 και έχει λάβει το πέμπτο βραβείο σε οικοδομικό διαγωνισμό αρχιτεκτονικής, έχει βγει στο σφυρί κι άλλες φορές, ενώ βαρύνεται με προσημειώσεις και υποθήκες συνολικού ύψους 15,4 εκατ. ευρώ καθώς και με αρκετές κατασχέσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου 2023 με τιμή πρώτης προσφοράς 6,79 εκατ. ευρώ. Οφειλέτες είναι ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου και η σύζυγός του Ελένη και το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ανέρχεται σε 500.000 ευρώ, μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου ύψους 5,56 εκατ. ευρώ.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, την 1η Νοεμβρίου, έχει προγραμματιστεί ο επαναληπτικός πλειστηριασμός για ακίνητο του κ. Εμφιετζόγλου στο Ν. Φάληρο, στη διασταύρωση των οδών Καραϊσκάκη και λεωφ. Ειρήνης. Το οικόπεδο είναι 454 τ.μ. και μέσα υφίσταται διώροφη κατοικία, η οποία αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 106,50 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους, ισόγειο επιφάνειας 197,20 τ.μ., το οποίο περιλαμβάνει γραφείο, μία μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων – εκδηλώσεων και εσωτερικό κλιμακοστάσιο με ανελκυστήρα και πρώτο όροφο επιφάνειας 65,68 τ.μ. Το κτίριο εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε πριν από το 1940, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι διατηρητέο, ενώ βαρύνεται με αρκετές προσημειώσεις και κατασχέσεις. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στις 681.000 ευρώ.

Ο «βασιλιάς» της νυχτερινής διασκέδασης

Με την περιπέτεια των πλειστηριασμών βρίσκεται αντιμέτωπος και ο γνωστός επιχειρηματίας Αργύρης Παπαργυρόπουλος, ένας από τους πρωταγωνιστές της νυχτερινής διασκέδασης, με την «Αθηναία» και σειρά άλλων κέντρων.

Το «σφυρί» αφορά τη μεζονέτα του στη Γλυφάδα, η οποία βρίσκεται επί της οδού Τύχης. Το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 200.000 ευρώ πλέον εξόδων εκτέλεσης, το οποίο αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου έντοκης απαίτησης και επισπεύδουσα είναι η doValue. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 25 Οκτωβρίου και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 2,26 εκατ.ευρώ.

Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή της Κάτω Γλυφάδας σε απόσταση ενός οικοδομικού τετραγώνου από την παραλία, δίπλα από τη λεωφόρο Ποσειδώνος. Πρόκειται για ένα οικόπεδο 939 τ.μ. επί του οποίου έχει ανεγερθεί τριώροφη κατοικία που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους συνολικής επιφάνειας 500 τ.μ. περίπου. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει πισίνα μεικτής επιφανείας 96,27 τ.μ.

Με βάση την έκθεση εκτίμησης, στο ακίνητο έχουν διαπιστωθεί κάποιες αυθαιρεσίες (αλλαγή χρήσης υπογείου, αλλαγή θέσης πισίνας, πέργκολα κ.λπ.), ενώ υπάρχουν αρκετές προσημειώσεις και κυρίως αναγκαστικές κατασχέσεις.

Ο Κ. Πηλαδάκης και ο Απ. Βεντούρης

Στην περιοχή της Γλυφάδας εντοπίζονται και οι δύο επόμενοι πλειστηριασμοί, που αφορούν περιπτώσεις γνωστών επιχειρηματιών. Ο ένας είναι για τον Κώστα Πηλαδάκη και έχει προγραμματιστεί για τις 17 Ιανουαρίου 2024 με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και τιμή πρώτης προσφοράς 4,31 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για οικόπεδο 879,95 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, που βρίσκεται στον Δήμο Γλυφάδας, στη θέση Πυρνάρι, εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως και στη διασταύρωση των οδών Οινόης και Αιγίνης. Το οικόπεδο φέρει περιμετρική περίφραξη και έχει δύο εισόδους, η πρώτη από την οδό Οινόης, έμπροσθεν της οποίας βρίσκεται φυλάκιο και η δεύτερη (κεντρική) από την οδό Αιγίνης.

Εντός του οικοπέδου υφίσταται κτίριο κατοικίας και στον ακάλυπτο χώρο έχει κατασκευαστεί πισίνα επιφάνειας 86,70 τ.μ. Το κτίριο εξωτερικά βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση συντήρησης και η ποιότητα κατασκευής του χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα πολυτελής.

