Περισσότεροι από 3.300 πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένοι για τον Φεβρουάριο

 13/04/2024    09 : 12 : 32
πλειστηριασμοι1
65 / 100

Πλειστηριασμοί: Τα “επώνυμα” σφυριά που θα χτυπήσουν τον Φεβρουάριο

Περισσότεροι από 3.300 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένοι για τον μήνα Φεβρουάριο. Από αυτούς τους αναρτημένους πλειστηριασμούς ξεχωρίζουν ορισμένα ακίνητα, είτε λόγω της υψηλής τιμής τους εκκίνησης είτε λόγω των πρώην ιδιοκτητών τους, που αποτελούν γνωστά ονόματα της επιχειρηματικής σκηνής της Ελλάδας.

Απόστολος Βεντούρης
Ένα από αυτά τα “επώνυμα” σφυριά αφορά την κατοικία του Απόστολου Βεντούρη -μέλους της γνωστής οικογένειας Βεντούρη, με μακρά και πλούσια παράδοση στο χώρο της ακτοπλοΐας- στη Γλυφάδα.

Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο είχε προγραμματιστεί πλειστηριασμός για τις 13 Δεκεμβρίου 2023, ωστόσο η διαδικασία τέθηκε σε αναστολή, εν μέσω της αποχής των συμβολαιογράφων. Ο νέος πλειστηριασμός, εφόσον δεν προηγηθεί κάποια κίνηση για την αποτροπή του, έχει προγραμματιστεί για τις 14 Φεβρουαρίου 2024, έχει ιδιώτη επισπεύδουσα, ενώ η τιμή εκκίνησης παραμένει στις 395 χιλ. ευρώ. Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή της Γλυφάδας και συγκεκριμένα επί της οδού Αγίου Γερασίμου. Πρόκειται για διαμέρισμα του πρώτου ορόφου, το οποίο έχει επιφάνεια 132,10 τ.μ.

Elite
Αντιμέτωποι με το ηλεκτρονικό σφυρί θα βρεθούν και οι ιδιοκτήτες της πτωχευμένης εταιρείας υποδημάτων Elite. Ειδικότερα, για τις 7 Φεβρουαρίου 2024 έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός που στρέφεται κατά των Δημητρίου Χριστοδουλάτου και Νικολάου Ζαχαρά, με επισπεύδουσα την Intrum Hellas και τιμή εκκίνησης το 1.390.580 ευρώ. Ο πλειστηριασμός αφορά ακίνητο που βρίσκεται στην συνοικία Κολοκυνθού, στην περιοχή Ακαδημία Πλάτωνος της Αθήνας.

Η Elite είχε καταφέρει να γίνει μία καταξιωμένη μάρκα υποδημάτων, με ευρεία αποδοχή στην ελληνική αγορά, ωστόσο, ήταν ένα από τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, με τα προβλήματα ρευστότητας να εμφανίζονται ήδη από το 2008. Το 2009, υπό το βάρος και του κλεισίµατος της στρόφιγγας δανεισµού, τα προβλήματα της εταιρείας επιδεινώθηκαν, θέτοντας εν αμφιβόλω το μέλλον της. Η εταιρεία κηρύχθηκε επίσημα σε κατάσταση πτώχευσης το 2017. Είχαν προηγηθεί το 2012 και το 2013 συλλήψεις των κκ. Χριστοδουλάτου και Ζαχαρά για οφειλές προς το Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι εις βάρος του Δημητρίου Χριστοδουλάτου έχει προγραμματιστεί και ξεχωριστός πλειστηριασμός για τις 21 Φεβρουαρίου 2024. Πρόκειται για επαναληπτικό σφυρί που αφορά ένα οικόπεδο μετά της επ’ αυτού ισόγειας οικοδομής με δύο υπόγεια στον Διόνυσο Αττικής. Η τιμή εκκίνησης έχει μειωθεί στις 710.400 ευρώ, από 888 χιλ. ευρώ στους δύο προηγούμενους άγονους πλειστηριασμούς.

