Πλειστηριασμοί: Δικαστικές μάχες δανειοληπτών σε όλη την Ελλάδα για να μην τους αρπάξουν τη περιουσία

 30/01/2023    05 : 38 : 33
πλειστηριασμοι
66 / 100

Ανεστάλη ο πλειστηριασμός ακινήτου ξενοδοχειακής εταιρείας της Καρπάθου

Μεταδίδει η dimokratiki.gr

Με απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων έγινε δεκτό εν μέρει το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που υπέβαλε μια ανώνυμη ξενοδοχειακή εταιρεία της Καρπάθου και δύο εταίροι της, για την αναστολή πλειστηριασμού ακινήτου της.

Οι ανωτέρω εστράφησαν ειδικότερα κατά της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας και της εταιρείας «PQH ΕΝΙΑΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ Α.Ε» και κατά της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης που επισπεύδεται με την οποία κατασχέθηκε ακίνητη ιδιοκτησία της που βρίσκεται στην περιοχή «Άγιος Νικόλαος» Αρκάσας του Δήμου Καρπάθου.

Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της ζήτησε την συνεργασία της τράπεζας και δανείσθηκε συνολικά 3.395.963,76 €.

Οπως εξέθεσε η ξενοδοχειακή εταιρεία η απαίτηση, την ικανοποίηση της οποίας επιδιώκει η καθ ής ανέρχεται στο ποσό που προαναφέραμε, ενώ η εμπορική αξία ακινήτου, το οποίο κατέσχεσε και επιδιώκει να εκπλειστηριάσει κυμαίνεται περίπου στα 4.500.000 -5.000.000 εκατομμύρια ευρώ.

Τονίζει ότι είναι φανερή η δυσαναλογία μεταξύ της απαίτησης της τράπεζας και της βαρύτητας του μέτρου αναγκαστικής εκτέλεσης που επισπεύδει.
Το επίδικο ακίνητο είναι ήδη βεβαρυμένο και με προσημείωση υποθήκης υπέρ της τραπεζικής εταιρείας.

Λόγω δε της δεινής οικονομικής κατάστασής της στα τελευταία χρόνια, που οφείλεται στην γνωστή ευρύτερη κρίση της ελληνικής οικονομίας, κατάφερνε να είναι συνεπής στην αποπληρωμή του εν λόγω δανείου, ενώ ήδη έχουν καθυστερήσει την καταβολή πολλών πλέον δόσεων, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και όχι από δολιότητα ή άρνηση τακτοποίησης της οφειλής.

Η μόνη τράπεζα που δεν αποδέχθηκε το σχέδιο ρύθμισης που της προτάθηκε είναι η Αγροτική, η οποία, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, τελείως καταχρηστικά και παράνομα προχώρησε στην κατάσχεση και προχωρά στον πλειστηριασμό.

Εξαιτίας της υπερημερίας της αυτής, το οφειλόμενο σήμερα υπόλοιπο ξεπερνά ακόμα και το αρχικό κεφάλαιο του δανείου.

Τυχόν δε πλειστηριασμός του ακινήτου θα έχει κατά πάσα βεβαιότητα ως αποτέλεσμα το ως άνω πιστωτικό ίδρυμα, λόγω των προνομίων του να αποκομίσει το εν λόγω ακίνητο και εκείνη χωρίς κανενός είδους στοιχείο περιουσίας για εργασία.

Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Γιώργος Μαυρομμάτης και Τζένη Παπά.

……………………………………………………………………………………………….

Ακυρώθηκε ο πλειστηριασμός για διαμέρισμα Σερραίας

Μεταδίδει το epiloges.tv

Με απόφαση του Ειρηνοδικείου Σερρών ακυρώθηκε πλειστηριασμός ακινήτου, διαμερίσματος κατοικίας, που είχε προγραμματιστεί για τις 2 Δεκεμβρίου.

Την αποκάλυψη έκανε ο Σερραίος Δικηγόρος Φώτης Βαγενάς μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο γνωστός δικηγόρος ανέλυσε το ιστορικό της ακύρωσης του πλειστηριασμού

Στο μεταξύ, στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου παραπέμφθηκε το ζήτημα της κατ εξαίρεση νομιμοποίησης των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις η οποία θα συνεδριάσει στις 26 Ιανουαρίου 2023.

Με την υπ΄αρ. 93/2022 απόφαση του Ειρηνοδικείου Σερρών (διαδ.ασφ.μετρ.) που δημοσιεύτηκε στις 30.11.2022 ακυρώθηκε πλειστηριασμός ακινήτου, διαμερίσματος κατοικίας, που είχε προγραμματιστεί για τις 2.12.2022.

Το ιστορικό της ακύρωσης του πλειστηριασμού.
Σε βάρος της δανειολήπτριας είχε εκδοθεί διαταγή πληρωμής από το 2014 από το Ειρηνοδικείο Σερρών για ποσό 14.476,94€ υπερ τραπέζης για απαίτηση προερχόμενη από ληξιπρόθεσμο δάνειο της τραπέζης.