Το ακίνητο απέχει δύο οικοδομικά τετράγωνα από την κεντρική οδό Ι. Μεταξά, πλησίον του κολυμβητηρίου. Η περιοχή είναι κυρίως οικιστική και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα προνομιακή, καθώς προσφέρει ησυχία και πολύ καλή ρυμοτομία, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ κοντά στο κέντρο της Γλυφάδας. Η κατάσχεση επιβλήθηκε για ποσό 700.000 ευρώ, που αποτελεί μέρος της συνολικής απαίτησης, ενώ το ακίνητο βαρύνεται με προσημειώσεις, υποθήκες και επτά αναγκαστικές κατασχέσεις υπέρ τραπεζών και του Δημοσίου.

Τον δρόμο για την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πήρε όμως και η κατοικία του Απόστολου Βεντούρη, επίσης, στη Γλυφάδα. Επισπεύδουσα είναι η ιδιώτης Μ.Π. και το «σφυρί» έχει προγραμματιστεί για τις 13 Δεκεμβρίου, αν βέβαια μέχρι τότε δεν έχουν μεσολαβήσει κινήσεις για την αναστολή του.

Πρόκειται για οριζόντια ιδιοκτησία (διαμέρισμα) του πρώτου ορόφου πολυκατοικίας που βρίσκεται μέσα στο εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως επί της οδού Αγίου Γερασίμου. Το διαμέρισμα αποτελείται από καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα (ενιαίος χώρος), διάδρομο, δύο υπνοδωμάτια, λουτρό, W.C., έναν εξώστη προς τον πλαϊνό ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου και έναν εξώστη προς τον πίσω ακάλυπτο χώρο, ενώ έχει επιφάνεια 132,10 τ.μ. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, η πολυκατοικία βρίσκεται εξωτερικά σε καλή κατάσταση από άποψη συντήρησης. Σημειώνεται ακόμη ότι «η περιοχή είναι σε μεγάλη ζήτηση με πολυτελείς κατοικίες και υψηλές αξίες ανά τετραγωνικό μέτρο με ενδιαφέρον αγοράς από Αραβες και Ρώσους». Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 395.000 ευρώ.

Στα βάρη του ακινήτου, πέραν της αναγκαστικής κατάσχεσης που οδηγεί στον πλειστηριασμό, περιλαμβάνονται δύο υποθήκες και δύο ακόμη κατασχέσεις.

Ο γνωστός ακτοπλόος Απόστολος Βεντούρης, ο οποίος τώρα εμφανίζεται ως επικεφαλής Private Family Office, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της εμφύλιας διαμάχης με αντικείμενο τη μεγάλη οικογενειακή περιουσία, η οποία κατά τις πολύχρονες αντιπαραθέσεις εκτιμάται ότι περιλάμβανε περισσότερα από 90 ακίνητα και καταθέσεις σε ξένες τράπεζες που, σύμφωνα με ορισμένες πλευρές, προσέγγιζαν και τα 100 εκατ. ευρώ.

Σε δίνη η οικογένεια Λιβάνη

Ηταν μια δεκαετία πριν, το καλοκαίρι του 2013, όταν ο Ηλίας Λιβάνης αποφάσισε να κάνει μια επιχειρηματική κίνηση εκτός του πεδίου του, δηλαδή της εκδοτικής δραστηριότητας μέσω του οίκου Νέα Σύνορα. Μετά από τρεις άγονους πλειστηριασμούς, στον τέταρτο απέκτησε το συσκευαστήριο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας (ΕΑΣ), που είχε βάλει λουκέτο λόγω χρεών. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα, μέσα σε έκταση 2.000 στρεμμάτων, υψηλής παραγωγικής δυναμικότητας. Η εν λόγω επένδυση υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 1,7 εκατ. ευρώ και η νέα εταιρεία που ιδρύθηκε με βασικό μέτοχο τον ίδιο ήταν η Ελληνική Ρίζα. Παρά τα φιλόδοξα σχέδια, το εγχείρημα δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία. Ετσι, δέκα χρόνια μετά η Ελληνική Ρίζα… επιστρέφει στους πλειστηριασμούς.

Η εταιρεία εδρεύει τον Αγιο Γεώργιο του Δήμου Βέροιας και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία αγροτικών προϊόντων. Στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν ο Ηλίας Λιβάνης, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, η αδελφή του Παναγιώτα ως αντιπρόεδρος και η κόρη του Ηλέκτρα-Αικατερίνη ως μέλος.

Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 13 Σεπτεμβρίου με επισπεύδουσα την Intrum, ενώ η κατάσχεση επιβλήθηκε για ποσό 700.000 ευρώ, που είναι μέρος της συνολικής οφειλής και αφορά:

■ Αποθήκη 750 τόνων, κατασκευής του 1970, που βρίσκεται σε αγρό (οικόπεδο) εκτάσεως 3.187,96 τ.μ.
■ Αποθήκη 900 τόνων, επίσης του 1970, που βρίσκεται σε αγρό (οικόπεδο) εκτάσεως 1.174,00 τ.μ.
■ Βιομηχανικό κτίριο διαλογητήριο-ψυγείο, που καταλαμβάνει ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο με συνολική επιφάνεια 26.221 τ.μ.
■ Ισόγειο βιοτεχνικό κτίσμα που χωροθετείται σε μια έκταση η οποία προήλθε από τη συνένωση δύο αγροτεμαχίων. Το πρώτο είναι ένα διαιρετό τμήμα γηπέδου μετά των επ’ αυτού κτισμάτων, εκτάσεως 6.000 τ.μ., που βρίσκεται στην κτηματική θέση Αλωνότοποι Ανω Κοπανού, του Δήμου Νάουσας, του Νομού Ημαθίας. Το δεύτερο είναι ένα γήπεδο εμβαδού 2.110 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση Αλώνια ή Κρατικά Ψυγεία, της ίδιας αγροτικής περιοχής. Επειδή τα δύο ακίνητα είναι όμορα και του ιδίου ιδιοκτήτη θα εκπλειστηριαστούν ως ενιαίο ακίνητο.

Οσον αφορά τις τιμές πρώτης προσφοράς, αυτές είναι:

■ Για το πρώτο ακίνητο (αποθήκη 750 τόνων) 62.000 ευρώ.
■ Για το δεύτερο ακίνητο (αποθήκη 900 τόνων) 74.500 ευρώ.
■ Για το τρίτο ακίνητο (βιομηχανικό κτίριο διαλογητήριο-ψυγεία) 2,064 εκατ. ευρώ.
■ Για το τέταρτο ενιαίο ακίνητο 370.500 ευρώ.

Ετσι, η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται σε 2,571 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάρος της εταιρείας υπάρχουν πολλά εγγεγραμμένα βάρη (προσημειώσεις, υποθήκες κ.λπ.).

Την ίδια μέρα, στις 13 Σεπτεμβρίου, έχει οριστεί ο επαναληπτικός πλειστηριασμός και για ακίνητο του Ηλία Λιβάνη στη Φιλοθέη, με επισπεύδουσα την doValue. Αφορά διαμέρισμα που βρίσκεται σε πολυώροφη οικοδομή στη Δημοτική Ενότητα Φιλοθέης του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, επί της οδού Μάρκου Μπότσαρη. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 590.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο ακίνητο είχε προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό την 1η Ιουνίου 2022, με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα και με την ίδια τιμή εκκίνησης, ωστόσο αυτός ανεστάλη.

Στην ίδια ρότα και η Σαντίπ

Την ίδια τύχη με την Ελληνική Ρίζα είχε το αντίστοιχο εγχείρημα με την εταιρεία αγροτικών προϊόντων Σαντίπ, συμφερόντων των οικογενειών που ελέγχουν τη ναυτιλιακή Eletson. Η Σαντίπ, που εδρεύει στο Ζευγολατιό Κορινθίας, συστάθηκε το 1998 με βασικό αντικείμενο την ιδιοπαραγωγή, την αγορά και τη συσκευασία νωπών αγροτικών προϊόντων, εστιάζοντας στις εξαγωγές προς χώρες της Ευρώπης και κυρίως προς Ολλανδία, Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Βασίλης Κέρτσικωφ και αντιπρόεδρος η Λασκαρίνα Καρασταμάτη, ενώ κατά το παρελθόν στο Δ.Σ. συμμετείχε και ο Βασίλης Χατζηελευθεριάδης. Εδώ και μια τριετία οι εγκαταστάσεις της εταιρείας βγαίνουν στο σφυρί χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ετσι, ενώ ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2020 με τιμή εκκίνησης 1,68 εκατ. ευρώ, ο νέος πλειστηριασμός που έχει οριστεί για τις 8 Νοεμβρίου γίνεται με τον πήχη του τιμήματος να έχει μειωθεί στις 772.347 ευρώ και αφορά τα ακίνητα και τον μηχανολογικό εξοπλισμό ως οικονομικό σύνολο.

