Πλειστηριασμοί: Η κυβέρνηση ψάχνει “βελούδινη” λύση για τα funds…

Σαββάτο 08/12/2023    08 : 35 : 53
κοκκινα δανεια
62 / 100

Δανειολήπτες μην επαναπαύεστε. Πληθαίνουν τα σενάρια στα ΜΜΕ ότι ψήνουν λύση…υπέρ funds!!!

Μια ενδιάμεση λύση ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο, λόγω… Αρείου Πάγου, τα business plans των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» τα οποία προβλέπουν ανακτήσεις μέσω πλειστηριασμών από 20%-40%, αναζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι servicers και οι τράπεζες.

Γράφει η Άρτεμις Σπηλιώτη, imerisia.gr

Λύση, που θα στερούσε και επιπλέον επιχειρήματα από τη Εurostat που έχει θέσει στο παρελθόν θέμα αποτύπωσης στο χρέος των κρατικών εγγυήσεων του προγράμματος «Ηρακλή» που δεν έχουν καταπέσει, αν και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για μια καλή εξέλιξη μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, κυρίως γιατί το «πρόβλημα» της Εurostat αφορά και την Ιταλία.

Στόχος να μην υπάρξουν αρρυθμίες
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση, μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα καταθέσει τροπολογία προκειμένου οι servicers να μπορούν να είναι διάδικοι σε πλειστηριασμούς αλλά και ότι η Ολομέλεια του Α.Π. χρειάζεται τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να αποφανθεί οριστικά για το θέμα, αναζητείται μια μέση λύση ώστε να μην υπάρξουν σοβαρές αρρυθμίες και να μη διαταραχθεί η κουλτούρα πληρωμών.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο να δοθεί 6μηνη παράταση για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στα business plans, πηγές της αγοράς υπογράμμιζαν ότι κάθε τιτλοποίηση είναι διαφορετική όχι μόνο σε ότι αφορά τη δομή της αλλά και τον χρόνο εκκίνησής της (η πρώτη τιτλοποίηση του «Ηρακλή» ήταν η Cairo της Εurobank, τον Δεκέμβριο του 2021) ωστόσο είναι δεδομένο ότι υπάρχει προβληματισμός.

Σε κάθε περίπτωση το «πάγωμα» των πλειστηριασμών σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η αποχή δικηγόρων και συμβολαιογράφων και το μακράς διαρκείας… προεκλογικό κλίμα δεν βοηθούν στην επίτευξη των δεσμευτικών και συμφωνημένων στόχων των επιχειρησιακών σχεδίων των τιτλοποιήσεων.

Πόσο επηρεάζονται οι servicers
Υπενθυμίζεται ότι η μη επίτευξη στόχων δεν είναι… ανώδυνη για τους servicers. Κατ’ αρχήν ο νόμος προβλέπει ότι εφόσον οι καθαρές εισπράξεις από την έναρξη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου υπολείπονται κατά 20% ή περισσότερο των καθαρών εισπράξεων που έχουν προϋπολογισθεί, θα αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% της αμοιβής του διαχειριστή.

Η εικόνα, πάντως, μέχρι και πριν από ένα μήνα ήταν ότι αποκλίσεις διαπιστώνονται στα business plans που είχαν καταρτιστεί πριν από την πανδημία, μια νέα απρόβλεπτη πρόκληση. Ωστόσο, όπως είχε αναφέρει στο συνέδριο του Economist πριν από περίπου ένα μήνα ο πρόεδρος της Ενωσης των servicers και διευθύνων σύμβουλος της doValue, Τάσος Πανούσης, «δεν υπάρχει εκτροχιασμός». Αντίθετα, όπως είπε, τα business plan των τιτλοποιήσεων που έχουν συνεκτιμήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, όχι απλώς εκτελούνται, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνούν τους στόχους.

Το πρόβλημα των τραπεζών
Το πρόβλημα ωστόσο δεν το έχουν μόνο οι servicers που πρέπει να υλοποιήσουν τα business plans αλλά και οι τράπεζες στα βιβλία των οποίων βρίσκονται τα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης (senior notes).

Σε ό,τι αφορά τις τιτλοποιήσεις Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς και Frontier ΙΙ της Εθνικής Τράπεζας έχουν υποβληθεί τα σχετικά αιτήματα, ωστόσο λόγω της εκκρεμότητας με τη Eurostat δεν έχουν λάβει ακόμα τις κρατικές εγγυήσεις του «Ηρακλή».

Πάντως ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι -λόγω της Eurostat- είναι να μικρύνει το ποσό των εγγυήσεων έναντι των τίτλων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την παροχή κρατικής εγγύησης οι τράπεζες καταβάλλουν προμήθεια στο Δημόσιο. Το συνολικό ύψος αυτών των προμηθειών είχε εκτιμηθεί περί τα 3 δισ. ευρώ.

———————————————————————————–

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για όλους τους Δανειολήπτες !!!

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_92.html

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΛΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_55.html

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ & ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

https://bit.ly/3AAXWHm

ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_93.html

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html

STOP SERVICERS & FUNDS

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html

2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ – ΕΚΟΥΣΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΙΚΡΟΥ & ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2.html

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}