Παταγώδης η αποτυχία του Εξωδικαστικού με ευθύνη τραπεζών και funds

 25/03/2023    06 : 58 : 22
banks 1 e1659771433585
70 / 100

Μπλόκο στις ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού από τράπεζες και servicers!

Με απελπιστικά αργούς ρυθμούς εξελίσσονται οι ρυθμίσεις δανείων μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, καθώς οι χρηματοδοτικοί φορείς, που έχουν από το νόμο τον τελευταίο λόγο για την έγκρισή τους, έχουν ορθώσει… μπλόκο, απορρίπτοντας πολύ μεγάλο αριθμό αιτήσεων, σε όλες τις περιπτώσεις όπου κρίνουν ότι άλλα μέτρα, όπως οι πλειστηριασμοί, ή οι ιδιωτικές συμφωνίες με τους οφειλέτες, θα τους αποδώσουν καλύτερο εισπρακτικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Οικονομικών, που παρουσίασε ο Χρ. Σταϊκούρας στη Βουλή, τα δάνεια για τα οποία έχουν ανάψει «κόκκινο» οι τράπεζες και οι servicers, μπλοκάροντας τη ρύθμιση ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ!

Επιχειρήσεις και νοικοκυριά εξακολουθούν να βαρύνονται με τεράστιου ύψους κόκκινα δάνεια, αφού με το σχέδιο «Ηρακλής» μόνο διευκολύνθηκε η μεταφορά τους από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών σε funds και servicers, χωρίς ωστόσο να διευθετηθούν και να μπορέσουν οι οφειλέτες να επανέλθουν κανονικά στην οικονομική ζωή.

«Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι, παρά την εξυγίανση που επιτυγχάνεται στους ισολογισμούς των τραπεζών, το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων παραμένει εντός του χρηματοπιστωτικού συστήματος», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, εξηγώντας ότι κόκκινα δάνεια ύψους 15 δις. έχουν μείνει στις τράπεζες και 87 δις. ευρώ στις εταιρείες διαχείρισης, δηλαδή συνολικά 102 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων βρίσκονται στην ουρά για διευθέτηση. «Το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων δεν εξαφανίζεται μέσω της μεταφοράς του από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις εταιρείες διαχείρισης», είπε χαρακτηριστικά ο υπ. Οικονομικών.

Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, στον οποίο η κυβέρνηση έχει εναποθέσει μεγάλες προσδοκίες, όχι απλώς δεν είναι τα αναμενόμενα, αλλά είναι εντελώς απογοητευτικά. Όπως αναφέρουν νομικοί, αυτό συνδέεται και με τη φιλοσοφία του ισχύοντος νόμου: ενώ οι ρυθμίσεις υποτίθεται ότι γίνονται δίκαια και αμερόληπτα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι πιστωτές έχουν τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζουν πότε θα «ανάβουν πράσινο». Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από τον νόμο Κατσέλη, για παράδειγμα, όπου την τελική λύση έδινε το δικαστήριο και είχε υποχρεωτικό χαρακτήρα για οφειλέτες και τράπεζες.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι χρηματοδοτικοί φορείς βλέπουν τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ως μια έσχατη λύση και δέχονται τις ρυθμίσεις μόνο όταν κρίνουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να εισπράξουν περισσότερα από άλλες οδούς. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών και servicers, σε μια οικονομία όπως η ελληνική, όπου η παραοικονομία… βασιλεύει, αυτή η τακτική ίσως είναι ενδεδειγμένη, όταν υπάρχουν υπόνοιες ότι ένας οφειλέτης μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα από αυτή που εμφανίζει επίσημα και θα μπορούσε να πληρώσει περισσότερα με την πίεση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα στοιχεία για την πρόοδο των ρυθμίσεων με τον Εξωδικαστικό είναι απογοητευτικά, παρότι έχει παρέλθει μια διετία από την υιοθέτηση του νέου πτωχευτικού νόμου και αναμενόταν μια ουσιαστικά επιτάχυνση:

Έχουν υλοποιηθεί 1.498 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, μόνο 697 ρυθμίσεις, ύψους 157 εκατ. ευρώ, έχουν διενεργηθεί από τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης.