Εργοστάσιο “Δεσύλλα”
Αντιμέτωπο με την περιπέτεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών βρίσκεται και το μεγάλο ακίνητο της εταιρείας Αλέξανδρος Δεσύλλας Α.Ε. στην Κέρκυρα, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 8,237 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, αφορά ουσιαστικά το πρώην “εργοστάσιο Δεσύλλα” ή εργοστάσιο “Καννάβεως, Λίνου και Ιούτης” -μια βιομηχανική μονάδα που ιδρύθηκε το 1871.

Η οικογένεια Δεσύλλα ήταν από τις ισχυρότερες οικονομικά της εποχής και για ένα διάστημα λειτούργησε και τράπεζα. Ο γιος του ιδρυτή Αλέξανδρου Δεσσύλα, Θεόδωρος Δεσύλλας, συνέχισε το έργο του πατέρα του, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με την πολιτική. Ωστόσο, η βιομηχανία ακολούθησε φθίνουσα πορεία και σταμάτησε τη λειτουργία της στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Σημειωτέον πως η εταιρεία βρίσκεται σήμερα κάτω από διαφορετική ιδιοκτησία.

Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο είχε χτυπήσει το σφυρί για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το επαναληπτικό σφυρί, που έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει στις 21 Φεβρουαρίου 2024, με την ίδια τιμή εκκίνησης, αφορά συγκεκριμένα ένα εργοστασιακό συγκρότημα επεξεργασίας -όταν λειτουργούσε- λίνου, ιούτης και καννάβεως, το οποίο βρίσκεται στο προάστιο Γαρίτσας της πόλης της Κέρκυρας και το οποίο περιλαμβάνει οικοδομική έκταση περίπου 37.647 τ.μ. και 90 περίπου κτίρια εκ των οποίων τα 3 είναι εκτός της οικοδομικής έκτασης.

Το συγκρότημα είναι σήμερα πλήρως εγκαταλελειμμένο, ήτοι δεν λειτουργεί και δεν συντηρείται, ενώ όταν λειτουργούσε περιελάμβανε κτίσματα συνολικής επιφάνειας 15.500 τ.μ. περίπου, όμως σήμερα τα περισσότερα κτίρια έχουν κατεδαφισθεί ή έχουν ερειπωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Καπνική Μιχαηλίδης
Ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ των περιπετειών της “Καπνική Μιχαηλίδης” αναμένεται να παιχτεί τον Φεβρουάριο, με την πάλαι ποτέ κραταιά βιομηχανία να βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με το ηλεκτρονικό σφυρί, αυτή τη φορά για το βιομηχανικό της συγκρότημα στο Κιλκίς, το οποίο βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Ειδικότερα, εφόσον δεν μεσολαβήσει κάποια προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας, εις βάρος της εταιρείας έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός για τις 28 Φεβρουαρίου 2024, με επισπεύδουσα τη Deutsche Bank και τιμή εκκίνησης τα 6,491 εκατ. ευρώ. Το σφυρί αφορά συγκεκριμένα ένα γήπεδο έκτασης 200.876,61 τ.μ., μετά του επ’ αυτού κτιριακού συγκροτήματος αποθήκευσης και επεξεργασίας καπνού, άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο αποτελεί τμήμα μείζονος γηπέδου εμβαδού 300.134,68 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του οικισμού Κοτύλη (Καζάνοβο), στο Πολύκαστρο του Δήμου Παιονίας Κιλκίς και συγκεκριμένα επί του 2ου χλμ. της επαρχιακής οδού Σιταριάς-Πολυκάστρου.

Επί του άνω γηπέδου έχει ανεγερθεί κτιριακό συγκρότημα αποθήκευσης και επεξεργασίας καπνού, συνολικής επιφάνειας 81.602 τ.μ. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις αποτελούν τμήμα μίας μεγαλύτερης βιομηχανικής εγκατάστασης επεξεργασίας και αποθήκευσης καπνών που, ωστόσο, δεδομένης της χρήσης των κτισμάτων που περιλαμβάνει δύναται να λειτουργήσει και ως αυτόνομο ακίνητο. Οι εν λόγω κτιριακές εγκαταστάσεις είναι συνολικής δόμησης και κάλυψης 64.909,93 τ.μ. και 45.329,64 τ.μ. αντίστοιχα και περιλαμβάνουν το βιομηχανοστάσιο.

