Πετρέλαιο: Εκτίναξη της τιμής με φόντο τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Κυριακή 09/12/2023    01 : 41 : 42
πετρελαιο δολαριο
66 / 100

Άλμα στην τιμή του πετρελαίου έως και 5% πυροδότησε η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για προβλήματα στο εφοδιασμό.

Κέρδη καταγράφουν παράλληλα το δολάριο και ο χρυσός, ως ασφαλέστερο επενδυτικό καταφύγιο.

Το West Texas Intermediate σκαρφάλωσε πάνω από τα 86 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent άγγιξε τα 89 δολάρια, καθώς οι έμποροι προετοιμάζονται για μια ευρύτερη σύγκρουση μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι στέλνουν πολεμικά πλοία στην περιοχή.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βοήθησαν τη Χαμάς να σχεδιάσει την επίθεσή της στο Ισραήλ, γεγονός που δημιουργεί κίνδυνο για αντίποινα κατά της Τεχεράνης.

Το δολάριο σημείωσε άνοδο έναντι του ευρώ και της λίρας, ενώ τα νομίσματα υψηλού κινδύνου υποχώρησαν.

Το γεν – άλλο ένα καταφύγιο για τους επενδυτές – ενισχύθηκε. Στο μεταξύ, τα ομόλογα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας αντέστρεψαν τις πρωινές απώλειες και τα futures των μετοχών των ΗΠΑ διεύρυναν τις απώλειες.

«Τα γεγονότα το Σαββατοκύριακο προφανώς αποσταθεροποιούν την περιοχή. Οι επενδυτές έχουν πολλά να σκεφτούν», δήλωσε ο Kyle Rodda, αναλυτής αγοράς στην Capital.com.

«Συνήθως, αυτά τα γεγονότα τείνουν να έχουν μόνο βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές και είναι πιθανό ότι αυτή τη φορά θα είναι το ίδιο. Ωστόσο, οι επενδυτές μπορεί να είναι ανήσυχοι για μερικές ημέρες μέχρι να γίνει εμφανές ότι μειώνονται οι κίνδυνοι κλιμάκωσης».

Οι επιπτώσεις από τις ισραηλινές επιθέσεις επηρέασαν τις αγορές της Μέσης Ανατολής την Κυριακή, οδηγώντας τις μετοχές σε πτώση.

Οι σημαντικότεροι δείκτες μετοχών στην περιοχή κατέγραψαν απώλειες, λόγω της υποχώρησης του δείκτη TA-35 στο χρηματιστήριο του Ισραήλ που σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και τρία χρόνια, κατά 6,5%.

Το Ιράν είναι ταυτόχρονα σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και υποστηρικτής της Χαμάς.

Οποιαδήποτε αντίποινα κατά της Τεχεράνης μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διέλευση πλοίων μέσω του στενού του Ορμούζ, ένα ζωτικό διάδρομο που το Ιράν είχε προηγουμένως απειλήσει να κλείσει.

Πετρέλαιο: Το «νέο 1973» και τα αποθέματα των ΗΠΑ

Οι παραλληλισμοί του απόλυτου αιφνιδιασμού που υπέστησαν οι Ισραηλινοί, με εκείνου στον πόλεμο του «Γιομ Κιπούρ» το 1973, όταν ξέσπασε η μεγάλη πετρελαϊκή κρίση και έγινε το εμπάργκο στις ΗΠΑ, δεν σημαίνουν ότι βρισκόμαστε, τουλάχιστον προς το παρόν, στην ίδια κατάσταση.

Αυξητικές τάσεις αναμένεται να υπάρξουν, ωστόσο ούτε η ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ απειλείται προς ώρας, ούτε έχει βρεθεί αντιμέτωπο με αραβική «πανστρατιά», όπως το 1973.

Οι επόμενες εξελίξεις, δηλαδή το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύρραξης και τυχόν έντονη αντίδραση των αραβικών κρατών που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, θα καθορίσουν και τη συμπεριφορά της τιμής του «μαύρου χρυσού».

Θα πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ξανά, ότι η συγκυρία βρίσκει τις Ηνωμένες Πολιτείες με χαμηλά στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, καθώς δαπάνησαν μεγάλο μέρος τους για να συγκρατήσουν τις τιμές σε προηγούμενα διαστήματα- και δεν έχουν αναπληρώσει.

Εάν υπάρξουν περαιτέρω δυσάρεστες εξελίξεις, η έλλειψη αυτή θα παίξει σημαντικό ρόλο.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}