ΠΑΣΟΚ-Ιδιωτικό Χρέος: Γενικόλογη μπουρδολογία άνευ αντικρίσματος

 15/07/2024    08 : 30 : 18
πασοκ κιναλ
67 / 100

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επαναφέρει τις προτάσεις του για το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ακόμα, όπως έκανε γνωστό, θα καταθέσει -σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών- 2 τροπολογίες «που ως τώρα δεν έχουν τεθεί στη Βουλή και στη δημόσια συζήτηση».

Χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει πως «έχει προτάσεις και λύσεις για το τεράστιο ιδιωτικό χρέος και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Έχουμε καταθέσει από το 2019 δέσμη προτάσεων, γιατί διαβλέψαμε από νωρίς τους κινδύνους που δημιούργησαν οι κυβερνητικές πολιτικές. Η απειλή είναι πια ορατή για εκατομμύρια πολίτες.

Παρότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνείται ως τώρα ακόμα και να συζητήσει τις προτάσεις μας, επιχειρώντας να κρύψει το τεράστιο αυτό πρόβλημα κάτω από το χαλί, επανερχόμαστε για πολλοστή φορά, προτείνοντας:

– Την επαναφορά του, ψηφισμένου επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, ν. 3869/2010 με νέα επικαιροποιημένα κριτήρια,

– την αγορά του δανείου από τον δανειολήπτη, προτού αυτό αγοραστεί από τα funds ερήμην του και με την απειλή κατασχέσεων,

– την προστασία της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση, τουλάχιστον σε ποσοστό 50%, ως μοναδικού μέσου επιβίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους,

– την εξάντληση του αριθμού πολλών και μικρών δόσεων (έως και 240), για τη ρύθμιση δανείων, μετά από αξιολόγηση από τραπεζικό διαμεσολαβητή,

– τη βιώσιμη λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.

Επίσης, καταθέτουμε στο τρέχον νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δύο τροπολογίες που ως τώρα δεν έχουν τεθεί στη Βουλή και στη δημόσια συζήτηση. Έναν κανονισμό δεοντολογίας που θα βάλει φρένο στην ασυδοσία των funds, τα οποία απειλούν με πλειστηριασμούς -ακόμη και της κύριας κατοικίας- δανειολήπτες που υπήρξαν προς στιγμήν άτυχοι ή οικονομικά αδύναμοι, καθώς και ρύθμιση για τους χιλιάδες ανά την επικράτεια εγγυητές δανείων.

Πρόκειται για ρυθμίσεις χωρίς επιπλέον δημοσιονομικό κόστος, ιδίως από τη στιγμή που η Ελλάδα με βάση τα λεγόμενα τόσο του νυν, όσο και του πρώην πρωθυπουργού βρίσκεται “εκτός μνημονίων”.

Όσο για τα χρέη των πολιτών σε ΕΦΚΑ και εφορία, η πρότασή μας δεν διαταράσσει την κουλτούρα των πληρωμών τόσο για τους πολίτες, όσο και για την αγορά. Αντιθέτως, προτείνει 120 δόσεις κι ένα “κούρεμα” της τάξης του 30% για όλους όσοι αποδεικνύονται συνεπείς, από τη στιγμή που ο εξωδικαστικός μηχανισμός της ΝΔ για τα χρέη στο δημόσιο έχει μέχρι σήμερα αποτύχει.

Οι προτάσεις μας καταδεικνύουν και τις πολιτικές μας προτεραιότητες. Για εμάς, αυτός είναι ο τρόπος αξιοποίησης του πλεονάσματος των 850 εκατ. ευρώ, που οι κ.κ. Σταϊκούρας και Μητσοτάκης αξιοποιούν μόνο στο στενό πλαίσιο των προεκλογικών τους σκοπιμοτήτων».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}