Πρόκειται για δύο όμορα αγροτεμάχια που βρίσκονται στη θέση Μεγάλη Ρίπα της Δημοτικής Κοινότητας Ζευγολατιού και συγκροτούν ένα ενιαίο από άποψης λειτουργικότητας και χρήσης αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 43.586,25 τ.μ. Τμήμα του έχει διαχωριστεί σε δύο μέρη επιφάνειας 4.900 τ.μ. και 14.600 τ.μ. και χρησιμοποιείται ως αμπελώνας, ενώ έχει κατασκευαστεί τεχνητή λίμνη καθίζησης με σκοπό την περισυλλογή και αποθήκευση νερού.

Μαζί βγαίνουν και οι υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν υποδομές συσκευασίας αγροτικών προϊόντων, ψυκτικούς θαλάμους, χώρους γραφείων και αποδυτηρίων, υπόστεγα, υποσταθμό και γεφυροπλάστιγγα, καθώς και ο μηχανολογικός εξοπλισμός της επιχείρησης.

Τα απομεινάρια της «αυτοκρατορίας» Λαϊνόπουλου

Αποτέλεσε για δεκαετίες σημείο αναφοράς της κραταιάς άλλοτε Promot Λαϊνόπουλος και όλων των αντιπροσωπειών της. Το κτιριακό συγκρότημα επί της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της Κηφισιάς, δέσποζε τόσο για τη στρατηγική του θέση όσο και για την έκτασή του, αποπνέοντας την ισχυρή θέση της εταιρείας. Από τότε ωστόσο που άρχισε η κατηφόρα, εξελίχθηκε σε ζωντανό μνημείο για την άνοδο και την πτώση αυτού του ξεχωριστού ομίλου που έγραψε χρυσές σελίδες στην ιστορία της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου.

Αυτό το ιδιαίτερο ακίνητο έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί στις 29 Νοεμβρίου, με επισπεύδουσα την Cepal και τιμή πρώτης προσφοράς στα 3,93 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, συνολικής έκτασης 7.236 τ.μ., που προήλθε από τη φυσική συνένωση δύο όμορων και συνεχόμενων οικοπέδων. Μετά από μεταβίβαση τμήματος και απαλλοτρίωσης το εναπομείναν έχει έκταση 6.435 τ.μ.

Το ακίνητο βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα Κηφισιάς, στη θέση Αδάμες της περιοχής Νέας Κηφισιάς, εντός του εγκεκριμένου σχεδίου και επί της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας (16ο χλμ.). Επί του ενιαίου οικοπέδου έχει ανεγερθεί σταδιακά από το 1974 έως το 2004 διώροφο κτίριο (γραφεία και έκθεση), το οποίο αποτελείται από υπόγειο 1.373 τ.μ., επέκταση υπογείου 955 τ.μ., ισόγειο (έκθεση) 1.373 τ.μ., επέκταση ισογείου 710 τ.μ., πατάρι 278 τ.μ. και πρώτο όροφο 747 τ.μ.

Εκτός από το «στρατηγείο» της Κηφισιάς, θα προηγηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου ο επαναληπτικός πλειστηριασμός για το πρώην κατάστημα της Promot στη Γλυφάδα. Το ακίνητο βρίσκεται στη λεωφόρο Βουλιαγμένης 107 και έχει βρεθεί στο στόχαστρο ήδη από το 2017. Πρόκειται για κατάστημα ισογείου με επιφάνεια 286,30 τ.μ. στο οποίο ανήκουν, κατ’ αποκλειστική χρήση, οι ακάλυπτοι χώροι καθ’ όλο το μήκος της πρόσοψής του, συνολικής επιφάνειας 360 τ.μ. Ακόμη, εντός του ακινήτου υπάρχει πατάρι επιφάνειας περίπου 200 τ.μ.

Σημειώνεται ότι το ακίνητο είναι μισθωμένο για 12 έτη (από 30/3/2012 και μέχρι 30/3/2024) στην εταιρεία Mega Space. Μετά από αρκετές άγονες προσπάθειες η τιμή εκκίνησης έχει μειωθεί στα 1,25 εκατ. ευρώ.

Η οικογένεια Τσαντίλη

Ενα ακόμη επεισόδιο στο μακρύ «σίριαλ» των οικονομικών περιπετειών της οικογένειας Τσαντίλη έρχεται να προστεθεί μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ειδικότερα, για τις 18 Ιανουαρίου 2024 έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί ένα ακίνητο-γωνιακό ισόγειο κατάστημα που βρίσκεται πάνω στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο, καθώς και κάποιες αποθήκες του.