Εν τω μεταξύ, για την ίδια ημέρα, έχουν προγραμματιστεί άλλα δύο ηλεκτρονικά σφυριά, αυτή τη φορά εις βάρος του Αλέξανδρου Ι. Μιχαηλίδη, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Καπνικής, για δύο ακίνητα στη Θεσσαλονίκη. Επισπεύδουσα σε αυτή την περίπτωση είναι η Εθνική Τράπεζα. Το πρώτο ακίνητο είναι ένα διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου σε πενταώροφη οικοδομή με πρόσωπο επί της συμβολής των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Μ. Μπότσαρη, με τιμή εκκίνησης τις 93 χιλ. ευρώ. Το δεύτερο ακίνητο είναι ένας χώρος γραφείου στην Πυλαία, με τιμή εκκίνησης τις 81 χιλ. ευρώ.

“Μπριτάννια”
Ένα ιστορικό ακίνητο που έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό τον Φεβρουάριο είναι οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου της “Μπριτάννια”, στη Νέα Φιλαδέλφεια, πολύ κοντά στο γήπεδο “OPAP Arena”. Ο πλειστηριασμός, που στρέφεται εις βάρος της “Όμικρον Κύκλος Real Estate Development Κτηματική Τουριστική και Ξενοδοχειακή Ανώνυμη Εταιρεία”, έχει προγραμματιστεί για τις 21 Φεβρουαρίου 2024, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 3,354 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ, η συγκεκριμένη εταιρεία ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό την απόκτηση, ανέγερση, διαχείριση και αξιοποίηση πάσης φύσεως ακινήτων. Η εταιρεία είναι μέλος του Ομίλου της Όμικρον Κύκλος Ένα Γενική Συμμετοχική Α.Ε. (πρώην Sciens Διεθνής Συμμετοχών Α.Ε.), η οποία κατά την 31.12.2021 συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό 100%. Η εταιρεία αποκτήθηκε από την Όμικρον Κύκλος Ένα Συμμετοχική Α.Ε. το 2010.

Το σφυρί αφορά συγκεκριμένα ένα ακίνητο, μετά των επ’ αυτού υφισταμένων κτισμάτων, το οποίο ευρίσκεται στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής, στη θέση “Ποδάρες ή Ποδαράδες ή Γκουραμάδες Τουραλη”. Επί του γηπέδου, κειμένου κατά τον αρχικό τίτλο κτήσεως επί της οδού Λυκούργου αρ. 80 και εκτός του εγκεκριμένου της πόλεως Νέας Φιλαδέλφειας, υφίσταται, σύμφωνα με τον αρχικό τίτλο κτήσεως, ένα βιομηχανοστάσιο, το οποίο αποτελείται από το κυρίως ισόγειο βιομηχανικό κτίριο, επιφάνειας 4.800 τ.μ., μετά των υπογείων χώρων του, επιφάνειας 1.200 τ.μ. Επίσης υφίσταται ένα μηχανουργείο (μονώροφο παλαιό κτίσμα), επιφάνειας 430 τ.μ., ένα κτίριο λεβητοστασίου, επιφάνειας 110 τ.μ., ένα ισόγειο κτίριο πρατηρίου, επιφάνειας 30 τ.μ., και ένα φυλάκιο (οικίσκος φύλακα), επιφάνειας 50 τ.μ., ήτοι η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων είναι 6.620 τ.μ.

“Athenaeum Palace & Luxury Suites”
Το ακριβότερο ακίνητο που έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί μέσα στον Φεβρουάριο είναι το γνωστό ξενοδοχείο 4 αστέρων “Athenaeum Palace & Luxury Suites” στη Λ. Συγγρού, το οποίο πριν λίγα χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, λόγω μιας υπόθεσης εμπρησμού, η οποία ενέπλεκε και τους συνδιαχειριστές της μονάδας.

Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου 2024, έχει επισπεύδουσα την Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ η τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται στο υψηλό επίπεδο των 15,57 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά του ιδιοκτήτη του ακινήτου, ο οποίος το μίσθωνε σε άλλη εταιρεία διαχείρισης.

Όμιλος Κουρή
Την επανεμφάνισή τους στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έκαναν εκ νέου η “Πρες-Ελλάς Ελληνική Εκδοτική και Τυπογραφική” και η “Εκδοτικές

Επιχειρήσεις Νίκη” του Ομίλου Κουρή. Ειδικότερα, στις 28 Φεβρουαρίου 2024 έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει εκ νέου το σφυρί για τις εγκαταστάσεις της Πρες-Ελλάς στον Ταύρο, που στο παρελθόν αποτελούσαν τη ναυαρχίδα των εκδοτικών και τηλεοπτικών εγχειρημάτων του Γιώργου Κουρή, μεταξύ των οποίων, η εφημερίδα “Αυριανή” και το “Κανάλι 29”. Η τιμή πρώτης προσφοράς παραμένει στα 1,635 εκατ. ευρώ, όσο και στον πλειστηριασμό της 18 ης Ιανουαρίου 2024, που κηρύχθηκε άγονος.

Ο δεύτερος πλειστηριασμός στρέφεται κατά της “Εκδοτικές Επιχειρήσεις Νίκη” και αφορά κτίριο που βρίσκεται επίσης στον Ταύρο, στην Δήμητρος 31, με την τιμή πρώτης προσφοράς να παραμένει στα 1,115 εκατ. ευρώ, όσο και στον -επίσης άγονο- αρχικό πλειστηριασμό της 18 ης Ιανουαρίου 2024.

ΕΝΚΛΩ
Μια νέα περίοδος πλειστηριασμών έχει ξεκινήσει για την -πτωχευμένη από το 2012- “Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε. (ΕΝΚΛΩ)”, μετά από μια σειρά από “άγονους” πλειστηριασμούς του παρελθόντος. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο βγήκε στο σφυρί και άλλαξε χέρια ένα αγροτεμάχιο της ΕΝΚΛΩ στην Αλεξανδρούπολη, με επισπεύδουσα την σύνδικο πτώχευσης.

Ωστόσο, για τις 2 Φεβρουαρίου 2024 έχει προγραμματιστεί ένα νέο “βαρύ” σφυρί, με επισπεύδουσα επίσης τη σύνδικο πτώχευσης. Η τιμή πρώτης προσφοράς διαμορφώνεται στα 3.903.150 ευρώ. Το σφυρί αφορά το σύνολο του παραγωγικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της βιομηχανικής μονάδας παραγωγής νήματος του εργοστασίου πρώην Κλωστήρια Μαρώνειας, που βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και ανήκει στην πτωχευμένη Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ενός εκτιμητή, η βιομηχανική μονάδα των πρώην Κλωστηρίων Μαρωνείας και στη συνέχεια της “Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ΑΕ” δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας με παραγόμενα προϊόντα νήματα τύπου compact, από το 2000 που πρωτολειτούργησε ως πρότυπη μονάδα και μέχρι το 2010 περίπου που σταμάτησε. Έκτοτε παραμένει εκτός λειτουργίας φυλασσόμενη και διατηρούμενη σε πολύ καλή κατάσταση

Αναστολή για τον Λαϊνόπουλο
Σε αναστολή τέθηκε, εν τω μεταξύ, το σφυρί για το μεγάλο ακίνητο της Ι.Ε. Λαινόπουλος στην Νέα Κηφισιά, που είχε προγραμματιστεί για τις 21 Φεβρουαρίου 2024. Επισπεύδουσα ήταν η Cepal και τιμή πρώτης προσφοράς τα 3,929 εκατ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί και για τις 29 Νοεμβρίου, ωστόσο και τότε είχε τεθεί σε αναστολή.

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}