Παύλος Πολάκης: Διαγράφηκαν 30.000.000€ δάνεια του “Πρώτου Θέματος”

 23/02/2024    09 : 23 : 09
πολακης
68 / 100

Ο Π. Πολάκης αποκάλυψε ότι τα 30 εκατ. δάνειο του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ διαγράφηκαν και επιστράφηκαν και τα κατασχεμένα σπίτια στους ιδιοκτήτες!

«Τα 30 εκατομμύρια ευρώ δάνειο του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, του συγχωρεμένου του Αναστασιάδη και του Καραμήτσου τα πούλησε τον Απρίλη του 2020, μετά που ψηφίσατε την ασυλία των τραπεζικών στελεχών, τα έδωσε η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, αντί για 29 εκατομμύρια ευρώ, 10 εκατομμύρια ευρώ στο Fund «Palantir Capital».

Μετά από λίγο καιρό, στις 2 Ιουνίου, το Palantir τα πουλάει στο Meru Sarl για 8 εκατομμύρια ευρώ, με τις 19 Ιουλίου του 2021 το δεύτερο fund το πουλάει σε ένα τρίτο fund και τι έχει σαν αποτέλεσμα αυτό; Να διαγράφουν τα δάνεια, να τους επιστραφούν και τα σπίτια που είχαν κατασχεθεί. Την ίδια στιγμή που παίρνετε τα σπίτια του κόσμου για 10.000 ευρώ με τους ”Πάτσηδες” που έχετε στο κόμμα σας, την ίδια στιγμή καθαρίζετε τα λαμόγια των τραπεζών και των ΜΜΕ!».

Ας θυμηθούμε τη διαρκή μπερδεμένη ιστορία με το “Πρώτο Θέμα” και τα δάνεια του:

Πίσω στο 2016 την εποχή της εξεταστικής για τα θαλασσοδάνεια:

Πρώτο Θέμα”: Η μία εταιρεία μέσα στην άλλη
Από το σύνολο των δανείων στα ΜΜΕ, αίσθηση προκάλεσε η δανειοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς των μετόχων του “Πρώτου Θέματος” προκειμένου να αγοράσουν εταιρείες που είχαν συστήσει οι ίδιοι και συνέχιζαν να τις κρατούν! Το θέμα ανέδειξαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Σπύρος Λάππας, Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Συρμαλένιος, Γιάννης Θεοφύλακτος, Γιώργος Παπαηλιού).

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές είπαν ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει χορηγήσει συνολικά 36 εκατ. ευρώ στον όμιλο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για αγοραπωλησίες μετοχών των ίδιων μετόχων φυσικών προσώπων ανάμεσα στις τρεις εταιρείες: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ, ΝΕΟ ΘΕΜΑ.

Το ιστορικό έχει ως εξής:

* Η εταιρεία εκδόσεων ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ – ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. ιδρύεται το 2005 και από τους τρεις μετόχους: Αναστασιάδη, Καραμήτσο και Τριανταφυλλόπουλο.

* Στις 26 Νοεμβρίου 2007 η Πειραιώς χορήγησε δάνειο 18 εκατ. ευρώ προς την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. για εξαγορά των μετοχών της ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ – ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε., δηλαδή για εξαγορά των μετοχών των ίδιων μετόχων -Αναστασιάδη, Καραμήτσου, Τριανταφυλλόπουλου- που είχαν ιδρύσει την πρώτη εταιρεία.

* Στις 14 Μαρτίου 2008 και στις 12 Ιουνίου 2008 η ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. εξαγοράζει το 70% της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ έναντι 12,5 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά αυτή αφορά το σύνολο των μετοχών του Τριανταφυλλόπουλου, που κατείχε το 40% στην ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ και το μισό 20% και 10% των άλλων δύο. Τα χρήματα δεν πήγαν για αποπληρωμή του δανείου στην Πειραιώς,

* Στις 7 Ιανουαρίου 2009 η Πειραιώς αποδέσμευσε ποσό 4,5 εκατ., που, όπως τόνισε ο Ν. Συρμαλένιος, “αποτελεί έμμεση χρηματοδότηση”.