Το κατάστημα ανήκε στη Nέο Mετροπόλ Ανώνυμος Εμπορική Εταιρεία Ετοίμων Ενδυμάτων, Νεωτερισμών, Επίπλων και Σίτισης, ένα από τα εταιρικά οχήματα με τα οποία δραστηριοποιήθηκε επί δεκαετίες η οικογένεια Τσαντίλη στην αγορά. Στον πλειστηριασμό θα βγει η πλήρης κυριότητα της οριζόντιας ιδιοκτησίας – καταστήματος του ισογείου, επιφάνειας 75 τ.μ., το οποίο αποτελείται από μια ενιαία αίθουσα που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον άνωθεν αυτού εσωτερικό εξώστη (πατάρι), επιφάνειας 56,23 τ.μ. Μαζί θα βγουν και 4 αποθήκες, με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στις 306.550 ευρώ.

Η οικογένεια Τσαντίλη πρωταγωνίστησε επί σειρά ετών στην αγορά υφασμάτων και έτοιμων ενδυμάτων. Ωστόσο, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τις εσωτερικές διαμάχες, οδήγησαν στην κατάρρευση.

Το μέγαρο του Καμμένου

Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό βγαίνει και τμήμα από το μέγαρο του Πάνου Καμμένου επί της λεωφόρου Συγγρού. Πρόκειται για το γνωστό ακίνητο στο ύψος της Καλλιθέας που υπήρξε η ιστορική έδρα των επιχειρήσεων του πατέρα του Ηλία Καμμένου, μετέπειτα στέγασε τα γραφεία των ΑΝ.ΕΛ., ενώ σήμερα στο ισόγειό του λειτουργεί έκθεση αυτοκινήτων των γιων του.Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιανουαρίου 2024 με επισπεύδουσα την doValue και συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 1,234 εκατ. ευρώ.

Ενοχικά ενεχόμενη οφειλέτιδα είναι η Ανώνυμη Εμπορική & Βιομηχανική Εταιρεία Αυτοκινήτων & Τουρισμού Η. Καμμένος Α.Ε., ενώ τρίτος εμπράγματος οφειλέτης ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος. Το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 500.000 ευρώ «πλέον εντολής και εξόδων εκτέλεσης και πλειστηριασμού», το οποίο αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου. Στο σφυρί πρόκειται να βγουν 9 οριζόντιες ιδιοκτησίες (αίθουσες) του πρώτου ορόφου, συνολικής επιφάνειας 1.067 τ.μ., με τις τιμές εκκίνησης για καθεμία να κυμαίνονται από 98.000 έως 178.000 ευρώ.

Τα άλλα ηχηρά «σφυριά»

Στη λίστα περιλαμβάνονται δεκάδες ακόμη γνωστές περιπτώσεις. Μία από αυτές αφορά τον επί χρόνια δημοσιογράφο, αλλά και πρώην υπουργό Τέρενς Κουίκ, καθώς για τις 20 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί τέσσερις πλειστηριασμοί σε βάρος του ίδιου και της συζύγου του Αδαμαντίας Γεροσιδέρη για τρεις κατοικίες και ένα οικόπεδο που βρίσκονται στο Πήλιο, εντός των ορίων του οικισμού Αγίου Γεωργίου Νηλείας Μαγνησίας του Δήμου Μηλεών στη συνοικία Aγιος Αθανάσιος. Η συνολική τιμή εκκίνησης για αυτές τις ιδιοκτησίες διαμορφώνεται σε 554.046 ευρώ. Οι σχετικές κατασχέσεις επιβλήθηκαν στις 26 Ιανουαρίου 2023 για το ποσό των 300.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης), ενώ επισπεύδουσα είναι η Cepal.

Για μία ακόμη φορά έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί κατάστημα της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων Δ. Βάρσος 1945, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την ομώνυμη επιχείρηση της Κηφισιάς.

Ο πλειστηριασμός αφορά το κατάστημα στα Βριλήσσια, επί της λεωφόρου Πεντέλης, στο οποίο έχει ανεγερθεί τριώροφη οικοδομή με υπόγειους χώρους κύριας και βοηθητικής χρήσης, ενώ η τιμή εκκίνησης είναι 1,11 εκατ. ευρώ. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δίνει και πάλι το «παρών» το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, γνωστών από την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για την κατοικία τους στην Πεντέλη. Το συγκεκριμένο ακίνητο, αν και βγήκε στο σφυρί στις 8 Μαρτίου 2023 με τιμή εκκίνησης 703.000 ευρώ και κατακυρώθηκε με ένα ευρώ παραπάνω, στα 703.001 ευρώ, τώρα… ξαναβγαίνει.

