Περιουσίες αλλάζουν χέρια: Φουλάρουν οι πλειστηριασμοί και οι αποποιήσεις κληρονομιάς στα Δωδεκάνησα

 15/07/2024    06 : 03 : 46
πλειστηριασμοι
67 / 100

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τουλάχιστον την τελευταία τριετία, με τους πλειστηριασμούς και τις αποποιήσεις κληρονομιάς ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Ευγενικός, μιλώντας στον Real Voice 99.5.

Μιλώντας ο ίδιος στην «Ανοιχτή Γραμμή» με την Δέσποινα Κουλούμπρη τόνισε αρχικά για τον εξωδικαστικό μηχανισμό: «Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι οι τράπεζες δεν συμμετέχουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Και κάποιες που συμμετέχουν στο τέλος αποχωρούν. Έχουμε μεγάλο θέμα. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να αλλάξει κάποια πράγματα. Τα funds υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Όταν πας να τους βρεις στα γραφεία τους δεν υπάρχουν».

Μάλιστα αναφέρθηκε στο σύνολο των ακινήτων που βγήκαν στο «σφυρί» την προηγούμενη χρονιά στη χώρα μας: «Πέρσι είχαμε 60.000 πλειστηριασμούς σε όλη την Ελλάδα. Από αυτά, 40.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια και σώθηκαν μόνο τα 20.000».

Ο κ. Ευγενικός παράλληλα έδωσε και συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με τους πλειστηριασμούς σε Κω και Ρόδο, τουλάχιστον για την τελευταία τριετία:

«Στην Κω το 2020 έγιναν 30 πλειστηριασμοί, 39 το 2021 και 35 το 2022. Επίσης έγιναν 112 αποποιήσεις περιουσίας το 2020, 179 το 2021 και 210 το 2022» και συνέχισε με τη Ρόδο όπου «είχαμε 260 πλειστηριασμούς το 2019, 100 το 2020, 13 το 2021 λόγω κορωνοϊού, 195 το 2022 και 26 έως τις 13 Φεβρουαρίου το 2023. Σε ό,τι αφορά στις αποποιήσεις κληρονομιάς είχαμε 650 το 2019, 1.270 το 2020, 1.114 το 2021 και 187 το 2022».

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Δωδεκανήσου ανέφερε ότι «πρέπει να υπάρξει ισχύς εν τη ενώσει, γιατί τα funds προχωράνε και εμείς οι καταναλωτές πρέπει να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες εποχές που περνάμε».

Ένα ακόμη αποκαλυπτικό νούμερο που έδωσε ο κ. Ευγενικός έχει να κάνει με τις απορρίψεις αιτήσεων εξωδικαστικού συμβιβασμού: «Στόχος μας είναι να γίνουν δεκτές όσες περισσότερες αιτήσεις γίνονται από τα funds μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Έως το καλοκαίρι του 2022 είχαν απορρίψει το 77% των αιτήσεων».

Αποκάλυψε εξάλλου καταγγελίες που έχουν γίνει για «πονηριές» από την πλευρά των τραπεζών ή των funds: «Έχουμε καταγγελίες από καταναλωτές ότι το δάνειο που είχαν ρυθμίσει το πλήρωναν κανονικά. Κάποια στιγμή τους πήραν τηλέφωνο από τις τράπεζες ή από τις εταιρείες αυτές και τους είπαν ότι το δάνειο τους έχει πάει στα funds, να σταματήσουν να πληρώνουν και σύντομα θα πάρουν πληροφορίες σε ποιο λογαριασμό θα τα πληρώνουν. Αφήνουν να περάσει αυτό το διάστημα των τριών μηνών, ώστε τα δάνεια να χαρακτηριστούν και πάλι “κόκκινα”».

Τέλος ο κ. Ευγενικός εξήγησε ότι οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στο ΙΝΚΑ Νοτίου Αιγαίου αν χρειάζονται οποιαδήποτε βοήθεια, καθώς «πολλοί καταναλωτές από τα fake news που ακούν φτάνουν σε σημείο να τα παρατήσουν και να πουν ας μας πάρουν τα ακίνητα».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}