* Στις 28 Μαΐου 2010 οι μετοχές της ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. εξαγοράζονται από τους Καραμήτσο 50% και Αναστασιάδη 50% έναντι 21 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ προέρχονται από το δάνειο της Τράπεζας Πειραιώς προς την εταιρεία ΝΕΟ ΘΕΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ που στο μεταξύ είχε ιδρυθεί από τους ίδιους μετόχους. Τα 3 εκατ. καταβάλλονται εξ ιδίων διαθέσιμων σε 10 ισόποσες δόσεις. “Ο δανεισμός για αγοροπωλησίες μετοχών από τους εαυτούς τους αποτελεί μια τουλάχιστον παράδοξη και ερευνητέα κατάσταση” υπογράμμισε ο Ν. Συρμαλένιος.

Πάμε στο 2021:

Κουρεμένα δάνεια του “Πρώτου Θέματος” από την Τρ. Πειραιώς στη Μαριάννα Λάτση

Την ώρα που η Τρ. Πειραιώς βρίσκεται στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων για τη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και γίνεται αντικείμενο οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης, αίσθηση και ερωτηματικά προκαλεί μιά κίνηση της τράπεζας που μπορεί να αποδειχθεί προοίμιο εξελίξεων στο χώρο των media.

Αφορά δάνεια της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, η οποία από την πρώτη ημέρα της έκδοσης της στηρίχθηκε χρηματοδοτικά – και διαφημιστικά – από την Τρ. Πειραιώς, συχνά μάλιστα και με “περίεργες” δανειοδοτήσεις προς τους μετόχους της εκδότριας εταιρείας.

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, εξυπηρετούμενα δάνεια της εταιρείας “Πρώτο Θέμα Εκδοτική” μπήκαν σε πακέτο τιτλοποίησης και περιήλθαν σε fund/εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων. Εν συνεχεία μεταβιβάστηκαν σε εταιρεία συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση, η οποία τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στο προσκήνιο επιχειρηματικών εξελίξεων, πραγματοποιώντας εξαγορές και αποκτώντας συμμετοχές σε εταιρείες διαφόρων κλάδων ( ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κλπ).

Επιδιώκοντας προφανώς να κλείσει εκκρεμότητες, να κόψει τον “ομφάλιο λώρο” που την συνέδεε με το “Πρώτο Θέμα” και να περιορίσει την έκθεση της στα media, η τράπεζα έβαλε στο πακέτο τιτλοποίησης συνολικές απαιτήσεις 38,2 εκατ. ευρώ, με χαμηλή αποτίμηση.

Ως προς το ποσοστό του “κουρέματος”, οι πληροφορίες είναι αντιφατικές: Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι είναι 93,5%, ενώ από την πλευρά της εταιρείας “Πρώτο Θέμα” αναφέρεται ότι η μεταβίβαση έγινε στο 33% της ονομαστικής απαίτησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εταιρεία διαχείρισης αυτές οι απαιτήσεις πουλήθηκαν αμέσως σε εταιρεία της Μαριάννας Λάτση με μεγάλο κέρδος. Πάντως, μέχρι στιγμής η εταιρεία “Πρωτο Θέμα” δεν έχει έχει ενημέρωση ότι το δάνειό της μεταβιβάστηκε.

Δεν είναι ένα απλό επιχειρηματικό deal που αφήνει περιθώρια κέρδους για την μία πλευρά και βοηθά την άλλη να απεμπλακεί και να καθαρίσει το χαρτοφυλάκιο της. Η συμφωνία αυτή δίνει τη δυνατότητα στην Μαριάννα Λάτση και στον όμιλο της να “βάλουν πόδι” στο “Πρώτο Θέμα”, να αποκτήσουν αρχικά μέσο πίεσης και να έχουν “λόγο” στην εφημερίδα, με προοπτική απόκτησης μετοχικής συμμετοχής και ελέγχου στη συνέχεια.

