Πλειστηριασμοί: Αντιμέτωποι με το “σφυρί” οι ιδιοκτήτες της πτωχευμένης Elite

Τρίτη 04/10/2023    12 : 50 : 50
πλειστηριασμοι1
70 / 100

Πλειστηριασμοί: Αντιμέτωποι με το ηλεκτρονικό σφυρί θα βρεθούν -εφόσον δε μεσολαβήσει κάποια ενέργεια αποτροπής της διαδικασίας- οι ιδιοκτήτες της πτωχευμένης εταιρείας υποδημάτων Elite. Ειδικότερα, για τις 7 Φεβρουαρίου 2024 έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός που στρέφεται κατά των Δημητρίου Χριστοδουλάτου και Νικολάου Ζαχαρά, με επισπεύδουσα την Intrum Hellas.

Ο πλειστηριασμός αφορά ακίνητο που βρίσκεται στην συνοικία Κολοκυνθού, στην περιοχή Ακαδημία Πλάτωνος της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην διασταύρωση των οδών Πτολεμαίου, στην οποία φέρει τον αριθμό 8, Θρασυμάχου και Ακράγαντος. Στην ίδια διεύθυνση βρισκόταν και η ίδια η έδρα της Elite ΑΒΕΕ Υποδημάτων, η οποία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά το 1976.

Με το επί χρόνια σλόγκαν της “η άνεση επί ποδός”, η Elite κατάφερε να γίνει μία καταξιωμένη μάρκα υποδημάτων, με ευρεία αποδοχή στην ελληνική αγορά. Μάλιστα, με παραγωγική δυναμικότητα περίπου 1.000.000 ζευγαριών γυναικείων υποδημάτων τον χρόνο, αποτελούσε κάποτε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής υποδημάτων στην Ελλάδα, ενώ η διοίκησή της στράφηκε κάποια στιγμή και στην εισαγωγή, αντιπροσωπεύοντας τη φίρμα “Βata”.

Ωστόσο, η Elite ήταν ένα από τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, με τα προβλήματα ρευστότητας να εμφανίζονται ήδη από το 2008. Αξιοσημείωτο είναι την ίδια χρονιά είχε βραβευτεί στο Vigevano της Ιταλίας ως μία εκ των κορυφαίων επιχειρήσεων στον κλάδο της. Το 2009, υπό το βάρος και του κλεισίµατος της στρόφιγγας δανεισµού, τα προβλήματα της εταιρείας επιδεινώθηκαν, θέτοντας εν αμφιβόλω το μέλλον της. Το δίκτυο της εταιρείας αποτελείτο τότε από περίπου 65 καταστήματα, αν και πολλά από αυτά τα σημεία είχαν αναπτυχθεί με τη μέθοδο του franchise.

Οι αυξημένες υποχρεώσεις της εταιρείας είχαν γίνει εμφανείς στον ισολογισμό του 2008, παρά την αύξηση στον κύκλο εργασιών. Ειδικότερα, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονταν σε 27,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008, από 17,1 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2007. Ο τζίρος της εταιρείας διαμορφωνόταν τότε περί τα 30 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία κηρύχθηκε επίσημα σε κατάσταση πτώχευσης το 2017, με ημερομηνία παύσης πληρωμών την 9-12-2015. Είχαν προηγηθεί το 2012 και το 2013 συλλήψεις των κκ. Χριστοδουλάτου και Ζαχαρά για οφειλές προς το Δημόσιο.

Ο πλειστηριασμός
Ο πλειστηριασμός που έχει προγραμματιστεί για το 2024 αφορά συγκεκριμένα ποσοστό δύο τρίτων (2/3) εξ αδιαιρέτου οριζόντιας ιδιοκτησίας τέταρτου ορόφου. Η οριζόντια ιδιοκτησία καταλαμβάνει ολόκληρη την επιφάνεια του ορόφου αυτού και αποτελείται από μία ενιαία αδιαμόρφωτη αίθουσα, ενώ έχει επιφάνεια 2.660 τ.μ. Σήμερα, η οριζόντια ιδιοκτησία είναι διαμορφωμένη, δηλαδή υπάρχουν χωρίσματα αλουμινίου που έχουν δημιουργηθεί διάφορα γραφεία, ως επίσης υπάρχουν και τέσσερις τουαλέτες.

Το πιο πάνω το απέκτησαν οι οφειλέτες Νικόλαος Ζαχαράς και Δημήτριος Χριστοδουλάτος, σε ποσοστό ένα τρίτο (1/3) εξ αδιαιρέτου ο καθένας.

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στο 1.390.580 ευρώ. Όπως αναφέρεται στο απόσπασμα κατασχετήριας έκθεσης, το ποσό για το οποίο επισπεύδεται ο πλειστηριασμός ανέρχεται σε 100.000 ευρώ πλέον τόκων και εξόδων εκτελέσεως του επισπευδομένου πλειστηριασμού, το οποίο ποσό αποτελεί μέρος της συνολικής επιταχθείσης απαίτησης της επισπεύδουσας και δη το μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου, με τη ρητή επιφύλαξή της για την είσπραξη του υπολοίπου επιταχθέντος ποσού με άλλη αναγκαστική εκτέλεση ή αναγγελία στον ίδιο ή σε άλλο πλειστηριασμό.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}