Περικοπές δισεκατομμυρίων: Τελείωσαν οι ημέρες της αφθονίας στη Γερμανία

 16/07/2024    01 : 59 : 25
σολτς
63 / 100

Οι ημέρες της αφθονίας για τη Γερμανία φαίνεται πως έχουν τελειώσει. Μετά από μια δεκαετία αυξήσεων των δαπανών της, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την Τετάρτη περικοπές στον προϋπολογισμό της για το επόμενο έτος κατά 30,6 δισεκατομμύρια ευρώ, σε τομείς από την υγεία μέχρι τη φροντίδα των παιδιών και τις δημόσιες συγκοινωνίες – πυροδοτώντας σφοδρές πολιτικές μάχες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με το Politico.

Η αύξηση του δημόσιου χρέους από την πανδημία του κορωνοϊού και η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία σήμαινε ότι οι δραστικές περικοπές ήταν πλέον αναπόφευκτες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Ο ίδιος επέμεινε ότι η χώρα θα επιστρέψει σε αυστηρότερες δημοσιονομικές πολιτικές που σέβονται το συνταγματικά κατοχυρωμένο φρένο χρέους της χώρας που περιορίζει τις δαπάνες.

«Είμαστε μόνο στην αρχή της δημοσιονομικής ανάκαμψης», είπε ο Λίντνερ. «Πρέπει να απαλλάξουμε το κράτος από το χρέος χωρίς να επιβαρύνουμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις με περισσότερους φόρους».

Η Γερμανία έχει πέσει σε ύφεση και πλέον έχουν περιοριστεί περαιτέρω τα περιθώρια ελιγμών του Λίντνερ. Οι περικοπές θα επηρεάσουν όλα τα υπουργεία της κυβέρνησης εκτός από αυτά της Άμυνας και της Εργασίας και Πρόνοιας.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός έχει ήδη οδηγήσει σε έντονες διαμάχες μεταξύ του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, των Πρασίνων και του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) του Λίντνερ.

«Ο προϋπολογισμός αμφισβητείται φυσικά από το γεγονός ότι πολλοί έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια στις μεγάλες δαπάνες», είπε ο Σολτς στους βουλευτές στο Βερολίνο. Αλλά «τώρα θα καταρτίσουμε ξανά προϋπολογισμούς που δεν επιχειρούν να καταπολεμήσουν τις κρίσεις με αυτά τα πρόσθετα κονδύλια που χρηματοδοτούνται από πιστώσεις, αλλά που είναι προσανατολισμένα πολύ συγκεκριμένα στο μέλλον της χώρας μας».

Έντονη κριτική από τους Πράσινους

Τα εργατικά συνδικάτα επέκριναν τις προτάσεις της κυβέρνησης. Η επιμονή του Λίντνερ να επιστρέψει στον έλεγχο του χρέους, που περιορίζει τον δανεισμό σε ένα κλάσμα του ΑΕΠ, βάζει «φρένο στο μέλλον», ειδικά σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων όπως η πράσινη μετάβαση και τα κοινωνικά ζητήματα, τόνισε ο Stefan Körzell της Γερμανικής Ομοσπονδίας των Συνδικάτων.

Οι περικοπές είναι πολύ μεγαλύτερες από το αρχικό ποσό των 18 έως 22 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανέφερε τον περασμένο μήνα ο υπουργός Οικονομίας των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Οι Πράσινοι είναι ιδιαίτερα αναστατωμένοι για τις περικοπές στον προϋπολογισμό που επιβλήθηκαν στην υπουργό Οικογένειας Λίζα Πάους, οι οποίες, όπως λένε, ευθύνονται για το γεγονός ότι η κυβέρνηση πρέπει να περικόψει το γενναιόδωρο επίδομα της Γερμανίας που επιτρέπει στα ζευγάρια να λαμβάνουν έως και 14 μήνες γονική άδεια…

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}