Αυτό το πενιχρό αποτέλεσμα «αντικρίζεται» με ένα πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από δανειολήπτες για ρυθμίσεις. Μέχρι στιγμής, πάνω από 60.000 οφειλέτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα. Περίπου 32.000 οφειλέτες, με οφειλές 19 δισ., έχουν εκδηλώσει ηλεκτρονικά σοβαρό ενδιαφέρον για ρύθμιση, υποβάλλοντας τα οικονομικά τους στοιχεία, ενώ στο τελικό στάδιο της αίτησης έχουν φθάσει 9.000 οφειλέτες, με χρέη 5 δισ. ευρώ.

«Κολλημένες» στους χρηματοδοτικούς φορείς εν αναμονή της έγκρισής τους, βρίσκονται 1.093 αιτήσεις ρύθμισης που αφορούν δάνεια άνω των 1 δισ. ευρώ. Το πλέον αξιοσημείωτο, ίσως, είναι το ύψος των δανείων για τα οποία οι τράπεζες έχουν μπλοκάρει τη ρύθμιση: Υπερβαίνει τα 600 εκατ. ευρώ.

Βλέποντας ένα νομοθέτημα που έχει προβληθεί ως μια σύγχρονη και αποτελεσματική λύση για το ιδιωτικό χρέος να «τσαλακώνεται» από την πολιτική των χρηματοδοτικών φορέων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καλεί συνεχώς και επιτακτικά να αυξήσουν τις ρυθμίσεις που αποδέχονται. Όμως, όσο οι χρηματοδοτικοί φορείς πιστεύουν ότι σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να εισπράξουν περισσότερα χωρίς τον Εξωδικαστικό, οι δανειολήπτες που ζητούν ρύθμιση θα βρίσκουν κλειστές πόρτες…

Οφειλές σε τράπεζες και funds: Παταγώδης η αποτυχία του εξωδικαστικού!

Σε “μπρα ντε φερ” μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Τραπεζών-funds εξελίχθηκε η ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την πορεία του ιδιωτικούς χρέους και ειδικά με την υλοποιηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρυθμίσεων οφειλών του νόμου 4738.

Ο μεν υπουργός Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα καλεί τους χρηματοδοτικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία, πολιτικές εξελίξεις γαρ, οι δε εκπρόσωποι των τραπεζών και των εταιρειων διαχείρισης θεωρούν πρόωρη και βιαστική την κριτική που ασκείται από την κυβέρνηση, τον Τύπο και τα ΜΜΕ για έλλειψη αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Αφορμή το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν κάνει αποδεκτές τελικά τις προτάσεις των χρηματοδοτικών φορέων για νομοθετική παρέμβαση για το ξεμπλοκάρισμα των πλειστηριασμών ακινήτων αναφορικά με τις ρυθμίσεις οφειλών.

Ειδικότερα ο Αναστάσιος Πανούσης, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και Διευθύνων Σύμβουλος της doValue Greece είπε ότι “για την ομαλή εκτέλεσή τους προϋπόθεση αποτελεί η εύρυθμη λειτουργία όλου του συστήματος, δηλαδή η εφαρμογή του συνόλου των μέσων που προβλέπονταν όταν συμφωνήθηκαν τα μπίζνες plan” και πρόσθεσε με νόημα “Είναι φανερό ότι σε περίπτωση που κρίσιμες παράμετροι μεταβληθούν, όπως για παράδειγμα το σκέλος των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης (σ.σ. πλειστηριασμοί) υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταστεί προβληματική η υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων”.

