Περισσότεροι αλλά «φτωχότεροι»…οι τουρίστες

 01/10/2023    03 : 25 : 01
τουριστες τουρισμος
63 / 100

Tα στοιχεία για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους (Ιανουάριος-Ιούνιος) φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις και προσδοκίες για μια τουριστική σεζόν με ρεκόρ επισκέψεων και εισπράξεων, που θα ξεπερνούσε τα υψηλά επίπεδα του 2019. Ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και οι εισπράξεις το ίδιο, αλλά σε μικρότερο ποσοστό, διότι καταγράφεται μια διαρκής μείωση της δαπάνης ανά επισκέπτη στην τριετία 2021-2023.

Η εικόνα για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο θα ολοκληρωθεί με τα στοιχεία για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Τότε θα γνωρίζουμε πόσο επέδρασαν στον ελληνικό τουρισμό οι πυρκαγιές, κυρίως όμως οι πολύ υψηλές τιμές σε όλες τις κατηγορίες υπηρεσιών, ιδιαίτερα στους hot τουριστικούς προορισμούς, αλλά και ο κορεσμός του παραδοσιακού προτύπου μαζικού τουρισμού. Επίσης, θα πρέπει να αξιολογηθούν και τα στοιχεία τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) όσον αφορά την κατανομή των επισκεπτών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ισως το πιο ενδιαφέρον εύρημα στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ότι ενώ ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε σημαντικά, οι εισπράξεις δεν αυξήθηκαν στο ίδιο ποσοστό. Ο λόγος είναι ότι παρατηρείται αντίστροφη πορεία, διαρκούς μείωσης, στη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη. Με λίγα λόγια, περισσότεροι τουρίστες, αλλά «φτωχότεροι» όσον αφορά τα χρήματα που δαπανούν.

Συγκεκριμένα:

● Στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε κατά 26% (από 7.983.300 σε 10.061.800).

● Στο ίδιο διάστημα, οι εισπράξεις αυξήθηκαν σημαντικά κατά 23,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 (από 4.983 εκατ. ευρώ σε 6.174,9 εκατ. ευρώ).

● Ωστόσο, οι εισπράξεις αυξήθηκαν σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών διότι η μέση δαπάνη ανά ταξίδι επισκέπτη μειώθηκε από 607,8 ευρώ το 2022 σε 594,4 ευρώ το 2023, ενώ το 2021 ήταν 681,3 ευρώ. Είναι φανερή εδώ η επίδραση της ακρίβειας αλλά και της σταδιακής εξάντλησης των εισοδηματικών «αποθεμάτων» της πανδημίας.

Το ακριβό ευρώ αποθαρρύνει…
Οσον αφορά τις χώρες προέλευσης, η Ε.Ε. συνολικά αλλά και η ευρωζώνη υπερτερούν, αφού από τους συνολικά 10.061.800 επισκέπτες, οι 5.836.500 προέρχονταν από την Ε.Ε. των «27». Από αυτούς, 4.113.800 προέρχονταν από την ευρωζώνη των «20». Τέλος, 4.225.300 προέρχονταν από χώρες εκτός Ε.Ε.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τάση, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης καταγράφεται από τους επισκέπτες εκτός Ε.Ε. (32,4%) και από τους επισκέπτες από χώρες της Ε.Ε. εκτός ευρωζώνης (40,7%). Είναι φανερή εδώ η επίδραση του συνδυασμού ακρίβειας και ακριβού ευρώ (το ευρώ ακρίβυνε κατά 8,81% σε σχέση με το δολάριο το τελευταίο έτος).

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}