Η κατάσχεση κι ο πρώτος πλειστηριασμός
Το διαμέρισμα της δανειολήπτριας κατασχέθηκε στις 7-12-2021, για αναγκαστική πληρωμή ποσού 20.253,34€, μετά από εντολή εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων που στο εντωμεταξύ ανέλαβε την διαχείριση του δάνειου κι ορίστηκε σε συμβ/φο Σερρών ηλεκτρονικός πλειστηριασμός του διαμερίσματός της για τις 20.7.2022 αλλά απέβη άκαρπος λόγω ελλείψεως πλειοδοτών. Η τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό του διαμερίσματός της είχε οριστεί στο ποσό των 80.000€.

Η επίσπευση νέου πλειστηριασμού
Λόγω του άγονου πλειστηριασμού στις 20.7.2022, η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων επανήλθε κι υπέβαλε νέα δήλωση επίσπευσης πλειστηριασμού κι ορίστηκε στον ίδιο συμβολαιογράφο Σερρών νέος πλειστηριασμός για τις 2 Δεκεμβρίου 2022, με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 80.000€.

Ανακοπή κατά της δήλωσης επίσπευσης πλειστηριασμού
Η δανειολήπτρια άσκησε τότε εμπρόθεσμα Ανακοπή μέσω του δικηγόρου της Φώτιου Βαγενά κατά της δήλωσης επίσπευσης νέου πλειστηριασμού, όπως είχε το δικαίωμα, η οποία δικάστηκε στο Ειρηνοδικείο Σερρών στις 23 Νοεμβρίου 2022, προκειμένου να ακυρωθεί η πράξη δήλωσης συνέχισης πλειστηριασμού για να ακυρωθεί η διενέργεια του πλειστηριασμού, καθότι σε περίπτωση ακύρωσης της πράξης δήλωσης συνέχισης πλειστηριασμού, δεν δύναται να διενεργηθεί πλειστηριασμός.

Ως λόγο ανακοπής προέβαλε η δανειολήπτρια την έλλειψη νομιμοποίησης, ότι δηλαδή η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων δεν έχει το δικαίωμα να επισπεύδει κατάσχεση και πλειστηριασμό, διότι τέτοιο δικαίωμα δεν της έδωσε ο νόμος (αρθρ. 10 Ν. 3156/2003) βάσει του οποίου ανέλαβε τη διαχείριση των δανείων. Έτσι ερμήνευσε αμετάκλητα ο Άρειος Πάγος με την υπ’ αρ. 822/2022 απόφασή του. Το Δικαστήριο έκανε δεκτό τον ανωτέρω λόγο ανακοπής, συντασσόμενο με την παραπάνω απόφαση του Αρείου Πάγου κι ακύρωσε τον πλειστηριασμό για τις 2.12.2022,για το λόγο ότι η επισπεύδουσα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεως δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Η απόφαση διέταξε την ακύρωση της δήλωσης επίσπευσης πλειστηριασμού, που πρακτικά σημαίνει την ακύρωση του πλειστηριασμού για τις 2.12.2022. Υπόψιν ότι η απόφαση επί της ανακοπής δεν υπόκειται σε ένδικα μέσα. Είναι οριστική κι αμετάκλητη.

Η επόμενη μέρα
Η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων δεν μπορεί να επισπεύσει πλέον νέο πλειστηριασμό. Μπορεί να προβαίνει σε αναζήτηση εξώδικου διακανονισμού της απαιτήσεως, κάτι το οποίο άλλωστε και η δανειολήπτρια θα επιδιώξει, να προβεί σε διακανονισμό της οφειλής, χωρίς την απειλή πλειστηριασμού και χωρίς να επιβαρυνθεί με τα έξοδα της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, τα οποία πλέον η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων δεν μπορεί να της τα χρεώσει και να τα αναζητήσει από την δανειολήπτρια.

Σημειωτέον, τέλος, ότι στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου παραπέμφθηκε το ζήτημα της κατ’ εξαίρεση νομιμοποίησης των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΑΠ 1873/2022), η οποία θα συνεδριάσει στις 26.1.2023. Υπερ της αποφασης 822/2022 άσκησε Παρέμβαση η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Στην απευκταία περίπτωση που η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ερμηνεύοντας το αρθρ. 10 παρ.1 Ν. 3156/2003, κρίνει κατά πλειοψηφία αντίθετα, ότι δηλαδή ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων έχουν δικαίωμα να επισπεύδουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, τότε για όσα δάνεια δεν έχουν ρυθμιστεί συναινετικά κι εξωδικαστικά, οι γνωστές εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (Cepal, Intrum, DoValue, QQuant κλπ) θα μπορούν να επανέλθουν με νέα προγράμματα πλειστηριασμών. Οπότε, συνιστάται η όσο το δυνατόν έγκαιρη τακτοποίηση, διακανονισμός και ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}