Εχει προγραμματιστεί για τις 29 Σεπτεμβρίου με τιμή πρώτης προσφοράς 655.000 ευρώ και αφορά οικόπεδο 1.138 τ.μ. «μετά της επ’ αυτού διωρόφου οικίας (μεζονέτας)», άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου της Κοινότητας Πεντέλης, επί της διασταύρωσης των οδών Γορτυνίας και Π. Ψαρρέα. Η μεζονέτα αποτελείται από ισόγειο και πρώτο όροφο ενώ είναι συνολικής επιφάνειας 316 τ.μ. Υπάρχουν ακόμη μία ισόγεια πέτρινη κατοικία, με επικάλυψη κεραμοσκεπή και μια ξύλινη ισόγεια αποθήκη.

Στο χορό των πλειστηριασμών έχει εμπλακεί από πέρυσι η Κλωστήρια-Πλεκτήρια Αθηνών, συμφερόντων της οικογένειας Δοντά. Η εταιρεία με ιστορία 52 ετών στην αγορά, εδώ και αρκετά χρόνια έχει σταματήσει τη βασική της δραστηριότητα και επικεντρώθηκε στη διάθεση των εγκαταστάσεών της, επί του 15ου χλμ. της Λεωφόρου Πάρνηθας, προς μίσθωση.

Αυτό το ακίνητο έχει επιχειρηθεί να εκπλειστηριαστεί χωρίς αποτέλεσμα, με το επόμενο «σφυρί» να είναι προγραμματισμένο για τις 22 Σεπτεμβρίου με επισπεύδουσα την Cepal και τιμή εκκίνησης 2,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 15.961,91 τ.μ. που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του Δήμου Αχαρνών στη θέση Ρέθη ή Σπηλιά Γκατζάνα.

Εντός του γηπέδου έχει ανεγερθεί τμηματικά βιομηχανικό συγκρότημα παραγωγής κλωστών και πλεκτών, αποτελούμενο από τρία ανεξάρτητα κτίρια και μικρότερες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (φυλάκιο, στέγαστρα κ.λπ.), με συνολική επιφάνεια κύριων χώρων 10.333 τ.μ. και βοηθητικών 133 τ.μ.

Για τις 29 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός που επαναφέρει στο προσκήνιο ένα μέρος της ιστορίας του κατασκευαστικού κλάδου καθώς στρέφεται κατά της ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, του άλλοτε κραταιού τεχνικού ομίλου του Παναγιώτη Πανούση, και αφορά ακίνητο γραφείων στην Κηφισιά.

Πρόκειται για οικόπεδο 768 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός σχεδίου πόλεως του Δήμου Κηφισιάς, με διώροφο κτίσμα, στη θέση Αγία Κυριακή ή Βελανιδιά ή Σχινάτι ή Μπελτέσι, επί της οδού Οθωνος.

Η οικοδομή αποτελείται από υπόγειο 274,36 τ.μ., ισόγειο 211,69 τ.μ. και πρώτο όροφο 191,38 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 467.057 ευρώ και το ακίνητο κουβαλάει πολλά βάρη για ποσά σχεδόν 200 εκατ. ευρώ. Στα ηχηρά «σφυριά» περιλαμβάνονται ακόμη το Ολύμπιο Θεραπευτήριο-Γενική Κλινική Πατρών, ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά θεραπευτήρια της αχαϊκής πρωτεύουσας. Πρόκειται για μεγάλο οικόπεδο εντός του οποίου έχουν ανεγερθεί τμηματικά δύο ανεξάρτητα διώροφα κτίρια. Επιπλέον, ο περιβάλλων χώρος είναι ηλεκτροφωτισμένος και διαμορφωμένος για τη λειτουργία της κλινικής με κράσπεδα, φυτεύσεις και ασφαλτοστρώσεις. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση σήμερα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί -εάν μέχρι τότε δεν μεσολαβήσουν κινήσεις για την αναστολή του- για τις 20 Δεκεμβρίου, με επισπεύδουσα τη Special Financial Solutions, ενώ η τιμή εκκίνησης για το συγκρότημα είναι στα 5,93 εκατ. ευρώ.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}