“Τονίζετε, κύριε Υπουργέ, εσείς, αλλά και όλοι οι Εκπρόσωποι του Έθνους ότι πρέπει να διαχειριζόμαστε τα χρήματα των φορολογουμένων με σύνεση και καλύτερα από τα δικά μας. Αυτό κάνουμε στις τράπεζες. Τα δάνεια που δίνουμε είναι λεφτά των καταθετών, δεν είναι των καπιταλιστών, δεν είναι των μετόχων, είναι των καταθετών μας” τόνισε με αρκετή δόση δυσφορίας ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος και συνέχισε “Μας κατηγορούσατε -και είχατε δίκιο- στο παρελθόν ότι δίναμε εορτοδάνεια, διακοποδάνεια και τέτοια δανεικά και αγύριστα. Σε μεγάλο βαθμό είχατε δίκιο. Θέλετε να ξαναρχίσουμε αυτή τη διαδικασία; Όχι. Θέλουμε να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι. Αναλαμβάνουμε λελογισμένους κινδύνους, μεβάση τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του εποπτικού μηχανισμού και με τη βασική αρχή της συνετής και χρηστής διαχείρισης των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών”.

“Η σημερινή (σ.σ. 20/10) συζήτηση έγινε γιατί υπάρχει πεποίθηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ότι πρέπει να λογοδοτούμε και εμείς και οι φορείς για την εφαρμογή των νόμων” απάντησε ο κ. Σταϊκούρας και επισήμανε “Μακριά από εμάς οι κινδυνολογίες, αλλά και οι μαξιμαλισμοί”.

Ο Εξωδικαστικός είναι ένα εργαλείο, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κλείνοντας τη συζήτηση, “όχι το μόνο για το ιδιωτικό χρέος” και υπογράμμισε “Και ασκειται πράγματι πίεση και να εργαστούμε πιο μεθοδικά και οι διαχειριστές και οι τράπεζες. Το 1 δις δεν είναι φιλόδοξος στόχος. Έχουμε όμως το μεγάλο θέμα του ρόλου του τραπεζικού συστήματος. Θα ήταν ανεύθυνο εν μέσω δύο εξωγενών κρίσεων, πανδημίας, πολέμου και πληθωρισμού, να λέω ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους”. Για΄αυτό κατέληξε “οι διαχειριστές και οι τράπεζες πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη τους”.

Αντιπολίτευση

“Το ιδιωτικό χρέος διογκώνεται σε νοικοκυριά και ΜμΕ” σχολίασε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου και τόνισε “Η μέριμνα των funds είναι να βγάλουν σε πλειστηριασμό ακίνητα που είναι σε εμπράγματες εξασφαλίσεις αυτών των δανείων”. Μάλιστα ανέφερε πως τα ενυπόθηκα ακίνητα είναι πάνω από 700.000 σε όλη την χώρα, αξίας 140 δισ. ευρώ και έχουν ήδη αναρτηθεί 44.000 πλειστηριασμοί εκ των οποίων και πρώτης κατοικίας. “Βάζουν στο στόχαστρο οφειλέτες με πολύ μικρές απαιτήσεις της τάξης των 20.000 ευρώ όταν διαπιστώνουν ότι υπάρχει ακίνητη περιουσία για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους” σημείωσε.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, από την δική του πλευρά, ανέφερε ότι όποιος ακούει για πρόοδο του εξωδικαστικού μηχανισμού θα νομίζει ότι ζει σε άλλη χώρα. “Εξωδικαστικός μηχανισμός και Πτωχευτικός είναι το απόλυτο βατερλώ της ΝΔ” τόνισε καθώς “απέτυχε παταγωδώς, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ” και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε πως το ιδιωτικό χρέος και το ληξιπρόθεσμο αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και δεν μειώνεται. “Και οι αιτίες είναι γιατί οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ τσάκισαν τα λαϊκά εισοδήματα βάζοντας τρομακτικούς φόρους”.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, τέλος ανέφερε πως η κυβέρνηση υπό την πίεση και της τρόικα προχώρησε σε ένα ακόμα λάθος. “Της επιδοτούμενης πώλησης κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε ξένα funds. Oι τράπεζες παραβίασαν την λογική του αναβαλλόμενου φόρου, απαξιώνοντάς τον στην ουσία. Η κυβέρνηση δεν θέλησε να ελέγξει τις τράπεζες ούτε να πάρει πίσω τα χρήματα που έδωσε ο φορολογούμενος για τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους” ανέφερε.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}