Ισως να είναι το πρώτο βήμα για την είσοδο του νεοπαγούς επενδυτικού ομίλου της Μ. Λάτση στα media, όπου η παρατεταμένη κρίση έχει δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες και έχει καταστήσει τον χώρο εξαιρετικά “ευάλωτο” στις επιδιώξεις ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η Μ. Λάτση και τα «κουρεμένα» δάνεια του «Πρώτου Θέματος»

Σε ποιον ανήκει το «Πρώτο Θέμα»; Ή σε ποιον θα ανήκει τις προσεχείς μέρες ή εβδομάδες; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, μια και, σύμφωνα με πληροφορίες, που εν μέρει μάλιστα είδαν το φως της δημοσιότητας, τις προηγούμενες μέρες έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες συναλλαγές με δάνεια, ύψους 38 εκατ. ευρώ, του εκδοτικού ομίλου που ίδρυσε ο Θέμος Αναστασιάδης προς την Τράπεζα Πειραιώς. Η οποία, εν μέσω της αμφιλεγόμενης αύξησης κεφαλαίου που έχει δρομολογήσει μαζί με την κυβέρνηση, συνεχίζει την προσπάθεια να ξεφορτωθεί προβληματικά δάνεια και προς τον χώρο των ΜΜΕ, με δραστικά «κουρέματα» που απαλλάσσουν τους παλιούς ή νέους ιδιοκτήτες του.

Κατά τις πληροφορίες, το πακέτο δανείων, ύψους 38 εκατ. ευρώ, που βάρυνε τρεις από τις εταιρείες στις οποίες έχουν μοιραστεί οι δραστηριότητες του «Πρώτου Θέματος» («Πρώτο Θέμα των Δημοσιογράφων Α.Ε.», «Νέο Χρήμα» και «Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΜΜΕ») τιτλοποιήθηκε και με δραστικό «κούρεμα» πέρασε από την Πειραιώς σε εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.

Στη συνέχεια, η γενναιόδωρα κουρεμένη δανειακή απαίτηση έναντι του «Πρώτου Θέματος» πουλήθηκε -έναντι 4 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις πληροφορίες μας- σε εταιρεία της Μαριάννας Λάτση, μέσω του γνωστού family office Latsco Hellenic Holdings S.àr.l. Το «οικογενειακό γραφείο» της κ. Λάτση εμφανίστηκε πρόσφατα και στη συναλλαγή απόκτησης ποσοστού 7,8% στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την ολλανδική Reggeborgh.

Προς το παρόν η συναλλαγή επί των δανείων του «Πρώτου Θέματος» δεν έχει συνέχεια, αλλά η κατοχή από τη Μ. Λάτση δανειακής απαίτησης, που προφανώς συνδέεται και με διασφαλίσεις επί περιουσιακών στοιχείων του «Πρώτου Θέματος», της δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει και ιδιοκτησιακή πρόσβαση στο εκδοτικό συγκρότημα, που περιλαμβάνει την εφημερίδα, site και ραδιόφωνο.

Αλλωστε, όταν τον περασμένο Ιούλιο η Μ. Λάτση είχε ανακοινώσει την απόσχισή της από τη Lamda Development πουλώντας το μερίδιό της σε εταιρεία με έδρα αμερικανικό φορολογικό παράδεισο, είχε συνδέσει την κίνηση με την αναζήτηση νέων επενδυτικών πεδίων. Μένει να αποδειχτεί αν τα ΜΜΕ περιλαμβάνονται σ’ αυτά. Πάντως, από το ύψος του τιμήματος αγοράς των δανείων (4 εκατ.) από τη Μ. Λάτση, που προφανώς περιλαμβάνει και ποσοστό κέρδους της εταιρείας διαχείρισης, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το «κούρεμα» της οφειλής υπερβαίνει το 90%!

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}