Πλειστηριασμοί ακόμα και για 1.000€ χρέος

Κυριακή 09/12/2023    04 : 44 : 24
πλειστηριασμοι
69 / 100

Ακόμα και για μικρά ποσά, οι χρεωμένοι ιδιοκτήτες κατοικιών που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, μπορεί να ζήσουν τραγικές στιγμές όπως αυτές που βίωσε σήμερα η δημοσιογράφος Ιωάννα Κολοβού. O δικηγόρος Ζαννής Σιδέρης εξηγεί τι ισχύει για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας και πότε γίνεται κατάσχεση.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός της κατάσχεσης της κατοικίας της Ιωάννας Κολοβού, για ένα χρέος που δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ, δηλαδή ένα ποσοστιαίο κλάσμα μόλις της πραγματικής αξίας του ακινήτου. Η βίαιη έφοδος των αστυνομικών και του δικαστικού επιμελητή στο σπίτι της στα Ιλίσια, προκαλεί και έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση κατά την οποία ένας πολίτης κινδυνεύει να χάσει εντελώς το σπίτι του, για μικρό χρέος.

Ο Ζαννής Σιδέρης, δικηγόρο Παρ’ Αρείω Πάγω, εξειδικευμένος σε ζήτημα υπερχρέωσης και υποθέσεις νόμου Κατσέλη, πτωχεύσεων ρυθμίσεων και πλειστηριασμών, εξηγεί στο Newsbomb.gr τι ισχύει για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας και πότε γίνεται κατάσχεση.

«Δεν υπάρχει θεωρητικά όριο χρημάτων για να γίνει πλειστηριασμός. Ρεαλιστικά πλειστηριασμοί γίνονται πάνω από 20.000 ευρώ, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που γίνονται και για μικρότερα χρέη, ακόμα και για χίλια ευρώ», όπως και ο πλειστηριασμός που έγινε στο σπίτι της κας Κολοβού.

Για το πως μπορεί κάποιος να διαφυλάξει το σπίτι του από πλειστηριασμό, ενώ έχει χρέη θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Σιδέρη «να έχει υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη, να έχει ρυθμίσεις στο δάνειο του, είτε μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, είτε με απευθείας διαπραγμάτευση με την τράπεζα αλλά και όποιος είναι ευάλωτος οφειλέτης, αρκεί να αποδείξει ότι πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Όποιος δεν έχει κάποιο από τα προαναφερόμενα, για οποιοδήποτε ποσό μπορεί να κατασχεθεί το σπίτι του».

«Ρεκόρ» πλειστηριασμών το 2022

«Οι πλειστηριασμοί το 2022 έχουν εκτιναχθεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον το σύνολο των δανείων έχουν πουληθεί σε ξένα funds τα οποία κινούνταν άκρως επιθετικά. Πέρα όμως από αυτό, να αναφέρουμε ότι από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021 δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός λόγω καραντίνας. Επίσης, τον Αύγουστο, δεν γίνονται ποτέ πλειστηριασμοί. Άρα ένα 7μηνο της προηγούμενης χρονιάς που δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός, είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθούν όλοι για το 2022», επεσήμανε ο κος Σιδέρης.

Έφη Αχτσιόγλου: Επίκαιρη ερώτηση προς Σταϊκούρα για τα funds λίγες ώρες μετά την έξωση στην Ιωάννα Κολοβού

Τη στιγμή που αστυνομικοί και κλητήρας μπήκαν στο σπίτι της χαμηλοσυνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού για να προχωρήσουν σε έξωση για χρέος 15.000 ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, καλείται να δώσει απαντήσεις για την ασυδοσία τραπεζών και funds, έπειτα από επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει η Έφη Αχτσιόγλου.

Δείτε επίσης: Μπήκαν στο σπίτι της Ιωάννας Κολοβού για να της κάνουν έξωση με αστυνομική βία (Βίντεο)

Συγκεκριμένα, η ερώτηση αναμένεται να συζητηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας στη Βουλή, και η Έφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζει πως νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν από την ασυδοσία τραπεζών και funds, τη στιγμή που το ιδιωτικό χρέος συνεχώς διογκώνεται.

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική οικονομία ανέρχονται σε 111 δισ. ευρώ ενώ συνολικά, 4.200.000 πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε τράπεζες, funds, εφορία και ΕΦΚΑ, ενώ 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι.

Ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση της Έφης Αχτσιόγλου:

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Διόγκωση ιδιωτικού χρέους, ασυδοσία τραπεζών και funds, κίνδυνος εγγραφής στο δημόσιο χρέος των εγγυήσεων του “Ηρακλή”

Το ιδιωτικό χρέος συνεχώς διογκώνεται δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική οικονομία ανέρχονται σε 111 δισ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία μηνός Ιουνίου 2022 της ΤτΕ. Στους ισολογισμούς των τραπεζών εμφανίζονται μεν μειωμένα, λόγω της τιτλοποίησης και της πώλησής τους σε εταιρείες ειδικού σκοπού που εδρεύουν στην αλλοδαπή, δημιουργώντας, όμως, μια ψευδή εικόνα για την πραγματική κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι το ιδιωτικό χρέος παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να το ελέγξει, αντιθέτως με τις πολιτικές της οδήγησε σε διόγκωσή του τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή έχουν αυξηθεί και τα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο. Η αύξηση σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019 είναι 8,2 δισ. ευρώ για την εφορία, φτάνοντας τα 112,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο 2022. Αντίστοιχα, κατά 10,4 δισ. ευρώ αυξήθηκαν και οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνοντας τα 45,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2022.

Συνολικά, 4.200.000 πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε τράπεζες, funds, εφορία και ΕΦΚΑ, ενώ 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι.

Ταυτόχρονα, αναμένεται η δημιουργία μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω του σταθερά υψηλού πληθωρισμού, του κόστους δηλαδή ζωής των πολιτών (ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα), αλλά και της επαναλαμβανόμενης μεγάλης αύξησης των επιτοκίων δανεισμού της ΕΚΤ, συνδυασμός που δημιουργεί πραγματική οικονομική αδυναμία στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Οι επιλογές της κυβέρνησης, τόσο στον πτωχευτικό κώδικα όσο και στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, είναι αμιγώς τραπεζοκεντρικές. Πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών, καμία προστασία της κύριας κατοικίας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, της επαγγελματικής στέγης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της αγροτικής γης των αγροτών, καμία δεσμευτικότητα των πιστωτών στον εξωδικαστικό μηχανισμό, πλήρης ασυδοσία στη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών, κανένας έλεγχος στην τιτλοποίηση και μεταβίβαση απαιτήσεων από τις τράπεζες στα funds.

Για το 2022 έχουν αναρτηθεί 44.000 πλειστηριασμοί ακινήτων -μεταξύ αυτών και κύριες κατοικίες- στις επίσημες ηλεκτρονικές σελίδες πλειστηριασμών (δελτίο Ταμείου Νομικών, eauction.gr). Ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν τριπλάσιοι πλειστηριασμοί σε σχέση με πέρυσι. Στον εξωδικαστικό μηχανισμό, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, 55.000 πολίτες ζήτησαν ρύθμιση με τις τελικές ρυθμίσεις να είναι μόλις 1.498. Ούτε 3 στους 100 από όσους αιτήθηκαν δεν κατάφεραν να πάρουν μια ολοκληρωμένη ρύθμιση, ενώ πολλοί περισσότεροι δεν το επιχείρησαν καν.

Η ανταπόκριση από τις τράπεζες και τα funds στα αιτήματα ρύθμισης μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, διότι νομοθετικά προβλέφθηκε η δυνατότητα συμμετοχής κατά βούληση. Η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους έχει περιοριστεί αποκλειστικά στην επιθετική στρατηγική λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμούς) από τα funds κατά της περιουσίας των αδύναμων πολιτών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται συλλήβδην ως στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Η πρακτική των funds είναι εξοντωτική για τους πολίτες. Ζητούν υπέρογκα ποσά, ως προκαταβολές, για να συζητήσουν μόνο μια ρύθμιση, χωρίς καν να δεσμεύονται από το περιεχόμενό της. Πραγματικά παραδείγματα: Σε οφειλή 130.000 ευρώ ζήτησαν, για να ρυθμίσουν το υπόλοιπο ποσό και να σταματήσουν τη διαδικασία πλειστηριασμού, 50.000 ευρώ εφάπαξ από τον πολίτη. Σε οφειλή 35.000 ευρώ ζήτησαν εφάπαξ καταβολή 15.000 ευρώ για να μπορέσει να ρυθμίσει ο πολίτης.

Τα funds ελέγχουν με εμπράγματες εξασφαλίσεις περίπου 700.000 ακίνητα στη χώρα, αξίας άνω των 40 δισ. ευρώ, και η μέριμνά τους είναι το πώς θα γίνουν πλειστηριασμοί ακόμα και για οφειλές μερικών χιλιάδων ευρώ. Η κυβέρνηση παρακολουθεί άπραγη τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στη χώρα μέσω της τιτλοποίησης δανείων και εκπλειστηρίασης της ακίνητης περιουσίας των πολιτών. Η αποκάλυψη της υπόθεσης Πάτση, εξάλλου, φανερώνει ότι ακόμα και στελέχη της ΝΔ επιδιώκουν προσωπικό πλουτισμό εις βάρος οικονομικά ανήμπορων συμπολιτών μας.

Προσφάτως ο Άρειος Πάγος με την υπ´ αριθ. 822/22 απόφαση του, αποφάσισε, και ορθώς, ότι οι servicers -που καταφεύγουν στον σχετικό νόμο του 2003 για να έχουν φοροαπαλλαγές και να μην δεσμεύονται με πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες- δεν μπορούν να διενεργήσουν πλειστηριασμούς. Ενώ η ίδια η κυβέρνηση είχε συνδέσει το πρόγραμμα “Ηρακλής” με τον συγκεκριμένο νόμο που εξυπηρετεί τις επιδιώξεις των funds.

Παράλληλα, υφίσταται ο κίνδυνος η Eurostat να εγγράψει τις εγγυήσεις για το πρόγραμμα “Ηρακλής” στο δημόσιο χρέος αυξάνοντάς το κατά 18,7 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα, εξαιτίας των χειρισμών της σημερινής κυβέρνησης.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να παρέμβει για να αντιμετωπίσει την ασυδοσία των τραπεζών και των funds; Θα δώσει πραγματική δυνατότητα ρύθμισης χρεών σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την απαγόρευση των πλειστηριασμών στο πλαίσιο της απόφασης του Αρείου Πάγου; Μεταθέτει την ευθύνη στους πολίτες ώστε διά ατομικών προσφυγών στα δικαστήρια να εξασφαλίσουν προστασία από τους πλειστηριασμούς;

Δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξει εγγραφή του συνόλου ή μέρους των εγγυήσεων του προγράμματος “Ηρακλής” στο δημόσιο χρέος;

Η ερωτώσα βουλευτής

Αχτσιόγλου Ευτυχία»

ΠΗΓΗ

………………………………………………………………………………………..

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για όλους τους Δανειολήπτες !!!

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_92.html

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΛΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_55.html

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ & ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

https://bit.ly/3AAXWHm

ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_93.html

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html

STOP SERVICERS & FUNDS

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html

2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ – ΕΚΟΥΣΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΙΚΡΟΥ & ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2.html

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}